Market

Εκατοντάδες νέοι στην ετήσια τελετή του DEREE

Η Δρ. Λίντα Κατέχη ανακυρήχθηκε επίτιμη διδάκτωρ

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκατοντάδες νέοι και νέες από 18 χώρες μαζί με τις οικογένειές τους γιόρτασαν την αποφοίτησή τους από το DEREE-The American College of Greece κατά τη διάρκεια της επιβλητικής τελετής αποφοίτησης που έγινε το περασμένο Σάββατο, 28 Ιουνίου στο στάδιο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος στην Αγία Παρασκευή.

Κατά τη διάρκεια της τελετής η Δρ. Λίντα Κατέχη, πρόεδρος του University of California - Davis, ανακηρύχθηκε επίτιμη διδάκτωρ των Επιστημών από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Γεννημένη στην Ελλάδα και απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η Δρ. Κατέχη έχει διαγράψει μια λαμπρή ακαδημαϊκή και διοικητική σταδιοδρομία στις ΗΠΑ και σήμερα είναι επικεφαλής ενός από τα καλύτερα και μεγαλύτερα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας. Διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με την Ελλάδα και πριν από λίγα χρόνια διετέλεσε αμισθί επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής σοφών που πρότεινε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση.

image

Σε μια συγκινητική και ουσιαστική ομιλία, η Δρ. Κατέχη ανέτρεξε στην 139ετή ιστορία του Αμερικανικού Κολλεγίου και στις δικές της εμπειρίες μεγαλώνοντας στη Σαλαμίνα στα πρώτα χρόνια μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο αλλά και μετέπειτα στο Πολυτεχνείο και στις ΗΠΑ, για να μεταφέρει το μήνυμα ότι τα εμπόδια που θα συναντήσουν οι απόφοιτοι στο δρόμο τους αντί να τους καταβάλλουν, πρέπει να λειτουργούν ως κίνητρα για περαιτέρω προσπάθεια.

«Δεν είστε μία χαμένη γενιά, όπως αρέσκονται να λένε κάποιοι στην Ευρώπη. Είστε η γενιά που θα οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά και τώρα έχετε τα εφόδια για να ξεκινήσετε», τους είπε. Αναφερόμενη στο κλασικό ποίημα «Ιθάκη» του Κωνσταντίνου Καβάφη, πρόσθεσε: «Το φτάσιμο στις ‘Ιθάκες’ σας απαιτεί τόλμη και αποφασιστικότητα. Η καινοτομία και η αντοχή θα πρέπει να είναι τα εφαλτήρια σας. Κάποιες φορές, πιθανόν, να νιώσετε ανεπαρκείς, οι γνώσεις, όμως, και ο χαρακτήρας σας θα σας καθοδηγούν. Και καθώς θα ψάχνετε την Ιθάκη σας, θα οικοδομήσετε μια νέα και ισχυρή Ελλάδα. Η Ελλάδα σας περιμένει να την ανασύρετε από τη σκιά στο φως και εμείς ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα είστε εσείς οι ηγέτες που θα μας δείξουν το δρόμo».

Καλωσορίζοντας τους αποφοίτους και τους γονείς και συγγενείς τους στην τελετή, ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Δρ. David G. Horner, σημείωσε πως οι απόφοιτοι του DEREE δεν πρέπει να αποθαρρύνονται από την κρίση και παρατήρησε πως από τους περυσινούς αποφοίτους [του 2013] τα στοιχεία δείχνουν ότι «μόλις 12% αναζητούσε ακόμη εργασία έξι μήνες μετά την αποφοίτηση». Και πρόσθεσε: «Το εντυπωσιακό σχετικά με αυτό το νούμερο, είναι ότι είναι ελαφρώς χαμηλότερο, δηλαδή λίγο καλύτερο από το μέσο ποσοστό ανεργίας των αντίστοιχων αποφοίτων πανεπιστημίου στις ΗΠΑ, όπου, όμως, το ποσοστό ανεργίας της χώρας είναι περίπου το ένα τέταρτο του αντίστοιχου ποσοστού της Ελλάδας σήμερα».

n

Η Ανδρομάχη Τσούλη, η οποία πρώτευσε μεταξύ των συναποφοίτων της, τιμάται από τον πρόεδρο David G. Horner

Οι απόφοιτοι παρέλαβαν τίτλους Bachelor και Master από τον Δρ. Horner. Σχεδόν οι μισοί παρέλαβαν ταυτόχρονα και τίτλους σπουδών πιστοποιημένους από το Open University του Ηνωμένου Βασιλείου με το οποίο το DEREE έχει συνάψει σύμφωνο συνεργασίας για να εξασφαλίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του στην Ελλάδα. Οι τίτλοι σπουδών του DEREE είναι πιστοποιημένοι από τη New England Association of Schools and Colleges, τον αρχαιότερο και σημαντικότερο οργανισμό πιστοποίησης των ΗΠΑ.

n

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ κ. David D. Pearce

Χαιρετισμό προς τους αποφοίτους απηύθυνε και ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. David D. Pearce, ο οποίος κάλεσε τους νέους αποφοίτους να τηρήσουν τρεις κανόνες κατά τη διάρκεια της ζωής τους: Να βασίζονται πάντα στα ιδιαίτερα ταλέντα τους, να αναζητούν πάντα το καλύτερο που έχουν να τους προσφέρουν οι άλλοι και να δίνουν πάντοτε τον καλύτερο εαυτό τους με ό,τι κι αν καταπιάνονται.

«Να θυμάστε ότι η αξία στη ζωή δεν μετριέται με αυτά που κατέχεις αλλά με όσα συνεισφέρεις. Από εκείνους, στους οποίους προσφέρθηκαν πολλά, όπως και σε σας, αναμένονται πολλά», κατέληξε ο αμερικανός πρεσβευτής.

Στην τελετή αποφοίτησης παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών κ. Θεόδωρος Φέσσας, διπλωματικοί εκπρόσωποι ξένων χωρών και άλλων σχολείων από όλη την Ελλάδα και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το DEREE – The American College of Greece είναι το μεγαλύτερο και αρχαιότερο Αμερικανικό κολλέγιο στην Ευρώπη. Είναι μη-κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός, αναγνωρισμένος από τη New England Association of Schools and Colleges (NEASC), τον σπουδαιότερο οργανισμό πιστοποίησης πανεπιστημίων στις ΗΠΑ. Έχει συμφωνία πιστοποίησης τίτλων σπουδών με το Open University του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Κολλέγιο έχει 3.500 φοιτητές και μαθητές και 37.000 αποφοίτους. Οι σύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του καταλαμβάνουν 264 στρέμματα στους πρόποδες του Υμηττού στην Αγία Παρασκευή.