Smart Life

Πώς το Κεφίρ μπήκε στη ζωή αυτού του γραφείου

Το μεγαλύτερο δίλημμα στην αίθουσα σύνταξης αυτή την εβδομάδα: κεφίρ με λεμόνι ή με φράουλα;

Νατάσσα Καρυστινού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είναι η εποχή που στα γραφεία της Athens Voice (φαντάζομαι και σε όλα τα γραφεία αυτής της πόλης) κορυφώνεται ο γνωστός πόλεμος: στο ένα στρατόπεδο συγκεντρώνονται οι healthy lovers, στο άλλο όλοι εμείς που δεν προσέχουμε και τόσο (δηλαδή καθόλου) τη διατροφή μας. Βλέπετε, εμείς οι «από εδώ» κοροϊδεύουμε τους «από εκεί» όλο το χρόνο γιατί φέρνουν τάπερ με σαλάτες και συζητάνε για το πόσα χιλιόμετρα τρέξανε στην πρωινή τους προπόνηση…Και τώρα, εν όψει παραλίας, ήρθε η ώρα να πάρουν το αίμα τους πίσω. Διότι έντρομοι και μετανιωμένοι ζητάμε τις συμβουλές και τα φώτα τους για το πώς να χάσουμε 10 κιλά σε δύο εβδομάδες και πώς να αποκτήσουμε κοιλιακούς σε μία.
«Εντάξει, θα σας βάλουμε σε πρόγραμμα», είπαν και χαμογέλασαν πονηρά. Δεν καταλαβαίναμε τι σήμαινε αυτό το χαμόγελο μέχρι που μια δύσκολη Δευτέρα ήρθαμε στο γραφείο και βρήκαμε ΟΛΑ τα αναψυκτικά του ψυγείου να λείπουν. Στη θέση τους υπήρχαν κάτι χρωματιστά μπουκαλάκια με…Κεφίρ. «Τι είναι αυτό ρε παιδιά;» ρωτάμε για να πάρουμε την ειρωνική (αλλά τεκμηριωμένη) απάντηση:

«Το Κεφίρ είναι εύπεπτο και υγιεινό τρόφιμο που αφομοιώνεται εύκολα από το πεπτικό μας σύστημα. Μας προσφέρει ό,τι και το γάλα (από το οποίο παρασκευάζεται), δηλαδή πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και βιταμίνες Α, Β και D. Όμως, σε αντίθεση με το γάλα περιέχει ελάχιστα τελικά ποσά λακτόζης και αποτελεί μια πολύ καλή λύση πρόσληψης ασβεστίου για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, ενώ είναι κατάλληλο για τα άτομα κάθε ηλικίας. Κυρίως όμως είναι ιδανικό ως τμήμα ειδικών διατροφών, όπως για γαστρεντερικές διαταραχές, δυσκοιλιότητα, οστεοπόρωση και –στην περίπτωσή σας- για αδυνάτισμα». Άλαλα τα πλήθη.

Και κάπως έτσι αρχίσαμε όλοι να πίνουμε Κεφίρ. Στην αρχή από πείσμα και έπειτα γιατί μας…άρεσε! Ναι, δεν το περιμέναμε ποτέ, αλλά οι healthy lovers του γραφείου είχαν δίκιο. Ειδικά το Κεφίρ της Μεβγάλ που κυκλοφορεί εκτός από λευκό σε γεύση φράουλα με στέβια ή λεμόνι με στέβια, έγινε το αγαπημένο μας. Μοιάζει σαν να πίνεις ένα smoothie με γιαούρτι και φράουλα (ή λεμόνι) μόνο που είναι πολύ πιο γευστικό και 10 φορές πιο δροσιστικό! Άσε που έχει και πολύ χαμηλά λιπαρά (το σκέτο κεφίρ έχει 1,5% λιπαρά ενώ η φράουλα και το λεμόνι μόλις 1,3%). Η εύχρηστη συσκευασία του δε (κυκλοφορεί σε φιάλη των 500ml και 250ml) είναι ό,τι πρέπει για να το έχεις πάντα μαζί σου.

Δεν είναι να απορείς που μερικοί από εμάς γρήγορα ξεγλιστρήσανε και στο Ξινόγαλο της Μεβγάλ (ένα προβιοτικό προϊόν, το μοναδικό με ειδική καλλιέργεια γιαούρτης που περιέχει το στέλεχος Bifidus, παρέχοντας πολλά και σημαντικά οφέλη στον οργανισμό, βοηθώντας στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό), αλλά και στο Αριάνι της ίδιας εταιρείας, ένα ρευστό γιαουρτοποτό που παράγεται εδώ και πολλές δεκαετίες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς και στην Ανατολή.

Μια εβδομάδα τώρα κανείς μας δεν έχει αλλάξει το Κεφίρ ή το Αριάνι του για αναψυκτικό (μερικοί μάλιστα έχουν αντικαταστήσει με τα πολύχρωμα μπουκαλάκια ακόμη και το νερό!), οπότε υποθέτω ότι το πρόγραμμα πάει καλά. Σας ευχαριστούμε healthy lovers και υποσχόμαστε να μην σας κοροϊδέψουμε ποτέ ξανά για τις υγιεινές επιλογές (τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβρη).


Φωτογραφίες: Θανάσης Καρατζάς