Market

Η Swatch γυρίζει τον κόσμο ανάποδα

Με τον μοναδικό μηχανισμό SISTEM51

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
75336-151952.jpg

Πριν 30 χρόνια η Swatch παρουσίασε ένα απλό, quartz ρολόι χεριού Ελβετικής κατασκευής αποτελούμενο από 51 μόνο μηχανικά μέρη. Το πρώτο πλαστικό ρολόι στον κόσμο ήταν συναρμολογημένο όχι στο χέρι, κατά τον παραδοσιακό Ελβετικό τρόπο, αλλά σε μία πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής. Ο μικρός αριθμός των εξαρτημάτων του και η αυτοματοποιημένη παραγωγή έκανε αυτά τα Ελβετικά ρολόγια ποιότητας προσιτά, για πρώτη φορά, σε εκατομμύρια ανθρώπους. Τριάντα χρόνια αργότερα, η Swatch κάνει και πάλι το θαύμα της: η συστηματική επένδυσή της στην έρευνα και στην ανάπτυξη, ο πρωτοποριακός τρόπος σκέψης, η προχωρημένη μηχανική και πολύ απλά η δημιουργικότητά της, κάνουν και πάλι τον κόσμο της ωρολογοποιίας να στρέψει την προσοχή του σε αυτήν. Κι αυτό, χάρη στο «μαγικό αριθμό» της Swatch – το 51 – χτες το σημείο μίας άφιξης, σήμερα το σημείο μίας εκκίνησης!

SISTEM51. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας αυτή τη φορά είναι ένας αυτόματος (self-winding) μηχανικός μηχανισμός αποτελούμενος από συνολικά 51 μέρη. Τα μέρη σχηματίζουν πέντε ξεχωριστές ενότητες, συγκολλημένες σε ένα και μόνο στοιχείο, το οποίο είναι κεντραρισμένο σε μία και μόνη βίδα. Οι μηχανισμοί των συμβατικών μηχανικών ρολογιών έχουν τουλάχιστον τα διπλάσια από αυτό εξαρτήματα, ενώ μερικά από τα πιο περίπλοκα, υψηλών προδιαγραφών μοντέλα έχουν περισσότερα από 600 εξαρτήματα, τα οποία συναρμολογούνται με το χέρι στη διάρκεια εβδομάδων και μηνών από αρχιμάστορες ωρολογοποιούς μέσα στα εργαστήριά τους.

Το SISTEM51 είναι ο πρώτος και μοναδικός μηχανικός μηχανισμός με πλήρως αυτοματοποιημένη συναρμολόγηση. Το υψηλών προδιαγραφών σύστημα διαφυγής του δεν έχει ρύθμιση • η συχνότητά του ρυθμίζεται στο εργοστάσιο με λέιζερ, καθιστώντας έτσι τις ρυθμίσεις της συχνότητας που γίνονται με το χέρι και τις οποίες συνήθως απαιτεί ένα μηχανικό ρολόι, περιττές. Ο μηχανισμός διαθέτει αυτονομία ενέργειας 90 ωρών και είναι κατασκευασμένος από ARCAP, ένα κράμα χαλκού, νικελίου και ψευδάργυρου με εξαιρετικές αντι-μαγνητικές ιδιότητες. Όλα τα μέρη είναι αεροστεγώς κλεισμένα μέσα στην κάσα: ούτε υγρασία, ούτε σκόνη, ούτε κανένα άλλο ξένο στοιχείο δεν μπορεί να παρεμβληθεί στη λειτουργία του, εξασφαλίζοντας έτσι μία πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής και συνεχή ακρίβεια στην ένδειξη της ώρας (+/- 10 δευτερόλεπτα την ημέρα).

