Market

Εξυψώνοντας την τέχνη του bartending

Οι πρώτοι έξι φιναλίστ του World Class bartender of the Year 2015

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κάθε χρόνο ο πήχης ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά στο World Class, τον κορυφαίο θεσμό του bartending παγκοσμίως. Συμπληρώνοντας φέτος την έβδομη χρονιά λειτουργίας του, η διεθνής αυτή πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών, που έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 17.000 ταλαντούχους bartender ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της, αναδεικνύοντας τους πρώτους έξι φιναλίστ.

Οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν και φέτος κάθε προσδοκία, με bartender από όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας να δηλώνουν συμμετοχή. Σκοπός των bartender σε αυτή την πρώτη φάση με τίτλο «The Fundamentals of Flavour» ήταν να εκτελέσουν μοναδικές συνταγές cocktail που προκαλούν όλες τις αισθήσεις και διευρύνουν τα όρια του mixology, αναθεωρώντας την αντίληψη της γεύσης και των χαρακτηριστικών των spirits που χρησιμοποίησαν ως βάση για τις δημιουργίες τους.

Στη διάθεσή τους, είχαν μερικά από τα μοναδικά premium brands του luxury portfolio της DIAGEO όπως: Τα Classic Malts (Cardhu 12, 15 & 18 ετών, Talisker 10 ετών, Talisker Port Ruighe), το αμερικανικό Bulleit whiskey (Bulleit Βourbon ή Bulleit Rye), τα κορυφαία ουίσκι του Οίκου Johnnie Walker, όπου μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα σε Johnnie Walker® Gold Label™ Reserve, Blue Label™ & Platinum Label™ Blended Scotch Whisky καθώς και τα ρούμια Ron Zacapa 23 & Ron Zacapa XO.

image

Κριτές του πρώτου κύματος στη χώρα μας, ήταν οι δημοφιλείς Cocktail Lovers, οι ιδρυτές και συντάκτες του διάσημου ομώνυμου blog για τα cocktail από το Λονδίνο, Sandrae Lawrence και Gary Sharpen.

Οι bartender κρίθηκαν με βάση τις τεχνικές, τη δημιουργικότητά τους, την ιδιαιτερότητα της γεύσης και του αρώματος, την ορθή διαχείριση του ποτού και κατά πόσο αυτό απέδιδε ισορροπία, την ικανότητα που έδειξαν στην παρουσιάση των cocktail τους και το βαθμό που κατανόησαν το θεματικό της πρώτης φάσης.

Οι Έλληνες bartender έβαλαν σε δίλλημα τους Βρετανούς κριτές, για το ποια θα είναι η πρώτη εξάδα που θα πλαισιώσει την τελική δωδεκάδα του φετινού ελληνικού τελικού για την ανάδειξη του καλύτερου Έλληνα World Class bartender για το 2015.

Οι Cocktail Lovers.όμως, λαμβάνοντας υπόψη τους όλα τα παραπάνω και κρίνοντας ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες, έδωσαν το πολυπόθητο εισιτήριο στους παρακάτω (με αλφαβητική σειρά):

Δημήτρης Γούζιος, από το «Mosaiko bar», Γλυφάδα

Με το cocktail concept Three Dots βασισμένο στο Johnnie Walker Platinum Label

image

Στέφανος Δραγανιδάκης, από το «The Dalliance House», Κηφισιά

Με τη δημιουργία Nostalgia εμπνευσμένη από τα 200 χρόνια ιστορίας του Johnnie Walker

image

Μανώλης Λυκιαρδόπουλος, από το «Theory Bar», Χαλάνδρι

Με το cocktail The Talkies εμπνευσμένο από το “θαλασσινό” Talisker

image

Δημήτρης Μανγκλάρης, από το «Tokyo Bar», Θεσσαλονίκη

Με τη σύνθεση 4 εποχών The Perfect Companion χρησιμοποιώντας Johnnie Walker Blue Label και Zacapa XO

image

Νίκος Μπάκουλης, από το «The Clumsies bar», Αθήνα

Με τη σύλληψη Magnetism εμπνευσμένη από το σύμπαν του Zacapa 23 yo

image

Κώστας Χατζηαββάς, από το «Recipe Bar», Κηφισιά

Με το ανατρεπτικό «The Game» βασισμένο στο single malt whisky Cardhu

image

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί πως οι συμμετέχοντες που δεν κατάφεραν να διακριθούν στην πρώτη φάση, μπορούν να ξαναπροσπαθήσουν λαμβάνοντας μέρος στο δεύτερο κομμάτι του διαγωνισμού, που θα ολοκληρώσει την τελική 12άδα της φετινής ελληνικής συμμετοχής.

Παρακολουθείστε την πορεία για την ανάδειξη του κορυφαίου bartender στον κόσμο για το 2015, μέσα από τη σελίδα του World Class Greece στο Facebook: και στο hashtag #worldclassgreece