Market

Το φυσικό αέριο σε βιομηχανία και εμπόριο

Το καύσιμο που ανανεώνει την ελληνική οικονομία

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
89544-180590.jpg

Ως ένα καύσιμο το οποίο είναι «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα της βιομηχανίας και του εμπορίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το φυσικό αέριο, το οποίο χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τις ελληνικές επιχειρήσεις λόγω των πολλαπλών ωφελειών που προφέρει.

image

Ο κλάδος της βιομηχανίας και του εμπορίου έχουν πρόσβαση σε ένα φθηνό, μη ρυπογόνο καύσιμο, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα λειτουργικά κόστη και να γίνονται επενδύσεις σε νέες υποδομές, νέες τεχνολογίες και νέες θέσεις εργασίας. Οι μεταφορές αποκτούν έναν «σύμμαχο» οικονομικής μετακίνησης ατόμων και αγαθών με τους επαγγελματικούς στόλους και τις συγκοινωνίες να επενδύουν στην αεριοκίνηση για να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου και το οικολογικό τους αποτύπωμα. Ο όμιλος ΔΕΠΑ έχει καταφέρει να φέρει το φυσικό αέριο στα περισσότερα νοικοκυριά, ενώ με συνεχείς υποδομές δίνει την ευκαιρία και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές να έχουν πρόσβαση και να ωφελούνται από τη χρήση του οικονομικού αυτού καυσίμου. Το φυσικό αέριο συνδέεται με την έννοια του «νέου επιχειρείν» και της «πράσινης ανάπτυξης», όπου φορείς και επιχειρήσεις βασίζουν άμεσα ή έμμεσα τη δραστηριότητα και τα κέρδη τους (οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά) στη χρήση του φυσικού αερίου.

Το φυσικό αέριο όχι μόνο μπορεί να υποκαταστήσει όλα τα γνωστά και ευρέως χρησιμοποιούμενα καύσιμα και μορφές ενέργειας, αλλά η χρήση του ενθαρρύνεται από επίσημες κρατικές και διεθνείς δημόσιες και ιδιωτικές πρωτοβουλίες (επιδοτήσεις, εκπτώσεις σε τελικούς καταναλωτές, δημοπρασίες για τις βιομηχανίες, φοροαπαλλαγές κ.λπ.).

Φυσικό αέριο στους εμπορικούς στόλους

 image

image

Οι εμπορικοί στόλοι επιχειρήσεων εξοπλίζονται ελαφρά ή βαρέως τύπου οχήματα φυσικού αερίου, μειώνοντας σημαντικά τον ετήσιο προϋπολογισμό τους. Τα πλεονεκτήματα των οχημάτων φυσικού αερίου είναι πολλά: θεωρούνται, βάσει μετρήσεων, οικονομικότερα, είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον και επιτρέπεται να εισέλθουν σε υπόγειους χώρους στάθμευσης, σε επιβατηγά πλοία και να κυκλοφορούν (χάρη στις εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές καυσαερίων) σε περιοχές περιορισμένης κυκλοφορίας (π.χ. ζώνες δακτυλίου). Το φυσικό αέριο κάνει εξαιρετικά καθαρή καύση και καίγεται με αρκετά διαφορετικό (πιο αργό) τρόπο από τη βενζίνη και το υγραέριο, κάτι που το κάνει να θεωρείται πολύ ασφαλές σαν καύσιμο ενώ επιτυγχάνεται οικονομία πάνω από 40% σε σχέση με τα υπόλοιπα καύσιμα.

image

Φυσικό αέριο στις επιχειρήσεις

image

Οργανισμοί και επιχειρήσεις στην Κεντρική όσο και τη Βόρεια Ελλάδα καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες (θέρμανση, ψύξη, ζεστό νερό) με το φυσικό αέριο, μειώνοντας σημαντικά τα ετήσια κόστη τους (έως και 40%) και συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος με ένα οικολογικό καύσιμο που συνάδει με τις επιταγές της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Επαγγελματίες όλων των κλάδων, όπως αρτοποιεία, εστιατόρια, κομμωτήρια, στεγνοκαθαριστήρια, συνεργεία αυτοκινήτων, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, μεγάλα κτίρια γραφείων, εμπορικά κέντρα και καταστήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λπ., μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο καλύπτοντας τις καθημερινές ανάγκες τους.

Πλήθος μικρών και μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων χρησιμοποιούν

image

Πλήθος μικρών και μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών και τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους. Το «πράσινο» καύσιμο συντελεί στην αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας και τη βελτίωση της ποιότητας των τελικών προϊόντων.

Το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για θερμική είτε για χημική χρήση (ως πρώτη ύλη για τη βιομηχανία), είτε σε συστήματα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας, τα οποία παράγουν ταυτόχρονα αξιοποιήσιμη ηλεκτρική και θερμική ενέργεια. Η παραγόμενη ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για θερμική χρήση όσο και για ψύξη ή κλιματισμό.

ΕΚΕ με φυσικό αέριο

image

Οι μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες και οργανισμοί ενσωματώνουν πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας και μειώνουν τα λειτουργικά τους κόστη αλλά και το οικολογικό τους αποτύπωμα. Η επιλογή εναλλακτικών καυσίμων αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη επένδυσή τους, με το φυσικό αέριο να πρωταγωνιστεί σε τομείς όπως είναι η παραγωγή ενέργειας, οι βιομηχανίες, τα επαγγελματικά κτίρια, τα δημόσια οχήματα και μεγάλοι οργανισμοί.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