Smart Life

Με μια βόλτα στα Σπάτα μπορείς να δεις 280 είδη ζώων

Στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο μαθαίνεις για τα ζώα ολόκληρου του πλανήτη

Φίλιππος Κόλλιας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Με μια επίσκεψη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο όχι μόνο παρατηρείς ζώα που θα χρειαζόταν να διανύσεις τον μισό πλανήτη, για να δεις αλλά μαθαίνεις και τις συνήθειές τους». Αυτό μου είχε πει ο καλύτερός μου φίλος όταν επισκέφτηκε πριν 7 χρόνια για πρώτη φορά το μοναδικό ζωολογικό πάρκο στην Ελλάδα. Γνωρίζοντας ότι δεν έχω οικειότητα, ούτε καν τα κατοικίδια, με πήρε μια φορά από το σπίτι και πήγαμε μαζί στα Σπάτα, δίπλα από το Εκπτωτικό Χωριό.

Βλέποντας τόσα πολλά ζώα που βρίσκονται στον τεράστιο χώρο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, πράγματι είχα εντυπωσιαστεί. Στους τεράστιους χώρους του ζουν ζώα από όλον τον πλανήτη. Το ταξίδι μου στις πέντε ηπείρους είχε μόλις ξεκινήσει. 2000 ζώα από 280 είδη φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Πάρκου σε μια έκταση άνω των 200 στρεμμάτων!

Μπορείς να χαζέψεις από μια εκπαιδευτική παρουσίαση Ασιατικών Ελεφάντων μέχρι το πώς ταΐζεται ένας λεμούριος ή ένας Αφρικάνικος Πιγκουίνος. Είχα ήδη καταλάβει αυτό που διάβασα στις πληροφορίες του Πάρκου για το ποια είναι η βασική του φιλοσοφία. Το Πάρκο δεν έχει μόνο εκπαιδευτικό ρόλο. Βασικός στόχος του είναι η προστασία των ζώων. Η ενημέρωση άλλωστε του κοινού γύρω από το ζωικό βασίλειο και η προσπάθεια διατήρησης και αναπαραγωγής των απειλούμενων ειδών - ένα 30% περίπου των ζώων του Πάρκου είναι σπάνια ή ακόμα και υπό εξαφάνιση - αποτελούν βασικό σκοπό της ύπαρξής του.

Το εγχείρημα της δημιουργίας ενός ζωολογικού πάρκου, όπου η ενημέρωση και η ψυχαγωγία θα οδηγεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος, ξεκίνησε τον Μάιο του 2000, αρχικά ως Ορνιθολογικό Πάρκο. Σήμερα 19 χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του, εξακολουθεί να μένει πιστό στις αρχές του και βήμα-βήμα να βελτιώνεται προσφέροντας στο κοινό μια πρωτόγνωρη εμπειρία δραστηριοτήτων και εκμάθησης των αγαπημένων του ζώων.

Το Πάρκο είναι μέλος της EAZA (Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων) και της ΕΑΑΜ (Ευρωπαϊκή Ένωση για τα Θαλάσσια Θηλαστικά) και ως μέλος τους τηρεί όλες τις αυστηρές προδιαγραφές που απαιτούνται για την ευημερία των ζώων.

Σε συνεργασία με την ΕΑΖΑ το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο συμμετέχει ενεργά σε 37 Ευρωπαϊκά προγράμματα αναπαραγωγής απειλούμενων ειδών (ΕΕP), και 31 είδη παρακολουθούνται και ελέγχονται μέσω Βιβλίων γενεαλογίας και αναπαραγωγής (ΕSB). Επίσης χρησιμοποιεί το Διεθνές σύστημα πληροφοριών πανίδας (Species360) όπου καταχωρούνται όλα τα δεδομένα των ζωολογικών Πάρκων της ΕΑΖΑ και της WAZA (Παγκόσμια Ένωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων). Μέσω αυτού του συστήματος μπορούμε να έχουμε πολύτιμες πληροφορίες για όλα τα ζώα που φιλοξενούνται σε Ζωολογικά Πάρκα διεθνώς.

Το Αττικό Πάρκο αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας καθώς η ανάπτυξη του στηρίχτηκε σε ιδίους πόρους χωρίς καμιά κρατική επιχορήγηση. Στα μελλοντικά σχέδια του περιλαμβάνεται η δημιουργία της «Δεινοσαυρόπολις» - ένα μοναδικό Μουσείο Εξέλιξης των Ειδών με έμφαση στην εποχή των Δεινοσαύρων, καθώς και την «Ωκεανόπολις», ένα Πρότυπο Ενυδρείο, καθιστώντας κατά αυτό τον τρόπο το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ένα παγκόσμιας εμβέλειας θεματικό πάρκο για την προστασία της βιοποικιλότητας.