Market

Τι είναι το greige, «το τέλειο ουδέτερο» χρώμα;

Στη βεντάλια Global Collection της Vitex υπάρχουν άπειρες επιλογές greige αποχρώσεων

Market News
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι είναι το greige, «το τέλειο ουδέτερο» χρώμα; - Στη βεντάλια Global Collection της Vitex υπάρχουν άπειρες επιλογές greige αποχρώσεων

Όταν ακούω «greige» μου έρχεται στο μυαλό ένα μεγάλο πινέλο που μπαίνει σαν σίφουνας μέσα σε ένα χρωματοπωλείο. Καλημερίζει τους μαγαζάτορες, ζητάει πρώτα ένα αυθεντικό γκρί και μετά ένα μπεζ και ζητάει να τα ανακατέψουν καλά στον μείκτη χρωμάτων που έχουν αυτά τα καταστήματα.

Οι ιδιοκτήτες χρωματοπωλείων κοιτάνε καλά-καλά. Το πινέλο μας πληρώνει και φεύγει με ένα πεντόκιλο greige, το διακριτικό και απαλό μείγμα που αποτελεί ένα από τα χρώματα-σταρ της διακόσμησης για το 2024.

Τι είναι όμως, στην πραγματικότητα; Ο όρος "greige" προέκυψε από τη σύντηξη των λέξεων "grey" και "beige", αντανακλώντας την ισορροπημένη σύνθεσή του που βρίσκεται άνετα ανάμεσα σε αυτά τα δύο κλασικά ουδέτερα χρώματα. Περιγράφει μια απαλή, φυσική απόχρωση που είναι το γλυκό «παιδί» που αναδεικνύει τα καλύτερα στοιχεία κι από τις δύο «οικογένειες»: των γκρι και των μπεζ. Τόσο όμορφο και πρακτικό, δικαίως θεωρείται «το τέλειο ουδέτερο», επειδή απαντά ιδανικά τόσο σε θερμές όσο και σε ψυχρές διακοσμητικές απαιτήσεις.

Αν και η ακριβής προέλευσή του δεν είναι ξεκάθαρη, το greige κέρδισε έδαφος στον κόσμο του σχεδιασμού ως απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση για χρώματα που ισορροπούν μεταξύ θερμών και ψυχρών τόνων. Προφανώς στην πράξη, δεν είναι απλά μίγμα «γκρι» και «μπεζ» αφού και τα δύο αυτά χρώματα από μόνα τους έχουν μεγάλο εύρος αποχρώσεων και είναι φτιαγμένα από αρκετούς κωδικούς κι αναλογίες χρωμάτων.

Προσπαθώντας να το ορίσουμε, θα λέγαμε πως το greige είναι το χρώμα του ακατέργαστου μεταξιού, ωστόσο οι λεπτές αποχρώσεις του μπορεί να ποικίλλουν, τείνοντας προς το θερμότερο μπεζ ή το ψυχρότερο γκρι, προσφέροντας άπειρες δυνατότητες για τη δημιουργία αρμονικών εσωτερικών χώρων.

Πρόκειται για ένα χρώμα που ανταποκρίνεται άψογα στην τάση του slow living, την επιστροφή σε έναν απλούστερο, πιο χαλαρό τρόπο ζωής, σε εσωτερικούς χώρους με μινιμαλιστικό στυλ που αντανακλούν την επιθυμία μας για ηρεμία και επιστροφή στα γήινα, καθησυχαστικά χρώματα της φύσης.

Στη σφαίρα της εσωτερικής διακόσμησης, το greige αποτελεί μια «ήρεμη δύναμη», που συνδυάζει αβίαστα τη ζεστασιά του μπεζ με τη δροσιά του γκρι. Αυτή η μοναδική υβριδική απόχρωση έχει κερδίσει σταθερά τη δημοτικότητά της τα τελευταία χρόνια, κοσμώντας τοίχους, έπιπλα και αξεσουάρ διακόσμησης τόσο σε σπίτια όσο και σε επαγγελματικούς χώρους.  Στη βεντάλια Global Collection της Vitex υπάρχουν άπειρες επιλογές greige αποχρώσεων.

Η διακριτική του κομψότητα και η προσαρμοστικότητά του το καθιστούν αιώνια αγαπημένο μεταξύ των σχεδιαστών και των ιδιοκτητών σπιτιού. Για αυτό όμως συνεχίζει να ενθουσιάζει και να εμπνέει τους διακοσμητές παγκοσμίως;

Καταρχάς είναι διαχρονικό. Σε αντίθεση με άλλα μοντέρνα χρώματα που μπορεί να ξεπεραστούν γρήγορα, το 
greige «αντέχει» στο χρόνο. Η ουδέτερη αύρα του συμπληρώνει αβίαστα ένα ευρύ φάσμα στυλ, από σύγχρονο έως παραδοσιακό, καθιστώντας το μια ασφαλή αλλά κομψή επιλογή για κάθε χώρο, που δεν είναι βαρετή και παραμένει πάντα στη μόδα.

Πέρα από την αισθητική του χάρη το griege είναι ευέλικτο και συμβατό με όλα τα χρώματα επιτρέποντας μυριάδες συνδυασμούς. Είτε δημιουργώντας αντιθέσεις με έντονους και ζωηρούς τόνους, είτε παρέα με ουδέτερες ή παστέλ αποχρώσεις για πιο αρμονικό αποτέλεσμα, οι δυνατότητες είναι ατελείωτες αφού το greige λειτουργεί ως ήπιος αλλά όχι αδιάφορος καμβάς που συνδέει και τονίζει τα υπόλοιπα στοιχεία του χώρου (έπιπλα, υφάσματα κ.λπ.). Η ουδέτερη φύση του επιτρέπει τους πειραματισμούς με διαφορετικά υλικά και υφές. Για παράδειγμα, αν αγαπάτε το ξύλο, το greige ταιριάζει απόλυτα με ξύλινα έπιπλα, επενδύσεις ή εκτεθειμένα δοκάρια, αναδεικνύοντάς τα. Επίσης, το griege μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα στοιχεία εκτός από τους τοίχους, όπως να χρωματίσει τις επιφάνειες των πάγκων μιας κουζίνας, τις εσωτερικές πόρτες, τις ντουλάπες, τα σοβατεπί κ.ά. για να προσδώσει μια ζεστή ατμόσφαιρα.

Με τη νηφάλια γοητεία και την chic απλότητά του, το greige δίνει στους χώρους μια μοντέρνα, εκλεπτυσμένη εμφάνιση χωρίς να τους καθιστά ψυχρούς. Επιπλέον, η ικανότητά του να «παίζει» με το φως και τις σκιές, προσθέτει βάθος και διάσταση σε κάθε χώρο, δημιουργώντας οπτικό ενδιαφέρον, χωρίς «θόρυβο».

Το greige φτιάχνει ατμόσφαιρα! Ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού και τα περιβάλλοντα στοιχεία, μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα διαθέσεων, από γαλήνια και ήρεμη έως ζεστή και φιλόξενη. Σε καλά φωτισμένους χώρους, αποπνέει μια αίσθηση αέρινη και ανοιχτή, ενώ στο αμυδρό φως προάγει ατμόσφαιρα γαλήνης και οικειότητας. Αυτή η ιδιότητα, καθιστά το greige ένα ανεκτίμητο εργαλείο για τους διακοσμητές εσωτερικών χώρων που επιδιώκουν να προκαλέσουν συγκεκριμένα συναισθήματα και να ανταποκριθούν στις μοναδικές ανάγκες κάθε χώρου.