Το SISTEM51 είναι διαφανές. Ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει τη Swatch από την αρχή της, η διαφάνεια, έχει χρησιμοποιηθεί και στην κατασκευή του SISTEM51. Οι αυτόματοι μηχανισμοί λειτουργούν με ένα ταλαντευόμενο εκκρεμές (βαρίδι) • το εκκρεμές αυτό στο SISTEM51 είναι ένας διαφανής δίσκος ο οποίος περιστρέφεται ελεύθερα γύρω από τη μία και μοναδική βίδα, προσφέροντας μία γοητευτική θέα του εσωτερικού μηχανισμού. Στο ταλαντευόμενο εκκρεμές και στις ορατές επιφάνειες των πέντε τμημάτων του μηχανισμού είναι δυνατή η εκτύπωση, γεγονός που δίνει ακόμα περισσότερες δυνατότητες για να πάρει μία άλλη ζωντάνια η πίσω πλευρά αυτού του νέου ρολογιού, να αποκτήσει μία «ιστορία», και φυσικά ανοίγει νέους δρόμους για συνεργασία, όπως κάνει εδώ και τριάντα χρόνια η εταιρία, με σύγχρονους καλλιτέχνες που δημιουργούν μια εξαιρετική μορφή τέχνης που φοριέται στον καρπό του χεριού.

Το SISTEM51 επινοήθηκε, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εξ’ ολοκλήρου και αποκλειστικά στην Ελβετία, και μέσα σε διάρκεια μικρότερη από δύο χρόνια. Αναμφίβολα ριζοσπαστικό για το status quo της Ελβετικής βιομηχανίας ωρολογοποιίας, έγινε κατορθωτό χάρη στη σημαντική και αδιάλειπτη επένδυση εκ μέρους του Ομίλου της Swatch Group στην έρευνα και στην ανάπτυξη αλλά και στην καθοριστική συμμετοχή συγκεκριμένων εταιριών από τη βιομηχανική ομπρέλα της Swatch. Το SISTEM 51 είναι 100% Ελβετικής κατασκευής και αποτελεί μία εντυπωσιακή, τολμηρή πρόκληση για επένδυση, όπως άλλωστε είναι και η Swatch, για το μέλλον της Ελβετικής βιομηχανίας ωρολογοποιίας. Το SISTEM51 είναι η επιτομή και η απόλυτη έκφραση του «Swiss Made» σαν τρόπος σκέψης, αντιπροσωπεύοντας την αφοσίωση στην καινοτομία, μία πρόκληση στη συνεχή αναζήτηση ανάμεσα στην παράδοση και την έρευνα.

Ρολόγια Swatch SISTEM51. Με τιμή στα 130€, όσο ένα μέρος μόνο της τιμής ενός παραδοσιακού μηχανικού ρολογιού πολυτελείας, το Swatch SISTEM51 ανοίγει τις πόρτες του γοητευτικού κόσμου των μηχανικών μηχανισμών σε εκατομμύρια κόσμου που δεν μπορούσαν μέχρι τώρα να ανταποκριθούν στην τιμή ενός μηχανικού ρολογιού Ελβετικής κατασκευής. Είναι μία πολυτέλεια, μία προσιτή γνωριμία με τον χώρο των μηχανικών ρολογιών υψηλών προδιαγραφών – για τον καθένα.

Το SISTEM51 ανοίγει όμως τις πύλες και σε έναν κόσμο ομορφιάς. Η πλευρά που βρίσκεται το καντράν αποκαλύπτει 6 από τα 19 ρουμπίνια του μηχανισμού, ενώ από την πίσω πλευρά φαίνεται, μέσα από τον διαφανή ταλαντευόμενο δίσκο, η καρδιά που κινεί αυτόν το γοητευτικό μικρόκοσμο. Το design αποτελεί πρωταρχικό στοιχείο στο DNA της Swatch, και το SISTEM51 το επεκτείνει σε νέα, πρωτοποριακά βάθη μέσα στον ίδιο το μηχανισμό. Οι ορατές επιφάνειες των πέντε τμημάτων του μηχανισμού γίνονται ένας νέος καμβάς, ένας νέος τρόπος δημιουργικής έκφρασης για τους γραφίστες και τους μοντέρνους καλλιτέχνες που θα σχεδιάζουν για το νέο ρολόι.

