- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
«Μετά τη φωτιά» τι; Τι πρέπει να γίνει όταν καεί ένα δάσος;
Η κλιματική κρίση είναι εδώ και αυτό που χρειαζόμαστε είναι δράση
Βαρυμπόμπη: Δείτε το έργο αποκατάστασης και προστασίας της φύσης που πραγματοποιήθηκε μετά τις πυρκαγιές του 2021.
Ήμουν στην Αίγινα όταν ξεκίνησαν οι πυρκαγιές στη Βαρυμπόμπη και θυμάμαι καθαρά ότι πριν δούμε τις ειδήσεις, είδαμε τη φωτιά. Καθόμασταν στην ταράτσα του σπιτιού και βλέπαμε ένα πορτοκαλί φως να εκτείνεται σε μεγάλη απόσταση στον ορίζοντα. Τις επόμενες ημέρες διαβάζαμε για τις εξελίξεις και έξι μήνες μετά είδα με τα μάτια μου τι άφησε πίσω της η φωτιά στην περιοχή. Οι άλλοτε καταπράσινες εκτάσεις του Τατοΐου ήταν παρελθόν. Και τώρα τι; Τι γίνεται όταν καεί ένα δάσος; Πώς προστατεύεις το επόμενο από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης;
Πριν λίγες ημέρες είδα το ντοκιμαντέρ «Μετά τη φωτιά» που αφορά το έργο αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής από την Coca-Cola στην Ελλάδα. Δεκάδες δασεργάτες εργάστηκαν με την επίβλεψη των ειδικών για τρεις μήνες προκειμένου να δημιουργήσουν άμεσα την αντιδιαβρωτική και αντιπλημμυρική θωράκιση που έχει ανάγκη η περιοχή, επιτρέποντας τη φυσική αναγέννηση του δάσους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερο έκτασης έργο που υλοποιήθηκε στο νομό Αττικής και αφορά 7.715 στρέμματα στην περιοχή Βαρυμπόμπης – Τατοΐου. Το έργο αποκατάστασης, δωρεάς ύψους 1,8 εκατ. ευρώ που ως Ανάδοχος είχε αναλάβει η Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον & Coca-Cola Hellas) συνδέεται με την ευρύτερη στρατηγική της εταιρείας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Είχα διαβάσει πρόσφατα για τη δέσμευση της εταιρείας για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2040, την κατάργηση του πλαστικού στις δευτερογενείς συσκευασίες μέσα από τις νέες πολυσυσκευασίες αλουμινίου από 100% ανακυκλώσιμο χαρτόνι, τη χρήση rPET, αλλά και τη μετάβαση σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Η κα Ιωάννα Βέρδη, αναπληρώτρια Διευθύντρια Αναδασώσεων Αττικής εξηγεί στο ντοκιμαντέρ ότι η φύση των έργων είναι η αντιδιαβρωτική και αντιπλημμυρική προστασία. «Προτάσσω το αντιδιαβρωτική γιατί αυτός είναι ο κύριος σκοπός. Επειδή μία από τις άμεσες και δυσμενείς συνέπειες μετά την πυρκαγιά είναι η διάβρωση του εδάφους», αναφέρει χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, ο δασολόγος κος Νίκος Χλύκας που επέβλεψε το έργο εξηγεί ότι πρέπει να δημιουργηθούν «κορμοδέματα» και «κλαδοπλέγματα» για να συγκρατήσουν το έδαφος και να αποτρέψουν την διάβρωσή του, αλλά και «ξυλοφράγματα» μέσα στα ρέματα για να συγκρατήσουν φερτά υλικά που μπορεί να κατέβουν με κάποια έντονη βροχόπτωση. Πρόκειται για έργα σημαντικά για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενώ περιμένουμε τη φύση να αναγεννηθεί με φυσικό τρόπο.
Στο ντοκιμαντέρ βλέπεις αρκετούς από τους ανθρώπους που εργάστηκαν στο έργο που παραδόθηκε στις αρχές Απριλίου του 2022 παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γιώργου Αμυρά και του Γενικού Γραμματέα Δασών, κ. Κωνσταντίνου Αραβώση, αλλά και της Γενικής Διευθύντριας της Coca-Cola Τρία Έψιλον, κα Μαρία Αναργύρου – Νίκολιτς. Η εταιρεία δεσμεύτηκε ότι αν και παρέδωσε το έργο, θα συνεχίσει να παρακολουθεί συστηματικά την περιοχή και να συμβάλλει όπου και όπως κρίνεται απαραίτητο για την αναγέννησή της και για να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές μελλοντικά.
Από αριστερά: Βαγγέλης Γκουντούφας, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος// Γιώργος Αμυράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας// Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας// Μαρία Αναργύρου - Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα και Κύπρο// Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Δασών