Market

Fil-Eco: Κομποστοποίηση και Ανακύκλωση στην Πράξη

Συνέντευξη με την Μαρίνα Ποτουρίδου, Αρχιτέκτονα Μηχανικό ΑΠΘ και συνιδιοκτήτρια της Fil-Eco.

115151-718269.jpg
Market News
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
fil-eco-potouridou

H Μαρίνα Ποτουρίδου, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ, μιλάει για τη διαχείριση απορριμμάτων της fil-eco.

Πόσα χρόνια δραστηριοποιείται στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων η fil-eco; Τι υπηρεσίες παρέχετε;
Μ.Π.: H Fil-Eco είναι μια πρωτοπόρος ελληνική εταιρία, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια. Προωθεί λύσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης του περιβάλλοντος στους τομείς της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, αντιπροσωπεύοντας και προμηθεύοντας στους Δήμους εξοπλισμό κορυφαίων διεθνών κατασκευαστικών οίκων για τη διαχείριση στερεών και οργανικών αποβλήτων με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των καταναλωτών στην προστασία του πλανήτη. Παράλληλα, προμηθεύει ιδιώτες και επιχειρήσειςμε μικρότερους κάδους για οικιακή/επιχειρηματική χρήση, όπως για παράδειγμα συλλογή μαγειρικούλαδιού, κομποστοποίηση σε κήπο ή μπαλκόνι, ανακύκλωση κ.α.

Ας δούμε συγκεκριμένα τα προϊόντα στα οποία αναφέρεστε; Ποια είναι και ποιες κατηγορίες εξυπηρετούν; Εντοπίζετε μεγαλύτερο πρόβλημα σε κάποια κατηγορία;
Μ.Π.: Καλύπτουμε όλο το φάσμα διαχείρισης απορριμμάτων: πράσινους κάδους απορριμμάτων, μπλε κάδους ανακύκλωσης, καφέ κάδους συλλογής βιοαποβλήτων, κάδους κομποστοποίησης, κάδους συλλογής μαγειρικών ελαίων, σταθμούς για τη χωριστή συλλογή αποβλήτων καθώς και υποπροϊόντα, όπως πχ βιοδιασπώμενες και χάρτινες σακούλες συλλογής αποβλήτων.

Απαντώντας στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας σημειώνω ότι κάθε χρόνο παράγονται περίπου 5,6 εκατ. τόνοι αστικών απορριμμάτων στην Ελλάδα, αύξηση γύρω στο 6% σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία. Η ανακύκλωση στην Ελλάδα είναι αρκετά χαμηλότερη από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο.Ταυτόχρονα, ενώ η κομποστοποίηση έχει αυξηθεί από 2,6% σε 5% παραμένει, επίσης, εξαιρετικά χαμηλή.

Θεωρούμε ότι το κοινό είναι εκπαιδευμένο μερικώς στη διαδικασία της ανακύκλωσης. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα οργανικά απόβλητα. Έτσι, στη fil-ecoεπικεντρώνουμε μεγάλο μέρος των δυνάμεών μας στην ενημέρωση και εκπαίδευση των δημόσιων φορέων αλλά και των επιχειρήσεων και των ιδιωτών, ειδικά για τις δυνατότητες διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων.

Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένη αναφορικά με τα οργανικά απόβλητα και τί όγκο καλύπτουν;
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οργανικά απόβλητα αποτελούν το 28% του συνόλου των αποβλήτων παγκοσμίως. Η παραγωγή κόμποστ στο σπίτι είναι μια πρακτική και φυσική λύση για τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων από την κουζίνα και τον κήπο. H καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους έχει διπλό όφελος: τη σημαντική μείωση του όγκου απορριμμάτων κάθε νοικοκυριού, με στόχο τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, και την παραγωγήλιπάσματος για διάφορες χρήσεις.Η οικιακή κομποστοποίησηαποτελεί ένα καλό παράδειγμα και την πιο φυσική λύση για τη μείωση των περιβαλλοντικών μας επιπτώσεων, μειώνοντας την ποσότητα των απορριμμάτων κάθε νοικοκυριού που καταλήγουν στους κάδους.

Πώς είναι εφικτή η διαχείριση οργανικών αποβλήτων στην πράξη, στην Ελλάδα;
Υπάρχουν κάδοι κομποστοποίησης για πολλές διαφορετικές χρήσεις. Διαθέτουμε καφέ κάδους 10, 20,23,30,35,40,45 lt για μικρότερους χώρους, ώστε κάθε σπίτι ή μικρή επιχείρηση να μπορεί να μεταφέρει τα βιοαπόβλητά τους στους μεγαλύτερους καφέ κάδους, όπου ο κάθε Δήμος τα συλλέγει και τα προωθεί για αξιοποίηση και δημιουργία λιπασμάτων. Η διαχείριση των οργανικών αποβλήτων μπορεί να επιτευχθεί ωστόσο και με την οικιακή κομποστοποίηση, όπου οι ίδιοι οι πολίτες έχουν στην κατοχή τους έναν κάδο κομποστοποίησης, είτε κήπου είτε μπαλκονιού, και παράγουν το δικό τους λίπασμα για ιδία χρήση. Έτσι, μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ, και τα οφέλη είναι πολλαπλά.

Επιπλέον, οι κάδοι κομποστοποίησης με τους οποίους μπορούμε να προμηθεύσουμε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς έχουν χωρητικότητααπό 200 lt έως 1000lt, και μπορούν να τοποθετηθούν σε σχολεία, κοινόχρηστους χώρους ή να μοιραστούν στους δημότες. Η χωρητικότητα των καφέ κάδων συλλογής βιοαποβλήτων κυμαίνεται από 5lt έως 1100 lt, και συνήθως τους «συναντάμε» μαζί με τους πράσινους κάδους και τους μπλε κάδους, όπου ο κάθε Δήμος αναλαμβάνει την προμήθεια και τοποθέτησή τους.

