Market

Ελληνικά εστιατόρια: «Κάτι ψήνεται» με φυσικό αέριο

Τα γνωστότερα ελληνικά εστιατόρια μαγειρεύουν με φυσικό αέριο

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όλες σχεδόν οι γειτονιές της Αθήνας και ιδιαίτερα το κέντρο φημίζονται για τα παραδοσιακά εστιατόρια, τα οποία αποτελούν σήμα κατατεθέν για τουρίστες και μόνιμους κατοίκους, ειδικά όταν καταφέρνουν να παντρέψουν την παράδοση με τις ανέσεις ενός σύγχρονου περιβάλλοντος. Με την τουριστική κίνηση να θέτει υψηλές προδιαγραφές ποιότητας, τα εστιατόρια (παραδοσιακά ή γκουρμέ, κρεατοφαγίας ή ψαροφαγίας) στρέφονται στο φυσικό αέριο για να επιτύχουν οικονομία κα ποιοτικό γευστικό αποτέλεσμα. Οι ιδιοκτήτες το προτιμούν γιατί αποτελεί βασικό λόγο εξοικονόμησης κόστους, ενώ οι σεφ για την ακρίβεια που προσφέρει στο μαγείρεμα. Όποιος και να είναι ο λόγος (αλλά και ο τόπος, καθώς το φυσικό αέριο δεν χρησιμοποιείται μόνο στην Αθήνα), το φιλικό αυτό προς το περιβάλλον καύσιμο έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών από το χώρο της εστίασης, αλλά και των καταναλωτών οι οποίοι εκτιμούν το τελικό αποτέλεσμα και μετατρέπονται σε πιστούς πελάτες.

Εστιατόριο Αθηναϊκό: Η παράδοση αναδεικνύεται με φυσικό αέριο

image

Σύμφωνα με τον κ. Α. Πορφυρίου, ιδιοκτήτη του ιστορικού εστιατορίου «Αθηναϊκό» στο κέντρο της Αθήνας, η χρήση του φυσικού αερίου προσφέρει πρωτίστως αυτονομία και ευελιξία ενώ συμβάλλει και στην προστασία του περιβάλλοντος. Όπως σημειώνει ο σεφ κ. Κ. Αδαμίδης, «η χρήση φυσικού αερίου αποτελεί έναν πιο υγιεινό τρόπο μαγειρέματος, ενώ το αποτέλεσμα είναι πιο γευστικό καθώς προσφέρει ακρίβεια, καίει ομοιόμορφα και το φαγητό παίρνει πιο καλή “βράση”. Για ένα εστιατόριο, όπως είναι το “Αθηναϊκό”, το οποίο έχει δικό του παρασκευαστήριο για την προετοιμασία των πρώτων υλών, οι ανάγκες σαφώς είναι αυξημένες και το φυσικό αέριο τις καλύπτει προσφέροντας ένα επιπλέον πλεονέκτημα: οικονομία».

image

image

Αξίζει να σημειωθεί ότι, είτε πρόκειται για παραδοσιακές ταβέρνες είτε για πολυτελή εστιατόρια, το φυσικό αέριο προσφέρει ταχύτητα στην προετοιμασία και ακρίβεια στη θερμοκρασία για την προετοιμασία γευστικών πιάτων. Η εξοικονόμηση στο κόστος κατανάλωσης ενέργειας μπορεί να φτάσει και το 50%, ενώ η μείωση της εκπομπής ρυπογόνων ουσιών ξεπερνάει το 75% σε σύγκριση με άλλα καύσιμα.

image

Το παράδειγμα του Ρακί Μεζέ

image

Ένα απτό παράδειγμα για το πώς το ευρύ κοινό μπορεί να απολαύσει επώνυμο φαγητό, αποτελεί η μοντέρνα ταβέρνα «Ρακί Μεζέ» (πρώην ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ) στην Καλλιθέα. Το κατάστημα στα λίγα χρόνια λειτουργίας του έχει καταφέρει να φέρει την ελληνική θάλασσα στο τραπέζι μας και να καταστήσει την ψαροφαγία προσιτή σε όλους.

image

image

image

Γαρίδες και καλαμαράκια με τη σέσουλα, γκουρμέ ριζότο θαλασσινών και καβουρομακαρονάδες, μύδια αχνιστά, νόστιμες σούπες, φρέσκα ψάρια και ευφάνταστοι μεζέδες προετοιμάζονται σε κουζίνες φυσικού αερίου. Η χρήση φυσικού αερίου από την επιχείρηση μετατρέπει το ταλέντο του σεφ σε απόδοση υψηλής ποιότητας, η οποία καταφέρνει να αποτυπωθεί στην προτίμηση του κοινού για το μαγαζί. Το «Ρακί Μεζέ» έχει καταφέρει να μειώσει τα λειτουργικά του κόστη και να κατεβάσει τις τιμές του προσφέροντας μενού σε προσιτές τιμές (όπως είναι το «μενού της παρέας», το οποίο περιέχει ψαρομεζέδες και θαλασσινά σε απεριόριστη ποσότητα καθώς και κρασί ή ρακί), εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο το σεβασμό του προς το κοινό σε μια εποχή κρίσης και περνώντας το μήνυμα ότι η ποιότητα δεν συνάδει πάντα με την υψηλή τιμή όταν τα κόστη ενέργειας και η σωστή γενικότερη διαχείριση μπορούν να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας