Market

Το ΙΣΝ υποστηρίζει ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανταλλαγής υποτρόφων

Το πρόγραμμα αφορά στα οφέλη της άσκησης στη θεραπεία του καρκίνου

115151-718269.jpg
Market News
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
niarxos

Το ΙΣΝ υποστηρίζει ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανταλλαγής υποτρόφων - Το πρόγραμμα αφορά  στα οφέλη της άσκησης στη θεραπεία του καρκίνου.

Σύμφωνα με έρευνες, η σωματική άσκηση σε ασθενείς με καρκίνο μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης και να βελτιώσει τη μετεγχειρητική αποκατάσταση, καθώς και να μειώσει τις παρενέργειες και τις επιπλοκές της θεραπείας. Παράλληλα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου, περιορίζοντας τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 44% σε σύγκριση με ογκολογικούς ασθενείς που είναι λιγότερο δραστήριοι, και ελαττώνοντας τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου κατά 66%. Χτίζοντας πάνω σε αυτά τα πολύτιμα δεδομένα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) υποστηρίζει το Yorkshire Cancer Research στην υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος ανταλλαγής υποτρόφων (fellowship exchange program) με αποστολή τη διεθνή ανταλλαγή τεχνογνωσίας σχετικά με τα οφέλη της σωματικής άσκησης στη θεραπεία του καρκίνου. Το ΙΣΝ υποστηρίζει επίσης την επέκταση του συναφούς προγράμματος Active Together στο Υorkshire Cancer Research Centre, στην πόλη Χάρογκειτ της Μεγάλης Βρετανίας. Η δωρεά του ΙΣΝ προς το Yorkshire Cancer Research πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ) του Ιδρύματος.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος ανταλλαγής, από τον Σεπτέμβριο του 2024, ερευνητές και κλινικοί γιατροί από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος», που υλοποιεί μια σειρά δωρεάν δράσεων στην Ελλάδα στους τομείς της υγείας, του αθλητισμού και της εκπαίδευσης με αποκλειστική δωρεά από το ΙΣΝ, θα ταξιδέψουν στο Σέφιλντ στη Μεγάλη Βρετανία, με προορισμό το Advanced Wellbeing Research Centre (AWRC) του Sheffield Hallam University. Εκεί θα λάβουν αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το καινοτόμο πρόγραμμα άσκησης Active Together για ασθενείς με καρκίνο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προαποκατάστασης και αποκατάστασης, που σχεδιάστηκε για λογαριασμό του Yorkshire Cancer Research από το επιστημονικό προσωπικό  του Advanced Wellbeing Research Centre (AWRC) και παρέχεται σε συνεργασία με τον οργανισμό Sheffield Teaching Hospitals NHS Foundation Trust. Μέχρι στιγμής και σε συνδυασμό με τους συμμετέχοντες στο Yorkshire Cancer Research Centre, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι με καρκίνο είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Active Together, το οποίο περιλαμβάνει σωματική άσκηση, διατροφική και ψυχολογική υποστήριξη.

Στη συνέχεια, στις αρχές του 2025, οι Υπότροφοι (Fellows) του AWRC θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για να ενταχθούν στην εργαστηριακή ομάδα του Τμήματος Αθλητικής Αριστείας – Sports Excellence, το οποίο λειτουργεί με αποκλειστική δωρεά από το ΙΣΝ υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), προκειμένου να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία σε προγράμματα θεραπευτικής άσκησης, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε ασθενούς, καθώς και σε εργομετρικές αξιολογήσεις που εφαρμόζονται για την καταγραφή της απόδοσης των αθλητών/τριών υψηλών επιδόσεων.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε σχετικά με το πρόγραμμα: «Ο καρκίνος δεν γνωρίζει σύνορα, και το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει για την τεχνογνωσία που μπορεί να μας βοηθήσει να τον καταπολεμήσουμε πιο αποτελεσματικά. Όλοι μας στο ΙΣΝ αισθανόμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε το έργο του οργανισμού Yorkshire Cancer Research, ο οποίος αξιοποιεί τη θεραπευτική δύναμη της σωματικής άσκησης προς όφελος των ασθενών. Στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ), προσπαθούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ φορέων που επικεντρώνονται στην παγκόσμια αριστεία. Αυτή η σπουδαία προσπάθεια ανάμεσα στο Yorkshire Cancer Research και στους στενούς συνεργάτες μας από την  ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος» αποτελεί το κατεξοχήν παράδειγμα που μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης».  

