Μάθαμε το μυστικό για σωστό ελληνικό καφέ
O Παπαγάλος οδηγούσε vintage αυτοκίνητο και κερνούσε καφέ με ροδόνερο στο Athens Coffee Festival
Την Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ. Και, νομίζω, δεν υπήρχε καλύτερο μέρος στην πόλη για να τη γιορτάσει κανείς από την Τεχνόπολη. Xιλιάδες Αθηναίοι βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Athens Coffee Festival, στη μεγαλύτερη γιορτή-ύμνο του καφέ. Σπάνιες ποικιλίες από 63 καφεπαραγωγές χώρες, σεμινάρια, παρουσιάσεις, γευστικές δοκιμές, πάνω από 20.000 επισκέπτες με κυπελλάκια καφέ ανά χείρας. Όλο το Γκάζι μοσχοβολούσε φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ! Ένα όμως περίπτερο αγάπησαν οι vintage lovers.
Οι λάτρεις της παράδοσης σίγουρα ερωτεύτηκαν το ‘20s αυτοκίνητο του Λουμίδη Παπαγάλου. Καταπράσινο, με χρυσές λεπτομέρειες και μπορντό οροφή, είχε μετατραπεί σε stand ελληνικού καφέ και έψηνε στο μπρίκι το αγαπημένο πρωινό ξύπνημα των Ελλήνων. Ακριβώς δίπλα του, οι αγαπημένοι Vanila Swing μας ξεσήκωναν με τις μουσικές τους, ενώ λίγο πιο εκεί ένας εξειδικευμένος barista ετοίμαζε ρετρό συνταγές με Λουμίδη Παπαγάλο. Δοκιμάσαμε ελληνικό καφέ με αστεροειδή γλυκάνισο και κανέλα, που το λέγανε «Πολίτικο», και ελληνικό καφέ με ροδόνερο, που ταίριαζε υπέροχα με το χαρμάνι του Λουμίδη Παπαγάλου.
Ο Coffee Expert του Λουμίδη Παπαγάλου όμως, Σπύρος Αλεξόπουλος, μας σύστησε και τον ελληνικό καφέ στη σύγχρονη εκδοχή του. «Ο Λουμίδης Cold Brew παρασκευάζεται με αργό φιλτράρισμα χρησιμοποιώντας παγωμένο νερό. Η εκχείλιση διαρκεί 10-12 ώρες». Το αποτέλεσμα; Ο πιο ωραίος παγωμένος καφές που έχεις πιει ποτέ!
Το πιο πολύτιμο μυστικό όμως, ήταν ότι (επιτέλους) μάθαμε πώς γίνεται ο σωστός, ο μερακλίδικος ελληνικός. Πρώτα βάζουμε στο μπρίκι το νερό και τον καφέ, αφήνουμε λίγο το νερό να βράσει και μετά προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ο λόγος; «Όταν η ζάχαρη θερμαίνεται», λέει και πάλι ο Σπύρος, «βγάζει κάποια bitter χαρακτηριστικά». Τώρα ξέρετε.
Sponsored by Loumidis Papagalos
Φωτογραφίες: Θανάσης Καρατζάς