- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η Ελλάδα πρώτη στην Ε.Ε. στην ανακύκλωση smartphones
Η Ελλάδα (18%), η Αυστρία (17%) και η Τσεχία (15%) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης των παλιών smartphones
Η Ελλάδα πρώτη στην Ε.Ε. στην ανακύκλωση smartphones - Η Ελλάδα (18%), η Αυστρία (17%) και η Τσεχία (15%) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης των παλιών smartphones
Μια σημαντική πρωτιά πετυχαίνει η Ελλάδα, η οποία αναδεικνύεται, πανευρωπαϊκά, ως η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης κινητών τηλεφώνων. Ενώ σήμερα μόνο το 10% των Ευρωπαίων ανακυκλώνει το παλιό του κινητό, το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα φθάνει το 18% και είναι το υψηλότερο στην ΕΕ-27.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η Ελλάδα (18%), η Αυστρία (17%) και η Τσεχία (15%) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης των παλιών smartphones. H Δανία (14%) και η Πολωνία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Ολλανδία ακολουθούν, όλες με ποσοστά κοντά στο 12%.
Εκτός από το 10% των Ευρωπαίων, που ανακύκλωσε το παλιό του smartphone, το 17% απαντά ότι το έδωσε ή το πούλησε σε κάποιον εκτός του νοικοκυριού και το 2% το πέταξε χωρίς να το ανακυκλώσει. Στο μεταξύ, σχεδόν οι μισοί, το 49%, απαντούν ότι διατηρούν τα παλιά τους smartphones στο σπίτι (πιθανότατα ξεχασμένα σε κάποιο συρτάρι).
H Ελλάδα καταφέρνει να πετύχει σημαντικές επιδόσεις και στην ανακύκλωση παλιών laptops και tablets. Το μεγαλύτερο ποσοστό καταναλωτών, που ανακυκλώνουν τους παλιούς φορητούς υπολογιστές ή τα tablet εντοπίζεται στη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Δανία (18%), με την Ελλάδα να ακολουθεί στη δεύτερη θέση (17%) και την Κροατία να έπεται (15%).
Μένουν στα συρτάρια
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι παλιοί φορητοί υπολογιστές και τα tablet διατηρούνται επίσης στο σπίτι, χωρίς να χρησιμοποιούνται (33%), ενώ μόνο το 10%, τους ανακυκλώνει, με το 11% να τα χαρίζει ή να τα πουλά και το 1% να τα πετά.
“Η αυξανόμενη χρήση εξοπλισμού ΤΠΕ έχει ως αποτέλεσμα την αυξανόμενη ποσότητα απορριμμάτων από παλιές συσκευές, όπως φορητούς υπολογιστές, tablet, κινητά τηλέφωνα, smartphone και επιτραπέζιους υπολογιστές. Αυτό εγείρει το ερώτημα τι συμβαίνει με τις συσκευές ΤΠΕ που δεν απαιτούνται πλέον”, σχολιάζει η Eurostat.
Ανάλογη είναι η εικόνα και σε ό,τι αφορά στους επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με έναν στους πέντε πολίτες στην Ε.Ε. (19%) να τους κρατά στο σπίτι του, ενώ μόλις το 13% τους ανακυκλώνει και το 8% να απαντά ότι τους χαρίζει ή τους πουλάει και το 2% ότι τους πετάει.
Μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, η Σουηδία είχε το υψηλότερο ποσοστό ατόμων (29%), που ανακυκλώνουν παλιούς επιτραπέζιους υπολογιστές, με την Ολλανδία να ακολουθεί (27%), ενώ η Φινλανδία, η Δανία και η Αυστρία βρίσκονται κοντά στο 20%.
Η Ολλανδία (15%) και η Ρουμανία (13%) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων, που έδωσαν ή πούλησαν τον παλιό επιτραπέζιο υπολογιστή τους σε κάποιον άλλο.
Η τοποθέτηση της Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.
«Είναι μια ευχάριστη πρωτιά της χώρας μας αυτή, ειδικά όσον αφορά στην ανακύκλωση κινητών τηλεφώνων. Τα κινητά τηλέφωνα εφόσον δεν αξιοποιούνται για επαναχρησιμοποίηση, πρέπει να οδηγούνται προς ανακύκλωση στα σωστά σημεία, αποφεύγοντας την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, εξοικονομώντας φυσικούς πόρους.
Στην Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε μέσα από τις δράσεις μας ενημερώνουμε τους πολίτες για τα οφέλη της ανακύκλωσης συσκευών σε περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο και αναδεικνύουμε το ζήτημα των ξεχασμένων - αόρατων συσκευών. Οι παροπλισμένες συσκευές σε κάθε σπίτι δεσμεύουν πολύ σημαντικούς πόρους σε μια εποχή που η ζήτηση για χαλκό προβλέπεται να αυξηθεί 6 φορές μέχρι το 2030 μόνο στην Ευρώπη για να καλύψει τις ανάγκες στρατηγικών τομέων όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ηλεκτρική κινητικότητα, η βιομηχανία, επικοινωνίες, αεροδιαστημική και άμυνα.
Παράλληλα, φροντίζουμε για την ανάπτυξη σημείων συλλογής μέσω συνεργασιών μας, έτσι ώστε η διαδικασία να είναι εύκολη και οι κάδοι ανακύκλωσης προσβάσιμοι για όσο το δυνατόν περισσότερους.
Αυτή η «πρωτιά» ας αποτελέσει θετικό παράδειγμα και για τις υπόλοιπες ηλεκτρικές μας συσκευές, μπορούμε συλλογικά και συντονισμένα να αναδείξουμε αυτό το αισιόδοξο πρόσωπο της χώρας, σαν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές».