Smart Life

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο ετήσιο συνέδριο «Circular Cultures»

Το Circular Cultures είναι ένα πρόγραμμα του British Council για το βιώσιμο design και τη δημιουργική οικονομία στην Ευρώπη

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
circular-cultures-topographies-of-waste.jpg

Ολοκληρώθηκε το τέταρτο ετήσιο συνέδριο Circular Cultures που διοργανώθηκε απο το British Council και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Πριν απο λίγες εβδομάδες ολοκληρώθηκε το τέταρτο ετήσιο συνέδριο Circular Cultures που διοργανώθηκε απο το British Council και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα και την υποστήριξη της PCAI Polygreen Culture & Art Initiative. Το Circular Cultures είναι ένα πρόγραμμα του British Council για το βιώσιμο design και τη δημιουργική οικονομία στην Ευρώπη, που πραγματοποιείται στην Ελλάδα σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και έχει στόχο να προωθήσει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γύρω από το design, την αρχιτεκτονική και την κυκλικότητα στον χώρο της δημιουργίας έχοντας πάντα την πόλη ως σημείο αναφοράς.

thumbnail_circdigital_poster_1080x1920-100.jpg

H Μαρία Παπαϊωάννου, Επικεφαλής του Τμήματος Τεχνών του British Council στην Ελλάδα και μία εκ των επιμελητών του Circular Cultures, αναφέρει: «Tο Circular Cultures έχει εστιάσει στο ρόλο του κυκλικού σχεδιασμού, των υλικών και της χειροτεχνίας στην κλιματική αλλαγή και στις δημιουργικές διαδικασίες και συνέργειες που μπορούν να μας οδηγήσουν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Σκοπός του είναι να ενθαρρύνει και να ενισχύσει τον κριτικό διάλογο γύρω από το design και την κυκλικότητα, να αναπτύξει δεξιότητες και να δώσει γνώσεις στους πρωτοπόρους δημιουργούς καθώς και να δημιουργήσει ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά δίκτυα γύρω από τη βιωσιμότητα και την κυκλικότητα. Με αφετηρία τη βιομηχανία της μόδας, συστήσαμε το 2019 στο κοινό το συνέδριο «Crafting the Future» προσεγγίζοντας τη βιωσιμότητα και την καινοτομία μέσα από τη μόδα, τη χειροτεχνία και την καλλιτεχνική δημιουργία. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με το «Circular Cultures» (2020) που ανέδειξε την καινοτομία και τα υλικά μέσα από το πρίσμα της κυκλικότητας και τη χρησιμοποίησε ως εργαλείο για την παραγωγή βιώσιμων μοντέλων για το design και τη δημιουργική κοινότητα με βασική αρχή τη δημιουργία ενός βιώσιμου και ηθικού οικοσυστήματος. Το 2021 στο Circular Cultures: Materials, το πρώτο μας εξολοκλήρου ψηφιακό συνέδριο λόγω της πανδημίας, επικεντρωθήκαμε στη διαχείριση γνώσης και της «σοφίας» των υλικών (materials wisdom) ενώ η φετινή μας διοργάνωση Circular Cultures: Topographies of Waste διερεύνησε τη διαχείριση των απορριμμάτων μέσα από το φάσμα της τροφής, του νερού και της φύσης και υπογράμμισε τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης, παραγωγής και δημιουργίας».

thumbnail_picture2.jpg

Ο Προδρομος Τσιαβός, Διευθυντής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, Ίδρυμα Ωνάση συμπληρώνει ότι «Οι πολιτιστικοί οργανισμοί, είτε πρόκειται για British Council, είτε για τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, δεν μπορούν παρά να παίρνουν θέση σε κρίσιμα κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Ολοένα και περισσότερο -ευτυχώς- το θεωρούμε αυτονόητο κι όχι παραφωνία ή πολυτέλεια. Το αίτημα για κλιματική δικαιοσύνη αποτελεί κεντρικό διακύβευμα του καιρού μας. Στον θεσμό του British Council και στα πρόσωπα που το στελεχώνουν έχουμε βρει πολύτιμους συνοδοιπόρους με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές αξίες και στόχους. Με το Topographies of Waste, μαθαίνουμε από τα ταπεινά απορρίμματα, ακούμε τις ιστορίες που έχουν να μας αφηγηθούν, για να μπορέσουμε να ξανασκεφτούμε και να επανασχεδιάσουμε τις πόλεις μας».

