- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η JTI Χορηγός του AGORA-2nd Corporate Affairs Forum 2024
Σίμος Σιδηρόπουλος, Corporate Affairs Manager JTI Hellas: «H επιστημονική γνώση στην ‘καρδιά’ της κουλτούρας & της δράσης της JTI»
Η JTI Χορηγός του AGORA-2nd Corporate Affairs Forum 2024 - Ο Corporate Affairs Manager, Δρ. Σίμος Σιδηρόπουλος, έλαβε μέρος στη θεματική ενότητα «Επικοινωνία της Επιστήμης στους λαμβάνοντες αποφάσεις δημόσιας πολιτικής».
Στο AGORA – 2nd Corporate Affairs Forum 2024 συμμετείχε την Πέμπτη, 25 Απριλίου, ο Corporate Affairs Manager της JTI Hellas, Δρ. Σίμος Σιδηρόπουλος, λαμβάνοντας μέρος στη θεματική ενότητα «Επικοινωνία της Επιστήμης στους λαμβάνοντες αποφάσεις δημόσιας πολιτικής».
Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση και τον γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε, εξέθεσαν επίσης τις απόψεις τους οι κ.κ. Στέλιος Ζωντός, Πρόεδρος, The Newtons Laboratory, Διευθύνων Σύμβουλος, Gravity The Newtons, Ιωάννα Σουφλέρη, Αρχισυντάκτρια «ΒΗΜΑ SCIENCE» και Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, ΕΚΠΑ. Τον συντονισμό είχε η κυρία Σόνια Χαϊμαντά, Δημοσιογράφος και Διδάσκουσα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ.
Όπως υποστήριξε ο κ. Σιδηρόπουλος, «η JTI διαπνέεται από μια εδραιωμένη κουλτούρα αξιοποίησης της επιστημονικής γνώσης σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της και καθόλα τα στάδια των εργασιών της: Τόσο στην παραγωγική διαδικασία με την ανάπτυξη νέων καινοτόμων και υψηλής ποιότητας προϊόντων όσο και στις σχέσεις με την Πολιτεία και τους φορείς άσκησης δημόσιας πολιτικής». Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε τις διαχρονικές προσπάθειες της JTI Hellas για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων που είναι «ιδιαίτερα επιζήμιο για τα δημόσια ταμεία αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία». Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο Μνημόνιο Κατανόησης που έχει υπογράψει η JTI με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με στόχο ακριβώς τη συμβολή στις ενέργειες της Πολιτείας ενάντια στο λαθρεμπόριο, μια συνεργασία που βασίζεται στην άντληση και χρήση στοιχείων από μελέτες και έρευνες τις οποίες διεξάγει η JTI ή συμμετέχει σε αυτές.
Σύμφωνα με τον κ. Σιδηρόπουλο, «το επίπεδο των στελεχών εταιρικών υποθέσεων στην Ελλάδα αναβαθμίζεται διαρκώς και αυτή η παράμετρος είναι κρίσιμη για τη δυνατότητα των εταιρειών να ‘διαβάζουν’ και να μεταφράζουν σε προτάσεις πολιτικής τα επιστημονικά δεδομένα που με συνεχή ρυθμό παράγονται και ανανεώνονται». Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τη «βιωσιμότητα» που ως αξία και αρχή διαπερνά τους εταιρικούς οργανισμούς σήμερα, συνιστώντας ένα πεδίο που καθημερινά διευρύνεται και επικαιροποιείται, συνεπώς χρειάζεται αδιάκοπη εκπαίδευση και των εταιρειών και των στελεχών τους σε ό,τι αφορά τη διασφάλισή της. Στην κατεύθυνση αυτή, επισήμανε την κεντροθέτηση των Αρχών Βιωσιμότητας -Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών, Εταιρικής Διακυβέρνησης- στην JTΙ, κάνοντας ενδεικτική αναφορά σε δράσεις της στην κατεύθυνση αυτή.
Κλείνοντας, ο κ. Σιδηρόπουλος κατέθεσε, δίνοντας τροφή για περαιτέρω στοχασμό, μια ρηξικέλευθη πρόταση για τα ελληνικά δεδομένα, τη διαμόρφωση μιας οργανωμένης με στόχους, αρχές και διαφάνεια, κοινότητας των στελεχών εταιρικών υποθέσεων στην Ελλάδα με σκοπό την προώθηση της επιστημονικά τεκμηριωμένης γνώσης προς την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς χάραξης και άσκησης δημόσιας πολιτικής. Στην κατεύθυνση αυτήέκανε μνεία στο επιτυχημένομοντέλοτου βελγικού BEPACT, που θα μπορούσε να αποτελέσειοδηγόγια τηνελληνικήπερίπτωση.