Smart Life

Καθημερινές απλές κινήσεις για ένα βιώσιμο σπίτι

Γιατί όχι μόνο και το μέλλον αλλά και το παρόν μας, πρέπει να είναι πράσινο

Φίλιππος Κόλλιας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μερικές ιδέες και συνήθειες που πρέπει να αποκτήσουμε για να έχουμε ένα «βιώσιμο» σπίτι.

Η βιωσιμότητα σήμερα δεν είναι επιλογή αλλά ανάγκη. Για ένα πιο πράσινο μέλλον, πρέπει ο καθένας ξεχωριστά να κάνει τη δική του προσπάθεια. Γιατί ο πλανήτης είναι το μεγάλο σπίτι όλων μας και κάθε χρόνο που περνά «φωνάζει» όλο και περισσότερο. Το φετινό καλοκαίρι με την ενεργειακή κρίση να είναι εδώ και τους λογαριασμούς να μας απασχολούν συνεχώς, είναι η ευκαιρία να ξεκινήσουμε από το ίδιο μας το σπίτι να κάνουμε την καθημερινότητά μας πιο βιώσιμη. Γιατί όχι μόνο και το μέλλον αλλά και το παρόν μας, πρέπει να είναι πράσινο.

Στο σπίτι είναι πολλοί οι τρόποι για να γλιτώσουμε ενέργεια και να αποκτήσουμε πράσινες συνήθειες άμεσα. Πρέπει απλά να το βάλουμε στο μυαλό μας. Ένα καλό βήμα είναι να ξεκινήσουμε να βγάζουμε από την πρίζα τις ηλεκτρικές συσκευές ακόμα και όταν δεν τις χρησιμοποιούμε. Από υπολογιστές και τηλεοράσεις, μέχρι air-condition και καφετιέρες, είναι σημαντικό ακόμη και αν βρίσκονται σε κατάσταση αδράνειας, να μην είναι στην πρίζα.  Σύμφωνα με περυσινή έρευνα της British Gas, η «σιωπηλή κατανάλωση» κοστίζει στο μέσο βρετανικό νοικοκυριό 173 ευρώ τον χρόνο.

Στο σπίτι είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τη λιγότερη δυνατή ενέργεια και το φως είναι φυσικά ένα από τα κυριότερα προβλήματα στην προσπάθεια αυτή. Η μία λύση είναι φυσικά να χρησιμοποιήσουμε φυσικό φωτισμό, ιδιαίτερα τώρα που η μέρα είναι μεγάλη. Επειδή όμως χρειαζόμαστε και τεχνητό φως, ήρθε η ώρα να αντικαταστήσουμε τους συμβατικούς λαμπτήρες με λαμπτήρες LED. Χρησιμοποιούν μέχρι και 85% λιγότερη ενέργεια και διαρκούν 20 φορές περισσότερο από τους συμβατικούς λαμπτήρες.

Όσον αφορά στη θέρμανση που τον χειμώνα αποτελεί το πιο μεγάλο πρόβλημα, μπορούμε να προσθέσουμε στόρια ή χοντρές κουρτίνες, τα οποία είναι αρκετά αποτελεσματικά όταν πέφτει η θερμοκρασία. Ταυτόχρονα όμως με τη θέρμανση, πρόβλημα σημαντικό είναι και το πόσο ζεστό νερό χρησιμοποιούμε. Το πλύσιμο στους 30 βαθμούς και όχι στους 40 μπορεί να συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και αν μπορούμε να κόψουμε έναν κύκλο πλύσης την εβδομάδα, τότε αυτομάτως γλιτώνουμε ένα σημαντικό ποσό στον προϋπολογισμό. Παράλληλά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία απλώστρα για να στεγνώσουμε τα ρούχα σας φυσικά. Με αυτό τον τρόπο μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας και τα ρούχα δεν φθείρονται τόσο.

Το ποσοστό νερού της παγκόσμιας ποσότητας που είναι φρέσκο, δεν ξεπερνά το 5% και για αυτό η ορθή κατανάλωσή του, παίζει σημαντικό ρόλο και στην τσέπη μας αλλά και για το περιβάλλον. Σήμερα, υπάρχουν προϊόντα που μπορούν να περιορίσουν την κατανάλωση του νερού. Τα σημερινά πλυντήρια πιάτων και ρούχων για παράδειγμα έχουν συνήθως την επιλογή «οικολογικής λειτουργίας», ιδανική για την εξοικονόμηση.

Γενικά είναι θεμιτό να χρησιμοποιούμε ανθεκτικά υλικά και στα σπίτια που κυριαρχεί το ξύλο, να προτιμάμε ξύλο από ανανεώσιμες πηγές. Αντέχει στο χρόνο και πλέον το 98% της ξυλείας προέρχεται από βιώσιμες πηγές. Προτιμάμε ξύλο από δάση με υπεύθυνη διαχείριση, έτσι ώστε να αποφεύγεται η αποψίλωση.