- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα EIT Health Wild Card 2021
Το EIT Health επέλεξε να εστιάσει στις οφθαλμολογικές παθήσεις αναγνωρίζοντας τα προβλήματα της όρασης ως μία από τις προκλήσεις του φετινού προγράμματος Wild Card.
Το EIT Health αναζητά καινοτόμες λύσεις για τις προκλήσεις της αντιμετώπισης παθήσεων της όρασης και της διαχείρισης του χρόνιου πόνου.
Μην περιμένετε κάποιον άλλο να φέρει την αλλαγή, κάντε την αλλαγή εσείς
Το EIT Health αναζητά καινοτόμες λύσεις για τις προκλήσεις της αντιμετώπισης παθήσεων της όρασης και της διαχείρισης του χρόνιου πόνου.
Το EIT Health ανακοίνωσε την έναρξη του διαγωνισμού Wild Card 2021 και αναζητά ομάδες και επιχειρήσεις στον τομέα της Υγείας ικανές να ανατρέψουν το status quo σε δύο σημεία: στην αντιμετώπιση παθήσεων της όρασης και στη διαχείριση του χρόνιου πόνου. Στο τέλος της διαγωνιστικής διαδικασίας, δύο ομάδες θα κερδίσουν χρηματοδότηση ύψους έως 1,5 εκατ. ευρώ και δύο χρόνια υποστήριξης από το EIT Health. Αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι τις 15 Μαρτίου 2021 για game-changers από την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του EIT Health RIS όπως η Ελλάδα.
Μόνο στη γεωγραφική περιοχή της Ευρώπης, υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι με μειωμένη όραση ή με πλήρη τύφλωση. Ένας στους 30 Ευρωπαίους ηλικίας άνω των 65 ετών έχει υποστεί απώλεια όρασης[1]. Επιπλέον, τα υγειονομικά κόστη για αντιμετώπιση οφθαλμολογικών παθήσεων στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 18 εκατ. ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με έρευνα σε 11 κράτη μέλη της Ε.Ε.[2] Το EIT Health επέλεξε να εστιάσει στις οφθαλμολογικές παθήσεις αναγνωρίζοντας τα προβλήματα της όρασης ως μία από τις προκλήσεις του φετινού προγράμματος Wild Card. Προσκαλεί καινοτόμες ομάδες και επιχειρήσεις από όλη την Ευρώπη να προσπαθήσουν να βρουν λύσεις ως προς τη μετρίαση, την πρόληψη και τη θεραπεία της απώλειας όρασης και των οφθαλμολογικών παθήσεων.
Η δεύτερη πρόκληση αφορά τη διαχείριση του πόνου. Σε αυτή την περίπτωση, το ζήτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι πώς θα ανακουφιστεί ο οξύς και χρόνιος πόνος. Κατανοώντας πώς και γιατί προκαλείται ο πόνος σε μία σειρά από καταστάσεις, καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπισή του θα έχουν σημαντικό, θετικό αντίκτυπο στις ζωές των ασθενών.
Το ταξίδι όσων επιλεγούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό ξεκινά με ένα hackathon: από τον σχηματισμό ομάδας, στην κριτική σκέψη, στην επικύρωση του επιχειρηματικού μοντέλου και στην παρουσίαση της ιδέας (pitching). Στο τέλος, οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν την ιδέα τους σε μια ομάδα κορυφαίων ειδικών του κλάδου για να εξασφαλίσουν μια θέση στους τελικούς. Ως αποτέλεσμα της διαδικασίας επιλογής, οι νικητές θα λάβουν υποστήριξη για δύο χρόνια από εξειδικευμένους συμβούλους και θα αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο και τους συνεργάτες του EIT Health. Επιπρόσθετα, κάθε νικήτρια ομάδα θα λάβει επιχορήγηση ύψους 750.000 ευρώ.