Ο Δρ. Stuart Griffiths, Διευθυντής Έρευνας, Υπηρεσιών και Χάραξης Πολιτικής στο Yorkshire Cancer Research, δήλωσε: «Αυτού του είδους η συνεργασία μεταξύ δύο διεθνών κορυφαίων ερευνητικών ομάδων σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της παγκόσμιας γνώσης σχετικά με τα οφέλη της σωματικής άσκησης στη θεραπεία του καρκίνου. Είμαστε ευγνώμονες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) που συνέβαλε στην υλοποίηση αυτού του συναρπαστικού νέου εκπαιδευτικού προγράμματος ανταλλαγής, που θα βοηθήσει να σωθούν ανθρώπινες ζωές στο Yorkshire και όχι μόνο».

Ο Δρ. Παναγιώτης Κουλουβάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής στην Α΄ Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Χειρουργική Κλινική του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος», δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συνεργαστούμε με την ομάδα του Sheffield Hallam University και θα ενημερωθούμε εκτενέστερα σχετικά με τις πρωτοβουλίες προαποκατάστασης και αποκατάστασης που προσφέρει το πρόγραμμα Active Together. H αποστολή του προγράμματος Active Together βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη δράση μας για την προώθηση ενός υγιούς τρόπου ζωής για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Σχετικά με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά, και θετικά αποτελέσματα ευρέως στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού. Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά παραπάνω από $3.7 δισεκατομμύρια, μέσω 5.400 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε περισσότερες από 130 χώρες ανά τον κόσμο. Την τρέχουσα περίοδο, το ΙΣΝ έχει επικεντρώσει τις δυνάμεις του στο σύνθετο και εκτενές έργο υλοποίησης της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ), με προϋπολογισμό που υπερβαίνει το ποσό του ενός (1) δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Μάθετε περισσότερα στο snf.org & στο snfghi.org.  

Σχετικά με το Yorkshire Cancer Research

Το Yorkshire Cancer Research ιδρύθηκε το 1925 και είναι ο μεγαλύτερος περιφερειακός φιλανθρωπικός οργανισμός για τον καρκίνο στην Αγγλία (Registered Charity 516898).

Οι τρέχουσες στατιστικές δείχνουν ότι 600 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο στο Yorkshire κάθε εβδομάδα. Ο οργανισμός συνεργάζεται με ερευνητές, κλινικούς γιατρούς, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δημόσιους υγειονομικούς φορείς και άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις προκειμένου να χρηματοδοτήσει καινοτόμα έργα σε τρεις βασικούς τομείς: στην πρόληψη του καρκίνου, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο https://www.yorkshirecancerresearch.org.uk/

Σχετικά με την «Αναγέννηση και Πρόοδος»

Η «Αναγέννηση & Πρόοδος» είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που σχεδιάζει και υλοποιεί μία σειρά δωρεάν δράσεων στους τομείς της Υγείας, του Αθλητισμού και της Εκπαίδευσης με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Οι κυριότερες δράσεις της «Αναγέννηση & Πρόοδος» από το 2014 που ανέλαβε ενεργό δράση, είναι οι εξής:

  • Κινητές Ιατρικές Μονάδες: Είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με στόχο τις ίσες ευκαιρίες πρόσβασης των κατοίκων των απομακρυσμένων νησιών σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.
  • Τμήμα Αθλητικής Αριστείας – Sports Excellence: Το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας – Sports Excellence της Α΄ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που λειτουργεί με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) υλοποιεί μια σειρά δράσεων στους τομείς της Υγείας, της Εκπαίδευσης και του Αθλητισμού. Οι δράσεις αποσκοπούν στη διαχρονική υποστήριξη και εξέλιξη νεαρών αθλητών – αθλητριών υψηλού επιπέδου, αλλά και στη δια βίου επιστημονική εξέλιξη του περιβάλλοντος αυτών (προπονητών, γονέων, διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού). Παράλληλα, υλοποιεί τη δράση «Θεραπευτική Άσκηση» με εξατομικευμένα προγράμματα άσκησης για άτομα με χρόνια μη μεταδιδόμενα νοσήματα και για παιδιά με αναπηρία. Μεταξύ άλλων, σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα άθλησης για όλους, όπως τα «Αθλητικά Μονοπάτια» για τα παιδιά των απομακρυσμένων νησιών και πλήθος αθλητικών δραστηριοτήτων στο Πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), οι οποίες απευθύνονται στο ευρύ κοινό.
  • Εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν στην αντιμετώπιση του πολυτραυματία (ATLS για φοιτητές/τριες Ιατρικής, ATCN για φοιτητές/τριες νοσηλευτικής, PHTLS για διασώστες/στριες), στη διαχείριση του θλαστικού τραύματος με εκμάθηση χειρουργικών δεξιοτήτων σε φοιτητές Ιατρικής, σεμινάρια χειρουργικής ανατομίας που αφορούν ειδικευόμενους ορθοπαιδικούς.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.randp.gr .

Πηγές:

The Impact of Exercise on Cancer Mortality, Recurrence, and Treatment-Related Adverse Effects

The effect of exercise on disease-free survival and overall survival in patients with breast cancer - PubMed (nih.gov)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