Τα πρώτα τέσσερα μοντέλα SISTEM51 είναι εδώ και μας αποκαλύπτουν τις δυνατότητες καλλιτεχνικής έκφρασης πάνω στο μοντέλο:

Το SISTEM WHITE (SUTW400) εξερευνά τον νέο κόσμο με έναν αφοπλιστικά απλό τρόπο. Έξη κόκκινες τελείες είναι τοποθετημένες στην επιφάνεια του λευκού καντράν, ακριβώς επάνω από 6 ρουμπίνια, από τα 19 του μηχανισμού, επισημαίνοντας το θαυμάσιο μηχανικό σύμπαν που κρύβεται κάτω από το καντράν. Αυτά τα έξη κόκκινα-ρουμπινί σημεία είναι περικυκλωμένα από μεγάλες χρωματιστές τελείες, η κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχεί και σε ένα σημείο από αυτά όπου είναι συγκολλημένα τα πέντε τμήματα του μηχανισμού. Αλλά η ομορφιά του ρολογιού δεν σταματάει εδώ – γυρίστε το SISTEM WHITE από την άλλη πλευρά και ένας νέος κόσμος θα ξεπηδήσει μπροστά σας. Ο διαφανής κρυστάλλινος δίσκος του εκκρεμούς που ταλαντεύεται, αποκαλύπτει τα τμήματα του μηχανισμού με έντονα, φωτεινά χρώματα και την υπέροχη κίνηση των γραναζιών και του ελατηρίου ταλάντωσης (balance spring). Το design είναι καθαρά Pop, συνδέοντας απευθείας το SISTEM51 με αυτή τη θρυλική ιστορία, της σχέσης της Swatch με την Τέχνη.

SUTW400 SISTEM WHITE

Μοντέλο: SISTEM51

Καντράν: λευκό με 6 κόκκινα σημεία, χρωματιστές τελείες και παράθυρο της ημερομηνίας στη θέση της ώρας 3.

Κάσα: λευκό ημιδιαφανές πλαστικό

Στεφάνη: λευκό πλαστικό

Μπρασελέ: λευκή σιλικόνη

Το SISTEM BLACK (SUTB400) είναι ένας πανέμορφος χάρτης των άστρων σε μαύρο και λευκό. Παρουσιάζει ένα σύμπαν να κινείται γύρω από ένα και μοναδικό, κεντρικό σημείο φωτός, ένας καθρέφτης του ηλιακού μας συστήματος. Έξη κόκκινα σημεία τα οποία αντιπροσωπεύουν 6 από τα 19 ρουμπίνια του μηχανισμού, λάμπουν στο σκοτάδι του απέραντου διαστήματος, πλαισιωμένα από ομόκεντρες σειρές λευκού φωτός – ένας αρμονικός χάρτης των αστεριών μέσα στο χρόνο. Αλλά έχουμε και συνέχεια – ο χάρτης έχει και πίσω πλευρά: Γυρίζοντας την πίσω πλευρά του SISTEM BLACK βλέπουμε το σύμπαν να μεταμορφώνεται ξαφνικά σε ένα έργο οπτικής τέχνης, μία στροβιλιζόμενη δίνη από μαύρο και λευκό που αιχμαλωτίζει σαγηνευτικά το βλέμμα. Ο διαφανής κρυστάλλινος δίσκος του εκκρεμούς που ταλαντεύεται, καθώς κινείται αποκαλύπτει τον θαυμάσιο μηχανικό μικρόκοσμο που περιστρέφεται όλος γύρω από μία και μοναδική, κεντρική βίδα.