«Πώς μπορούμε να ξανασκεφτούμε και, κυρίως, να επανασχεδιάσουμε τον κόσμο μας με γνώμονα την περιβαλλοντική δικαιοσύνη, να παράγουμε και να χρησιμοποιούμε βιώσιμες τεχνολογίες και να αποκτήσουμε την ανθεκτικότητα που απαιτεί η εποχή μας;» ήταν κάποια απο τα βασικά ερωτήματα της φετινής διημερίδας της οποιας οι ομιλίες θα είναι διαθέσιμες; σε λίγο καιρό στη σελίδα του British Council και στην ψηφιακή πλατφόρμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

thumbnail_picture1.jpg

Οπως κάθε χρόνο, οι ομιλητές του συνεδρίου -designers, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, επιστήμονες και ακαδημαϊκοί- απο τη Βρετανία, την Ευρώπη αλλα και τον υπόλοιπο κόσμο μοιράστηκαν τη γνώση και την εμπειρία τους πάνω στο design και στις βιώσιμες καλές πρακτικές και μέσα απο ανοιχτές συζητήσεις και εργαστήρια διερεύνησαν πώς ο σχεδιασμός και η κατασκευή μπορούν να ανταποκριθούν στις παγκόσμιες περιβαλλοντικές προκλήσεις, ενδυναμώνοντας τις τοπικές κοινωνίες, προάγοντας την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. «Αναμφισβήτητα, η ψηφιακή φύση του συνεδρίου επέτρεψε τη συμμετοχή και αλληλεπίδραση με ένα διεθνές δημιουργικό κοινό (Ευρώπη, Ασία, Λατινική Αμερική, Αφρική) και την προώθηση ενός συναρπαστικού διαπολιτισμικού διαλόγου που ευελπιστούμε να συνεχιστεί μέσα απο νέες δράσεις (residencies, ανταλλαγές δημιουργών, εργαστήρια) και πρωτοβουλίες που τοποθετούν στο επίκεντρο τον δημιουργό, το ηθικό και κυκλικό design, τα υλικά και τη βιώσιμη δημιουργία» τονίζει κλείνοντας η κ. Παπαϊωαννου. Με τη σειρά του ο κ. Τσιαβός υπογραμμίζει «Ένας από τους κεντρικούς στόχους της φετινής μας εκδήλωσης ήταν να διατηρήσουμε ένα πληθυντικό κοινό από διαφορετικές χώρες και με διαφορετικές παραστάσεις και επαγγελματικά ενδιαφέροντα. Τα στατιστικά μας λένε ότι το πετύχαμε κι αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για εμάς. Κατά έναν επιφανειακά παράδοξο, αλλά ουσιαστικά αυτονότητο τρόπο, το πραγματικά διεθνές περιεχόμενο είναι αυτό που μιλάει στις τοπικές κοινότητες. Θέλουμε να πιστεύουμε- ότι οι μικρο-ιστορίες της «ηθικής από το σχεδιασμό» (ethics by design) και της κυκλικότητας στη διαχείριση των απορριμμάτων, ιδίως όπως παρουσιάστηκαν μέσα από τις δράσεις εξαιρετικών δημιουργών και συλλογικών, σχημάτων έχουν την δύναμη να κινητοποιήσουν ακόμη περισσότερα άτομα και κοινότητες. Είναι από τις μικρές ιστορίες που γράφονται τα μεγάλα αφηγήματα.»

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