- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Επιδοτούμενο πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος
Η ψηφιακή επανάσταση προσφέρει ευκαιρίες στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.
Ολοκληρώθηκε με εντυπωσιακά αποτελέσματα το επιδοτούμενο πρόγραμμα για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος
H πανδημία κατέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο το πως οι ψηφιακές τεχνολογίες, αλλάζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς την οικονομία και την κοινωνία, μεταμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ζουν, εργάζονται, επιχειρούν αλλά και επικοινωνούν. Η ψηφιακή επανάσταση, προσφέρει ευκαιρίες που ήταν άγνωστες ακόμα και στο κοντινό παρελθόν. Τα αποτελέσματα της, ενσωματώνονται με αυξανόμενους ρυθμούς σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και είναι βέβαιο ότι, στα επόμενα χρόνια, θα αποτελεί έναν από τους καθοριστικούς συντελεστές για την ανάπτυξη, για νέες θέσεις εργασίας αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, διαβλέποντας το έλλειμα ψηφιακών δεξιοτήτων - ειδικότερα στις παραγωγικές ηλικίες - που υπάρχει στην ελληνική αγορά, υλοποίησε ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα αναβάθμισης σχετικών δεξιοτήτων για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας αυτής ήταν η ενίσχυση των επαγγελματικών προσόντων των ωφελούμενων μέσω συμβουλευτικής, κατάρτισης και πιστοποίησης σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας στις ακόλουθες ειδικότητες:
- Βασικές Δεξιότητες χρήσης ΤΠΕ
- Ειδικός σχεδιασμού ιστοσελίδων και εφαρμογών Κινητών Συσκευών
- Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού
- Προγραμματιστής Βάσεων Δεδομένων
- Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Δικτύων
- Τεχνικός Ασφάλειας Συστημάτων Πληροφορικής,
- Ειδικός στη χρήση τεχνικών και εργαλείων social media marketing
- Ειδικός Συστημάτων Ηλεκτρονικού Εμπορίου(E-COMMERCE)
Τα εν λόγω εκπαιδευτικά αντικείμενα επελέγησαν καθώς εναρμονίζονται με τον προσανατολισμό ενίσχυσης και ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων και συνάδουν με τη γενικότερη ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό. Είναι εντυπωσιακό πως οι αιτήσεις που έγιναν για συμμετοχή ήταν 23.274, ενώ το έργο στο σύνολό του αφορούσε σε παροχή υπηρεσιών για 15.000 ωφελούμενους γεγονός που στοιχειοθετεί τόσο το ενδιαφέρον για το Έργο όσο και την υψηλή ζήτηση για ανάλογες δράσεις.
Για την υλοποίηση του Έργου,σχεδιάστηκε ένα σωστά δομημένο σύνολο μέσων και διαδικασιών οι οποίες επιτρέπουν στον εκπαιδευόμενο να διαμορφώνει μόνος του, σε ένα βαθμό, τον χρόνο και τον ρυθμό με τον οποίο θα μαθαίνει.
Είναι το πρώτο μεγάλο έργο κατάρτισης, που υλοποιήθηκε, εξ ολοκλήρου, με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, όπως η χρήση πλατφόρμας για τη διενέργεια των συνεδριών της συμβουλευτικής, μέσω της οποίας οι ωφελούμενοι υποστηρίχτηκαν αναφορικά με τη βελτίωση των όρων απασχόλησης και την εναρμόνισή τους με τις σύγχρονες ανάγκες της ψηφιακής αλλά και διαρκώς μεταβαλλόμενης αγοράς εργασίας.
Τα οφέλη που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα αφορούν κυρίως:
- στην απόκτηση ψηφιακών γνώσεων
- στην ενίσχυση της δυνατότητας απασχόλησής τους,
- στην προοπτική βελτίωσης των όρων απασχόλησής τους και στην επαγγελματική τους κινητικότητα
- στην εξασφάλιση των προσφορότερων εργασιακών όρων
- στην προσαρμογή τους στις αλλαγές του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
- στην πρόσβασή τους στις νέες ευκαιρίες που προσφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας.
Όσον αφορά στα ποσοτικά στοιχεία του έργου, πραγματοποιήθηκαν 75.498 συνεδρίες με τη συνδρομή 466 συμβούλων. Συνολικά συμμετείχαν 15.551 άτομα (6.617 άνδρες και 8.934 γυναίκες) από τους οποίους ολοκλήρωσαν την ενέργεια της κατάρτισης 14.707 δηλαδή το 96% του συνόλου. Εξίσου ενδεικτικά της αναγκαιότητας τέτοιων προγραμμάτων επιμόρφωσης είναι και τα στοιχεία για την ηλικιακή κατανομή των συμμετεχόντων με το μεγαλύτερο μέρος να ανήκει στην ομάδα 31-40 (6.408) και με αρκετά υψηλή συμμετοχή στις ομάδες 21-30 (4.781) και 41-50 (3.308).
Το Έργο αποτελεί μία εξαιρετική βάση για αυτάτα επόμενα τόσο σε επίπεδο περιεχομένου όσο και στο ποιοτικό επίπεδο υλοποίησής του για το οποίο έλαβε υψηλή αξιολόγηση από τος συμμετέχοντες.
Είναι λοιπόν σαφές από όλα τα παραπάνω, ότι υπάρχει αυξημένη ανάγκη υλοποίησης περισσότερων αντίστοιχων Έργων που καθώς η αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης ψηφιακών δεξιοτήτων, με την παράλληλη ανάπτυξη όλων των κλάδων της οικονομίας, είναι σίγουρο πως θα συμβάλλει θετικά στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην αγορά εργασίας και στη ανακοπή της ανοδικής πορείας της ανεργίας όσο και των φαινομένων braindrain και brainwaste.
Η δράση υλοποιείται από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 - 2020».
Για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και για να κάνετε την αίτησή σας, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της ΚΕΕΕ: https://109.uhc.gr/