Smart Life

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2020: Ένα κυνήγι θησαυρού με πολλά δώρα

Ένας διαδραστικός χάρτης και μερικά αινίγματα που χαρίζουν πολλά δώρα

Μαρία Αλεξίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η EUNIC μας βάζει στο κλίμα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών με ένα διαδικτυακό κυνήγι θησαυρού σε έναν διαφορετικό ευρωπαϊκό χάρτη.

26 Σεπτεμβρίου, η γηραιά ήπειρος γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών και αυτήν την περίεργη χρονιά, δεν σταματά να πρωτοτυπεί. Τα διεθνή ταξίδια μπορεί να μας έχουν λείψει τους τελευταίους μήνες ή να σκεφτόμαστε πολύ διεξοδικά για να πραγματοποιήσουμε ένα, όμως όταν πρόκειται για διαδικτυακό ταξίδι, τότε όλα αλλάζουν. Πράγματι, η EUNIC παρουσιάζει φέτος ένα διαδικτυακό κυνήγι θησαυρού με ταξίδια από χώρα σε χώρα σε έναν διαδραστικό χάρτη, έτσι ώστε να γνωρίσουμε μικροί και μεγάλοι τον συναρπαστικό κόσμο των γλωσσών και των διαλέκτων.

Ο χάρτης θα είναι ενεργός στις 26 Σεπτεμβρίου, από τις 15.00 ως τις 21.00. Στο διάστημα αυτό, μικροί και μεγάλοι θα κληθούν να λύσουν αινίγματα, των οποίων οι απαντήσεις θα βρίσκονται «κρυμμένες» στις ιστοσελίδες των μελών του δικτύου EUNIC.

Όσοι κατορθώσουν να λύσουν τα αινίγματα, θα συμμετέχουν σε κλήρωση με πολλά δώρα. Η κλήρωση θα γίνει αμέσως μετά τη λήξη του παιχνιδιού και τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα, αλλά και στις ιστοσελίδες των μελών του δικτύου EUNIC που συμμετέχουν στη διοργάνωση.

Τι είναι η EUNIC;
Η EUNIC (European Union National Institutes of Culture) (Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ε.Ε.) είναι μία ένωση εθνικών ή επίσημων πολιτιστικών οργανισμών που εκπροσωπούν τις πολιτιστικές και σε αρκετές περιπτώσεις τις μορφωτικές σχέσεις των χωρών τους με άλλες χώρες.

Η EUNIC στην Ελλάδα
Tο παράρτημα της EUNIC Αθήνας ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 2008. Δεκατέσσερα Ευρωπαϊκά πολιτιστικά ιδρύματα που εδρεύουν στην Αθήνα υπέγραψαν ανεπίσημο μνημόνιο συμφωνίας με πρωταρχικό τους στόχο την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας σε κοινά προγράμματα με τη στήριξη ελλήνων εταίρων από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Το παράρτημα της EUNIC Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε στις 5 Ιουλίου 2012, με τη συμμετοχή πέντε ξένων πολιτιστικών ιδρυμάτων που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη.

Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών
O εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών καθιερώθηκε το 2001, με σκοπό την ανάδειξη της γλωσσικής ποικιλομορφίας της Ευρώπης καθώς και την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων, με στόχο την πλήρη και δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών της στην διατήρηση της πολυπολιτισμικής της ιδιαιτερότητας. Στην Ελλάδα συμμετέχουν για 8η συνεχή χρονιά, Μορφωτικά και Πολιτιστικά Ιδρύματα και Πρεσβείες ευρωπαϊκών χωρών - μέλη του EUNIC Αθήνας, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «2ης Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Πολιτισμών» του δικτύου EUNIC στην Αθήνα με τη συνεργασία του Athens Culture Net.


Οι διοργανωτές:

British Council, Υπηρεσία Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας - Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Goethe-Institut Athen, ÖSD-Institut Griechenland, Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, Πρεσβεία της Σουηδίας, Σύλλογος Σουηδικής Γλώσσας, Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών – Μορφωτικό Γραφείο της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα, Σπίτι της Κύπρου σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Υπουργείο Εξωτερικών, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Πρεσβεία της Γεωργίας και IKY / Εθνική Μονάδα Συντονισμού Erasmus+ για τους τομείς Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.