SUTB400 SISTEM BLACK

Μοντέλο: SISTEM51

Καντράν: μαύρο με 6 κόκκινα σημεία, λευκές τυπωμένες ενδείξεις, φωσφοριζέ superluminova στα 12 σημεία των ωρών και παράθυρο ημερομηνίας στη θέση της ώρας 3

Κάσα: μαύρο πλαστικό

Στεφάνη: μαύρο πλαστικό με τις 12 ενδείξεις των ωρών σε φωσφοριζέ superluminova

Μπρασελέ: μαύρο δέρμα

Το SISTEM RED (SUTR400) αρχίζει και τελειώνει με το χρώμα των ρουμπινιών, τα πετράδια που βρίσκονται στην καρδιά του μηχανισμού κάτω από το καντράν. Το καντράν είναι στο μαύρο της νύχτας, γεμάτο από αστέρια και από μικροσκοπικές λευκές τροχιές διαστρικών ταξιδιών που εξερευνούν το διάστημα και τις κρυμμένες διασυνδέσεις που βρίσκονται στην καρδιά του μηχανισμού. Οι λευκές ενδείξεις των ωρών επάνω στη μαύρη στεφάνη περικλείουν ένα σύμπαν προστατευμένο μέσα στην ημιδιάφανη, από κόκκινο-ρουμπινί πλαστικό, κάσα. Όπως και η σελήνη, έτσι και αυτό το «ουράνιο» σώμα, έχει και την άλλη του πλευρά: Γυρίστε την πίσω πλευρά του SISTEM RED και ανακαλύψτε μία έκρηξη από μαύρα και κόκκινα αστέρια, ακτίνες φωτός που πετάνε μέσα στο διάστημα και εκτοξεύονται από το σημείο στο κέντρο του.

SUTR400 SISTEM RED

Μοντέλο: SISTEM51

Καντράν: μαύρο με 6 κόκκινα σημεία, λευκές τυπωμένες ενδείξεις, φωσφοριζέ superluminova στα 12 σημεία των ωρών και παράθυρο ημερομηνίας στη θέση της ώρας 3.

Κάσα: ημιδιαφανές κόκκινο πλαστικό

Στεφάνη: μαύρο πλαστικό με 12 ενδείξεις των ωρών σε φωσφοριζέ superluminova

Μπρασελέ: Μαύρη σιλικόνη με κόκκινα εξώραφα γαζιά

Το SISTEM BLUE (SUTS401) είναι το χρώμα της νύχτας στο διάστημα, ένα μήνυμα από τα φωτεινά μπλε αστέρια των Πλειάδων στον όμορφο μπλε πλανήτη μας. Συγκεντρωμένα γύρω από το κέντρο του μαύρου καντράν βρίσκονται 6 κόκκινα σημεία τα οποία δηλώνουν τα 6 από τα 19 ρουμπίνια του μηχανισμού. Λεπτές άσπρες γραμμές συνδέουν ένα σύννεφο από κουκίδες λευκές σαν αστέρια, δημιουργώντας μπροστά μας ένα μονοπάτι για να ακολουθήσουμε, τον χάρτη που μας οδηγεί στο διαπλανητικό μας ταξίδι. Επάνω στη φωτεινή, ημιδιάφανη μπλε κάσα βρίσκεται η μαύρη στεφάνη με τις 12 λευκές κουκίδες που υποδεικνύουν τις ώρες. Στην πίσω πλευρά του ρολογιού ανακαλύπτουμε ένα υπέροχο θέαμα – μία έκρηξη από σκούρα μπλε και μαύρα αστέρια, ένα ακτινωτό σχέδιο που αρχίζει από την κεντρική βίδα του μηχανισμού μέχρι το ταλαντευόμενο δισκίο του εκκρεμούς, την πηγή της κίνησης αυτού του καταπληκτικού μηχανικού μηχανισμού που είναι το SISTEM51.

SUTS401 SISTEM BLUE

Μοντέλο : SISTEM51

Καντράν: μαύρο με 6 κόκκινα σημεία, λευκές τυπωμένες ενδείξεις, 12 λευκές ενδείξεις των ωρών σε φωσφοριζέ superluminova και ένα παράθυρο ημερομηνίας στη θέση της ώρας 3

Κάσα: ημιδιαφανές μπλε πλαστικό

Στεφάνη: μαύρο πλαστικό με 12 λευκές ενδείξεις των ωρών σε φωσφοριζέ superluminova

Μπρασελέ: μαύρη σιλικόνη με μπλε εξώραφα γαζιά

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