Smart Life

1864-2019: Πώς ήταν ο κόσμος 155 χρόνια πριν;

Τι έχει μείνει ίδιο από τότε; Τίποτα! Ή μάλλον σχεδόν τίποτα…

Φίλιππος Κόλλιας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σχεδόν τα πάντα έχουν αλλάξει από το μακρινό 1864. Ένα μόνο έμεινε ίδιο: μιαν νέαν φιάλην, ἦλθε ἄρτι ἀφιχθεῖσα ἀπό τό παρελθόν

Ζώντας σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, κάθε χρόνος μας φαίνεται και διαφορετικός. Αλήθεια, πόσοι θυμούνται τον εαυτό τους 5 ή 10 χρόνια πριν και πόσα θα άλλαζαν σε αυτόν; Η ιστορία από την άλλη είναι αμείλικτη και οι ισχυρές αλλαγές σε αυτήν, στην πραγματικότητα χρειάστηκαν δεκαετίες και διεργασίες για να πραγματοποιηθούν. Το 1864 η Ελλάδα και ο κόσμος ήταν αρκετά διαφορετικοί. Τι έχει μείνει ίδιο από τότε; Τίποτα! Ή μάλλον σχεδόν τίποτα, αφού μιαν νέαν φιάλην, ἦλθε ἄρτι ἀφιχθεῖσα ἀπό τό παρελθόν.

Τέχνες
Ο ιμπρεσιονισμός, που μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή ρεύματα στην ιστορία της ζωγραφικής, εκείνη την περίοδο είχε σχεδόν χάσει τις δάφνες του. Ο μεταϊμπρεσιονισμός είναι γεγονός, ενώ και ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους του, ο Ανρί ντε Τουλούζ Λοτρέκ γεννιέται στις 24 Νοεμβρίου για να χαρίσει έργα, όπως «Η Πλύστρα» ή ο «Χορός στο Moulin Rouge» και να γίνει ο εικονογράφος της νυχτερινής ζωής στην Μπελ Επόκ. Σήμερα, ο ιμπρεσιονισμός διατηρεί τη γοητεία του, ενώ μπορεί να απολαύσει κανείς τους πίνακες του Ανρί ντε Τουλούζ Λοτρέκ σε μερικά από τα καλύτερα καλλιτεχνικά σημεία του κόσμου, σαν το «Museum of Art» της Φιλαδέλφεια ή το «Art Institute» στο Σικάγο.

Τι ομάδα είπες είσαι;
Μπορεί σήμερα οι ποδοσφαιρικές ομάδες να είναι κομμάτι της ζωής μας και ακόμη και να φανατιζόμαστε με αυτές, όμως το 1864 το ποδόσφαιρο έκανε τα πρώτα του βήματα. Πού αλλού; Στην Αγγλία, η πρώτη ομάδα που δημιουργήθηκε, η ιστορική Σέφιλντ έχει μόλις 7 χρόνια ζωής. Σήμερα βολοδέρνει στις χαμηλότερες κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου και βλέπει την συμπολίτισσα της, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ να παίζει στην Premier League. Φυσικά, το άθλημα δεν το ξέρουν μόνο οι πιο λαϊκοί Άγγλοι, αλλά δισεκατομμύρια σε όλον τον πλανήτη.

Και στην Ελλάδα;
Πριν από 155 χρόνια η Ελλάδα αποκτούσε νέο Σύνταγμα και το πολίτευμα μετατρεπόταν σε Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία με πρώτη κυβέρνηση εκείνη του Κωνσταντίνου Κανάρη, υπό την Βασιλεία του Γεώργιου. Την ίδια χρονιά η χώρα μας θα μεγαλώσει αρκετά αφού μετά από περισσότερους από 5 αιώνες Ενετοκρατίας, θα προσαρτηθούν τα Επτάνησα, τα οποία από τότε αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας και ιστορίας.

Τηλέφωνο; Ξαναπάρε...
Τώρα εάν φαντάζεστε ότι οι επικοινωνίες ήταν εύκολες το 19ο αιώνα, κάνετε λάθος. Βασικά ποιες επικοινωνίες; Το 1864 μπορεί να ήταν η αρχή για κάποιες από τις αγαπημένες μας απολαύσεις μέχρι και σήμερα (θα καταλάβεις, θα καταλάβεις), όμως σε μερικούς άλλους τομείς ήμασταν πολύυυυ πίσω. Το τηλέφωνο για παράδειγμα εφευρέθηκε μια δεκαετία αργότερα, όπως και οι λάμπες.

Κι όμως μια απόλαυση παρέμεινε ίδια
Όμως, ορισμένες απολαύσεις παρέμειναν ίδιες όλα αυτά τα χρόνια. Όπως η FIX, που από το 1864 και μετά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παρέας και πρωταγωνιστεί σε κάθε τραπέζι.
 

Για περισσότερα από 150 χρόνια η γλυκιά γυαλάδα και οι ιδιαίτερες καμπύλες της είναι το σήμα κατατεθέν της και είναι μερικά από αυτά που την κάνουν τόσο διαχρονική. Αν δεν καταλάβατε, η επανακυκλοφορία της ρετρό φιάλης της FIX είναι γεγονός και στόχο έχει να θυμίσει στις παρέες, όλες τις στιγμές που έζησαν μαζί της και να αναβιώσει τις πιο όμορφες ιστορίες, από το 1864 ως και σήμερα.