- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κρατώντας επαφή με την «κανονικότητα» στην εποχή του κορωνοϊού
Πώς τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας διασφάλισαν την κανονικότητα μας
Επικοινωνία και πανδημία: Πώς ο ψηφιακός κόσμος και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας διασφάλισαν την κανονικότητά μας
Χάρη στην εξέλιξη της κινητής τεχνολογίας, οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο απολαμβάνουν από οποιοδήποτε σημείο γρήγορη πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε πληροφορίες και ψυχαγωγία στις κινητές συσκευές τους. Σε μια εποχή που οι άνθρωποι πρέπει να μείνουν χώρια για ασφάλεια, το να μένουν μαζί μέσω της τεχνολογίας είναι πιο σημαντικό από ποτέ. Καθώς οι κυβερνήσεις, οι επαγγελματίες υγείας και οι επιχειρήσεις κάνουν δύσκολες επιλογές σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωνοϊού, είναι εύκολο να ξεχάσουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στη δημιουργία ενός ψηφιακού περιβάλλοντος που μας κρατάει όλους συνδεδεμένους σε μια εποχή κοινωνικής απόστασης.
Η τηλεργασία είναι πλέον υποχρεωτική για τις περισσότερες επιχειρήσεις, ενώ τα σχολεία και τα πανεπιστήμια εφάρμοσαν τηλεκπαίδευση πολύ νωρίτερα απ’ όσο μπορεί να υπολόγιζαν. Οι φίλοι και οι συγγενείς χρησιμοποιούν τα κινητά τους και τις εφαρμογές των βίντεο για να κρατήσουν επαφή και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις. Η διασφάλιση μιας συνεχούς εμπειρίας σύνδεσης αποτελεί πρόκληση ακόμα και υπό «κανονικές» συνθήκες, πόσο μάλλον στη «νέα κανονικότητα» μιας παγκόσμιας πανδημίας. Να πώς τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας κατάφεραν να μας κρατήσουν ενωμένους και «συνδεδεμένους»:
Πρόληψη – ενημέρωση
Τα παραδοσιακά SMS και οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης παραμένουν δυνατά εργαλεία στην ευαισθητοποίηση του κόσμου πάνω στο θέμα της πανδημίας. Μέσω αυτών οι άνθρωποι μπορούν να προσδιορίσουν τα συμπτώματα και να λάβουν προληπτικά μέτρα, αλλά και να λαμβάνουν συμβουλές από την κυβέρνηση πάνω στο θέμα της πανδημίας.
Τηλεϊατρική
Καθώς οι ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα συμβουλεύονται να παραμείνουν σε καραντίνα στο σπίτι, η τηλεϊατρική γνώρισε απρόσμενη ζήτηση. Η επικοινωνία με έναν γιατρό που μπορεί να σε συμβουλέψει για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις έγινε πιο άμεση και εύκολη από ποτέ μέσω κλήσεων ή βίντεοκλησεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ανέπαφες συναλλαγές
Σε μια περίοδο που η «υπερπροστασία» είναι απαραίτητη, είναι μάλλον αναμενόμενο να αποφεύγει κανείς να αγγίζει χρήματα ή κάρτες. Χάρη στις εφαρμογές των τραπεζών και τη σύνδεση 4G ή 5G με γρήγορο ίντερνετ σε οποιοδήποτε σημείο, κάθε συναλλαγή μπορεί να πραγματοποιηθεί με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό σου, το οποίο αγγίζεις μόνο εσύ.
Κυκλοφορία
Η εκτύπωση και συμπλήρωση ειδικών χαρτιών δεν είναι ούτε πρακτική ούτε… οικολογική! Τα SMS στους 5ψήφιους αριθμούς που όρισε η ελληνική κυβέρνηση ήταν αυτά που διευκολύνουν τη διαδικασία μετακίνησής μας όποτε χρειάζεται.
Επικοινωνία
Είναι δύσκολο να μην μπορείς να βρεθείς με τους αγαπημένους σου ανθρώπους, να πιείτε καφέ, να συζητήσετε. Ευτυχώς όμως με ένα τηλεφώνημα μπορούμε να ακούσουμε τη φωνή τους που μας φτιάχνει τη διάθεση ή με μια βιντεοκλήση μπορούμε να μοιραστούμε τη θέα από το σημείο που έχουμε βγει για περπάτημα. Ποτέ πριν δεν είχαμε τόσο πολύ ανάγκη τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για να έρθουμε κοντά με τους φίλους, τους συγγενείς, τους συναδέλφους μας.
Τηλεργασία
Μιλώντας για συναδέλφους, οι τηλεφωνικές κλήσεις είναι που διευκολύνουν επίσης την επικοινωνία μαζί τους τώρα που πολλοί από εμάς εργαζόμαστε με τηλεργασία από το σπίτι. Όσο email και μηνύματα κι αν στείλουμε, δεν συγκρίνονται σε καμία περίπτωση με 5 λεπτά τηλεφωνικής συζήτησης, τόσο από άποψη συνεννόησης όσο και οικειότητας.
Κατά τη γνώμη μου, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας είναι ένα από τα πράγματα που θεωρούμε δεδομένα στην καθημερινότητά μας χωρίς να συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στη διατήρηση της «κανονικότητας». Χάρη στα δίκτυα, μπορέσαμε να συνεχίσουμε να επικοινωνούμε με την οικογένεια και τους φίλους είτε μένουν στην ίδια πόλη είτε στο εξωτερικό, να καλούμε τους γιατρούς, να συνεχίσουμε την εκπαίδευση μας, να εργαζόμαστε, οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.