- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ήρθε η στιγμή «να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους»
Η θέση μιας χαλασμένης τηλεόρασης δεν είναι στα σκουπίδια. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο
Η αντικειμενική αλήθεια υπάρχει ακόμη κι όταν δεν είναι προφανής.
Το να τακτοποιώ τα πράγματα είναι για μένα τρόπος ζωής. Το κάνω ακόμη κι όταν πραγματικά δε χρειάζεται. Θα ισιώσω το κάδρο που κρέμεται στραβά και θα επιστρέψω στο ράφι τα μπισκότα που βρήκα παρατημένα στον πάγκο αλλαντικών. Αυτή είναι η υποκειμενική μου αλήθεια.
Υπάρχουν όμως και αλήθειες που είναι αδιαμφισβήτητες, όπως ότι είναι λάθος να αφήσουμε ένα παγωτό έξω από την κατάψυξη, αφού θα λιώσει. Στην πραγματικότητα, δεν είναι όλα τα λάθη τόσο ξεκάθαρα, ιδίως όταν δεν είναι ορατό το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, δε γνωρίζουμε τι ρύπανση ενδέχεται να προκαλέσει μια χαλασμένη τηλεόραση κι έτσι νομίζουμε ότι η θέση της είναι στα σκουπίδια. Το παράδειγμα δεν είναι τυχαίο.
Ήταν αργά το απόγευμα, όταν πηγαίνοντας για ψώνια στο My market της γειτονιάς μου, είδα με έκπληξη έναν κάδο σκουπιδιών κοντά στο κατάστημα, που είχε μέσα πεταμένες ηλεκτρικές συσκευές. Ανάμεσά τους και μια τηλεόραση! «Όχι, όχι αυτό δεν είναι λάθος μόνο για όσους στοιχίζουν τα πράγματα στο γραφείο και τις κονσέρβες στο ράφι. Είναι αντικειμενικά λάθος.» σκέφτηκα. «Σίγουρα αυτές οι συσκευές θα γίνουν κομμάτια και τα βλαβερά που περιέχουν θα κάνουν ζημιά στο περιβάλλον». Φανερά ενοχλημένη, πλησίασα τον κάδο για να τραβήξω όσες συσκευές μπορούσα και να τις πάω στον ειδικό κάδο ανακύκλωσης συσκευών, που ξέρω ότι έχει μέσα στο κατάστημα. Όμως, η τελετουργία των κινήσεων που είχα στο νου μου ξαφνικά διακόπηκε. «Μα τι στο καλό!». Πρόσεξα ότι η οθόνη έγραφε «Κάποια αντικείμενα δεν ανήκουν στον κάδο. Μπες στο valtostithesitou.gr και βάλ’τα στη θέση τους».
Μάλιστα! Ώστε ο κάδος δεν ήταν πραγματικός και κανείς δεν είχε πετάξει τις συσκευές στα σκουπίδια! Ήταν ένας ευρηματικός τρόπος που επέλεξε η Ανακύκλωση Συσκευών για να τραβήξει την προσοχή και να περάσει το μήνυμα ότι οι χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές δεν είναι σκουπίδια. Με ένα σκανάρισμα, έμπαινες στο valtostithesitou.gr, ένα ενδιαφέρον παιχνίδι, που ακόμα μπορεί κανείς να παίξει. Αν τοποθετήσεις σωστά και στο χρόνο που πρέπει τις συσκευές στο αντίστοιχο σημείο ανακύκλωσης, μπαίνεις σε κλήρωση για να κερδίσεις δώρα –το πιο σημαντικό για μένα βέβαια είναι ότι μαθαίνεις πού πρέπει να τις ανακυκλώνεις.
Η απάντηση για το ποια είναι η θέση τους δινόταν και μέσα στο My market, καθώς πάντα βρίσκεται ένας κάδος ανακύκλωσης συσκευών. Για να είμαι ειλικρινής δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανακυκλώνουν τις συσκευές τους. Οι κάδοι ανακύκλωσης συσκευών και λαμπτήρων του καταστήματος είναι πάντα σχεδόν γεμάτοι. Όπως αργότερα έμαθα, με την Ανακύκλωση Συσκευών συνεργάζονται περισσότερα από 3.000 καταστήματα λιανικής, από τα οποία σχεδόν το ένα τρίτο είναι καταστήματα τροφίμων, όπως και το My market. Δεν χωράει, λοιπόν, καμία δικαιολογία για να πετάμε συσκευές στα σκουπίδια, όταν μπορούμε εύκολα να τις αφήνουμε σε ένα κοντινό μας κατάστημα.
Βεβαίως, οι πολίτες είμαστε μόνο ο πρώτος κρίκος στην αλυσίδα της ανακύκλωσης. Η συγκέντρωση των παλιών συσκευών δε θα είχε κανένα νόημα χωρίς τη δυνατότητα να μετατραπούν σε κάτι καινούριο. Γι’ αυτό από τα σημεία συλλογής τους, οι συσκευές μεταφέρονται σε ειδικές μονάδες επεξεργασίας, όπου αποσυναρμολογούνται και απορρυπαίνονται, με στόχο την απομάκρυνση των βλαβερών ουσιών που περιέχουν. Η διαχείρισή γίνεται σε 12 εξειδικευμένες μονάδες, από τις οποίες οι 9 επεξεργάζονται τις ηλεκτρικές συσκευές με σκοπό την ανακύκλωσή τους και οι 3 τις προετοιμάζουν για επαναχρησιμοποίηση. Όλες οι μονάδες έχουν σύμβαση συνεργασίας με την Ανακύκλωση Συσκευών και είναι αδειοδοτημένες και πιστοποιημένες με τις αυστηρότερες προδιαγραφές για την περιβαλλοντική διαχείριση των ηλεκτρικών συσκευών.
Η ανακύκλωση δεν έχει να κάνει με τη δική μας αλήθεια. Είναι μια αναγκαία πρακτική για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Οπότε αν κάποια ηλεκτρική σου συσκευή δε δουλεύει, μπες εδώ, βρες το κοντινότερό σου κατάστημα και βάλ’τη στη θέση της. Στην ανακύκλωση!