Ας γιορτάσουμε τη Γυναίκα μειώνοντας τις ανισότητες στην εργασία
Χρειαζόμαστε περισσότερα προγράμματα στήριξης όπως της Alpha Bank
Ημέρα της Γυναίκας: Το χάσμα απασχόλησης και αμοιβών των δύο φύλων στην Ευρώπη και οι πρωτοβουλίες της Alpha Bank για ισότητα στο εργασιακό περιβάλλον.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, θα είχε ενδιαφέρον να δούμε κάποια στατιστικά που αφορούν την εργασιακή ισότητα των δύο φύλων. Το 2017, το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών ηλικίας 20 - 64 ετών (66,5%) ήταν 11,5 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) χαμηλότερο από αυτό των ανδρών ηλικίας 20 - 64 ετών (78,0%) στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, το χάσμα στην απασχόληση μεταξύ των φύλων ήταν χαμηλότερο στη Λιθουανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Λετονία. Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, το μεγαλύτερο χάσμα απασχόλησης μεταξύ ανδρών και γυναικών παρατηρήθηκε στη Μάλτα, την Ιταλία και την Ελλάδα με 19,7 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκριτικά με 5 χρόνια πριν, το χάσμα απασχόλησης μεταξύ των δύο φύλων έχει μειωθεί στην ΕΕ αλλά μόλις κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες μέσο όρο.Το 2019, οι ακαθάριστες ωριαίες αποδοχές των γυναικών ήταν κατά μέσο όρο 14,1 % χαμηλότερες από αυτές των ανδρών στην ΕΕ, και το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα ανερχόταν στο 10,4%*.
Είναι εύκολο λοιπόν να συμπεράνει κανείς ότι οι αλλαγές στη νομοθεσία θέτουν τις βάσεις για την ενδυνάμωση των γυναικών στον εργασιακό στίβο, αλλάζοντας το τοπίο στην απασχόληση, όμως όχι αρκετά γρήγορα. Γι' αυτό χρειαζόμαστε περισσότερες πρωτοβουλίες από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που να προσφέρουν στις γυναίκες εργαζόμενες ίσες ευκαιρίες και να προωθούν τις ισότιμες απολαβές. Όπως κάνει η Alpha Bank, η οποία αξιολογεί τις εργαζόμενές της σύμφωνα με τις ικανότητές τους και αναγνωρίζει την αξία τους καθημερινά, ενώ παράλληλα με τακτικές διαφάνειας και ίσης αντιμετώπισης και αξιολόγησης καλλιεργεί ένα ασφαλές και δίκαιο περιβάλλον εργασίας.
Ήδη το 56% του προσωπικού της είναι γυναίκες, ενώ 1 στις 2 προσλήψεις και το 60% των προαγωγών που έγιναν μέσα στο 2021 αφορούσαν επίσης γυναίκες. Όσο αφορά το θέμα της μητρότητας που αποτελεί επίσης τροχοπέδη για την εργασιακή εξέλιξη πολλών γυναικών, η Alpha Bank ακολουθεί μια πρωτοποριακή πολιτική καλύπτοντας τα έξοδα παιδικού σταθμού για παιδιά έως 6 ετών ώστε οι εργαζόμενες να πετυχαίνουν απρόσκοπτα όλους τους στόχους τους.
Παράλληλα, πραγματοποιούνται προγράμματα ενδυνάμωσης και mentoring που ενισχύουν τη θέση των γυναικών στο περιβάλλον εργασίας. Με το Bankers and daughters, οι έφηβες κόρες εργαζομένων της εταιρείας περνούν μία εβδομάδα στον χώρο εργασίας για να γνωρίσουν από κοντά τη δουλειά και την καθημερινότητα των γονέων τους. Το πρόγραμμα ΤAB (Trading Alpha Brains) ενθαρρύνει τις γυναίκες διαφορετικών τμημάτων να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες μέσω δημιουργικών συνεργασιών και πρωτοβουλιών. Οι συνεδρίες #SheforHe Mentoring απευθύνονται σε ζευγάρια όπου οι γυναίκες senior εργαζόμενες βοηθούν τους νέους (άνδρες) εργαζόμενους να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα στην καριέρα τους. Τέλος, ένα πρόγραμμα που ξεκινά αυτή την περίοδο είναι το GrowAware που προσφέρει την ευκαιρία σε πρώην εργαζόμενες της Alpha Bank να δραστηριοποιηθούν στην κοινωνική επιχειρηματικότητα.
Το χάσμα απασχόλησης και οικονομικών απολαβών μεταξύ των δύο φύλων χρειάζεται πολλή προσπάθεια και έμπρακτη στήριξη από κάθε επιχείρηση για να κλείσει οριστικά. Δεν μπορούμε παρά να επαινέσουμε την Alpha Bank για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις εργαζόμενές της και την επιτυχία της να ενταχθεί για 4η συνεχή χρονιά στον διεθνή Δείκτη Ισότητας Φύλων, Bloomberg Gender-Equality Index (GEI). Για το 2022, αντί να ευχηθούμε σε κάθε γυναίκα προσφέροντας ένα λουλούδι ως δώρο, ας φροντίσουμε να τους προσφέρουμε με κάθε τρόπο τις ίσες ευκαιρίες που δικαιούνται στο εργασιακό περιβάλλον.
*Με στοιχεία της eurostat