Παράλληλα με την προαναφερθείσα διαδικασία, αναφορικά με τα οργανικά απόβλητα, στη fil -eco προτείνουμε οικιακούς κάδους μπαλκονιού ή κήπου για όσους έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Ποιοι Δήμοι συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης και συλλογής βιοαποβλήτωνμε τη fil-eco και πώς οι πολίτες προμηθεύονται;
Οι Δήμοι Αθηναίων, Πατρέων, Ηρακλείου, Χανίων, Φαιστού, Φλώρινας, Πλατανιά, Έδεσσας και Βελβεντού συμμετέχουν ήδη σε προγράμματα.Ευελπιστούμε σε  μεγαλύτερο ενδιαφέρον από Δήμους, Φορείς, Σχολεία κτλ. 

Αναφερθήκατε νωρίτερα σε οικιακούς κάδους μπαλκονιού. Μπορεί κανείς να κάνει απευθείας κομποστοποίηση σε ιδιωτικό χώρο;
Φυσικά! Στον κήπο ή στο μπαλκόνι του. Για όσους έχουν έναν μικρό κήπο στη διάθεσή τους, ο κάδος οικιακής κομποστοποίησης κήπου, της εταιρείας Sartori Ambientesrl με την εμπορική ονομασία Horto, που διαθέτουμε είναι η πλέον κατάλληλη λύση. Ο κάδος Horto είναι σχεδιασμένος για να εξασφαλίζει τον επαρκή αερισμό, με το καινοτόμο σχεδιασμό των οπών στο κυρίως σώμα του κάδου, ο οποίος είναι απαραίτητος για την επιτυχημένη διαδικασία κομποστοποίησης.Η διατήρηση της θερμοκρασίας είναι απαραίτητη για μια σωστή και καλή διαδικασία κομποστοποίησης, γι’ αυτό ο κάδος που έχουμε επιλέξει να προσφέρουμε είναι κατασκευασμένος από αφρώδες ανακυκλωμένο πλαστικό, το οποίο διαθέτει θερμομονωτικές ιδιότητες και παρέχει προστασία από τις καιρικές συνθήκες και την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι συγκεκριμένοι κάδοι είναι κατάλληλοι για την ταχεία ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων, όπως φλούδες από φρούτα και λαχανικά, κομμένα κλαδιά, φυτά, χόρτα, κουρεμένο γρασίδι, φύλλα κλπ

Παράλληλα, η fil-eco διαθέτει στην ελληνική αγορά τους κάδους κομποστοποίησης UrbaliveWormFarm, που είναι κατάλληλοι για μπαλκόνια ή εσωτερικούς χώρους. Πρόκειται για ένα είδος κάδων σε διαφορετικά χρώματα υψηλής αισθητικής, με βραβείου σχεδιασμoύ RedDot, όπου γαιοσκώληκες μετατρέπουν τα απόβλητα της κουζίνας σε κομπόστ και υγρό λίπασμα. Το αποτέλεσμα είναι ένα υψηλής ποιότητας 100% βιολογικό λίπασμα για φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Ο κάδος UrbaliveWormFarm μπορεί να τοποθετηθεί στην κουζίνα, στο μπαλκόνι, στο διάδρομο, σε γκαράζ, καθώς και σε μια σχολική τάξη ή ένα γραφείο. Με την τήρησητων βασικών κανόνων το περιεχόμενο δεν έχει άσχημη μυρωδιά.

Μία προβοκατόρικη ερώτηση. Τί λέτε σε όσους αμφισβητούν την κλιματική κρίση;
Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ότι επιθυμεί αλλά το ζήτημα της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και γενικά της διαχείρισης των αποβλήτων δεν αφορά μόνο την κλιματική κρίση. Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, αποτέλεσμα του υπερκαταναλωτισμού, ειδικά στις μεγάλες πόλεις. Οι ΧΥΤΑ αδυνατούν να υποστηρίξουν τα παραγόμενα απορρίμματα. Εξάλλου, δεν είναι ενδιαφέρον να μπορεί το κάθε νοικοκυριό ή κάθε μικρή επιχείρηση να παράξει λίπασμα, να εξοικονομήσει πόρους και να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει από τον καθένα μας χωριστά.. μόνο έτσι θα αλλάξει ο κόσμος και εμείς θέλουμε να είμαστε μέρος της αλλαγής αυτής. 

Βλέπουμε ότι συμμετέχετε σε πολλές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τί αποκομίζετε;
Ο στόχος όλων είναι κοινός: ο διαμοιρασμός της πληροφορίας για ένα μέλλον με λιγότερα προβλήματα για τις επόμενες γενιές. Συμμετέχουμε στις εκθέσεις ώστε να εκπαιδευόμαστε και να εκπαιδεύουμε για νέες τεχνολογίες και λύσεις αλλά και να είμαστε μέρος των συζητήσεων με τους φορείς λήψης αποφάσεων. 

Είστε αισιόδοξη για το μέλλον διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα μας;
Τα εργαλεία είναι εδώ. Στο χέρι μας είναι να τα χρησιμοποιήσουμε. Στο websitefil-eco.gr μπορεί κανείς να βρει όλες τις διαθέσιμες επιλογές και να επικοινωνήσει μαζί μας. Χρειάζεται πολίτες και Πολιτεία να συνεργαστούμε αναφορικά με τη μείωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων μας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