5 tips για να επιλέξεις την κατάλληλη σχολή μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής
Καλώς ήρθες στο μαγικό κόσμο της γαστρονομίας!
Αν σκέφτεσαι να γίνεις μάγειρας ή ζαχαροπλάστης, διάβασε εδώ 5 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να διαλέξεις την κατάλληλη σχολή
Το πήρες απόφαση να μπεις στις κουζίνες; Είμαστε μαζί σου! Η μαγειρική είναι ένα επάγγελμα δημιουργικό, που συνεχίζει και θα συνεχίζει την ανοδική του πορεία στο μαγικό κόσμο της γαστρονομίας. Δεν είναι όμως εύκολο. Αφού το αποφάσισες, πρέπει να ξέρεις ότι ένας μάγειρας, ακόμη περισσότερο ένας ζαχαροπλάστης, χρειάζεται σκληρή δουλειά για να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερος στον τομέα του. Χρειάζεται όρεξη, φαντασία, πειθαρχία και πάνω απ’ όλα γερές βάσεις. Έτσι, η σχολή που θα επιλέξεις μπορεί να καθορίσει τη μετέπειτα πορεία σου. Φρόντισε, λοιπόν, να είσαι σίγουρος/η για την επιλογή σου. Πώς όμως θα ξέρεις ότι επέλεξες τη σωστή σχολή;
1. Έλεγξε τη φήμη της σχολής
Ναι, προφανώς και είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς. Μία σχολή που έχει καλή φήμη για το επίπεδο των σπουδών της, αυτόματα έχει και απόφοιτους με (πολύ) περισσότερες πιθανότητες πρόσληψης. Ένας εύκολος τρόπος να διαπιστώσεις τη φήμη κάθε σχολής είναι να συζητήσεις με ανθρώπους που είναι ήδη στο επάγγελμα. Τι άποψη έχει ο καθένας τους για τη σχολή που έχεις βάλει στο μάτι; Ένας ακόμη εύκολος τρόπος να το καταλάβεις είναι να δεις τι διακρίσεις και βραβεία έχει αποσπάσει η σχολή, αλλά και οι σπουδαστές της μέσα στα χρόνια λειτουργίας της. Δες εδώ ένα παράδειγμα. Τεράστια σημασία έχει, επίσης, η φήμη της σχολής στους επαγγελματίες του Τουρισμού και της Γαστρονομίας.
2. Μάθε για την επαγγελματική αποκατάσταση
Δεν φτάνει μόνο η φήμη της σχολής για να σου εξασφαλίσει μία θέση εκεί έξω. Πρέπει και η ίδια η σχολή να είναι σε θέση να σε βοηθήσει με κάποιον τρόπο. Με ποιον; Αρχικά, να μπορεί να σε στηρίξει στα πρώτα σου επαγγελματικά βήματα, εξασφαλίζοντάς σου συνεντεύξεις εργασίας σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, caterings και γενικότερα, σε επιχειρήσεις που αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό και εμπιστεύονται τη σχολή για αυτό. Και έπειτα να είναι σε θέση να σε φέρvει σε επαφή με τις πιο διακεκριμένες τουριστικές επιχειρήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε καθημερινή βάση. Για να πάρεις μια ιδέα, ένα από τα καλύτερα γραφεία επαγγελματικής Σταδιοδρομίας, ανήκει στον Εκπαιδευτικό Όμιλο LE MONDE. Μάθε περισσότερες πληροφορίες εδώ.
3. Βρες τους καθηγητές που σε εμπνέουν
Το Α και το Ω κάθε σχολής είναι το διδακτικό προσωπικό της. Επειδή όμως η μαγειρική και ζαχαροπλαστική είναι πρωτίστως τεχνικά επαγγέλματα, έχει μεγάλη σημασία οι άνθρωποι που ουσιαστικά θα σου μεταδώσουν την τέχνη και την τεχνική τους να έχουν μεγάλη εμπειρία στο χώρο της γαστρονομίας. Να έχουν περάσει από όλα τα στάδια στην ιεραρχία μιας κουζίνας, αλλά και να έχουν ηγηθεί σε αυτήν. Και πάνω απ’ όλα να είναι άνθρωποι που θα σταθούν πλάι σου τόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών σου, αλλά και στη μετέπειτα επαγγελματική σου πορεία...
4. Βεβαιώσου για τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις
Με άλλα λόγια τι σου παρέχει η σχολή; Το επάγγελμα που διάλεξες έχει άμεση σχέση με τις τεχνικές, την εξερεύνηση, τη δημιουργία. Πρέπει να είσαι σίγουρος ότι το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων διεξάγεται εργαστηριακά και η Σχολή είναι σε θέση να σου παρέχει πρόσβαση σε εξοπλισμό και υλικά για να μπορείς να πειραματίζεσαι όσο θες, αλλά και σε βιβλία μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής που θα διευρύνουν ακόμα περισσότερο τους ορίζοντές σου.
5. Ερεύνησε αν υπάρχει δυνατότητα εμπλουτισμού των σπουδών σου
Όχι μόνο μέσα από σεμινάρια, διαλέξεις, ημερίδες και εκπαιδευτικές επισκέψεις, εκτός του βασικού προγράμματος σπουδών. Αλλά και με δυνατότητα συνέχισης των σπουδών σου στο εξωτερικό. Ο μόνος τρόπος να γίνεις καλύτερος είναι να μαθαίνεις συνεχώς. Και η ιδανική σχολή είναι αυτή που θα σε βοηθήσει να το κάνεις.