«Μετά από διαβούλευση με ειδικούς της αγοράς, επιλέξαμε τη φροντίδα ματιών και όρασης και τη διαχείριση του πόνου ως περιοχές που χρήζουν υποστήριξης από καινοτόμες λύσεις. Η προοπτική να βελτιωθούν οι ζωές των ασθενών και των πολιτών ανά την Ευρώπη και πέρα από αυτή βρίσκεται στα χέρια καινοτόμων ομάδων που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τον υγειονομικό ορίζοντα σε αυτές τις περιοχές. Ανυπομονούμε να γνωρίσουμε τους εφευρέτες του μέλλοντος και να τους υποστηρίξουμε να δώσουν λύσεις που θα αλλάξουν ζωές», σημειώνει ο Jorge Juan Fernández García, Διευθυντής Καινοτομίας στο EIT Health.
Οι προκλήσεις του EIT Health Wild Card του περασμένου έτους επικεντρώνονταν στην υγεία των γυναικών και στη θεραπεία με ψηφιακά μέσα. Μία από τις ομάδες που έλαβαν υποστήριξη είναι η Ισπανική MiMARK η οποία εστιάζει στη βελτίωση της ακρίβειας και της αποτελεσματικότητας της διάγνωσης του καρκίνου του ενδομητρίου, ενώ η άλλη υποστηριζόμενη ομάδα, η Orbit από τη Γερμανία, αναπτύσσει μία λύση τεχνητής νοημοσύνης για να επιτρέψει την αποτελεσματική εξατομίκευση της θεραπείας για τη νόσο του Πάρκινσον.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία συμμετοχής στο EIT Health Wild Card 2021 επισκεφθείτε το wildcard.eithealth.eu ή στείλτε email στο megas@ekt.gr
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το EIT Health
Το EIT Health είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την καινοτομία στον τομέα της υγείας. Αποτελούμενο από περίπου 150 εταίρους, το EIT Health είναι ένα μοναδικό ευρωπαϊκό δίκτυο κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, ινστιτούτων και μονάδων υγείας. Ο ρόλος του EIT Health είναι να δομήσει ένα οικοσύστημα που θα ευνοεί την ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης για ένα μέλλον με καλύτερη υγεία για τους Ευρωπαίους πολίτες. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι ο κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα.
Σχετικά με το EIT Health InnoStars
Ο συνεργατικός σχηματισμός InnoStars είναι μία από τις επτά γεωγραφικές ενότητες του EIT Health. Καλύπτει το ήμισυ της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, καθώς και πρόσθετες περιφέρειες που περιλαμβάνονται στο περιφερειακό πρόγραμμα καινοτομίας του ΕΙΤ - τα κράτη της Βαλτικής, την Κροατία, τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβενία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία. Πρόκειται για μια ομάδα χωρών που χαρακτηρίζονται ως μέτριας καινοτομίας στον Ευρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας (European Innovation Scoreboard - EIS). Το InnoStars εστιάζει στην προώθηση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, της υγιεινής διαβίωσης και της ενεργού γήρανσης, και στη μείωση του χάσματος μεταξύ πρωτοπόρων και ανερχόμενων περιφερειών.
Σχετικά με το EIT Regional Innovation Scheme Programme (EIT RIS)
Το Σύστημα Περιφερειακής Καινοτομίας του ΕΙΤ (EIT RIS) δημιουργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ) προκειμένου να συμβάλει στη μείωση του χάσματος μεταξύ ευρωπαϊκών περιφερειών με υψηλό δείκτη καινοτομίας και περιφερειών που βελτιώνουν τη θέση τους στην κατάταξη. Για την υλοποίηση του προγράμματος, δημιουργήθηκαν οι τοπικοί κόμβοι καινοτομίας, EIT Health Hubs. Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, το πρόγραμμα αναπτύσσεται από το 2016 και συντονίζεται από το EIT Health InnoStars. Το πρόγραμμα ενσωματώνει 13 EIT Health Hubs που βρίσκονται σε 12 χώρες σε όλη την Ανατολική, Κεντρική και Νότια Ευρώπη. Αυτοί οι κόμβοι, μεταξύ των οποίων και το ΕΚΤ, λειτουργούν ως σημεία πρόσβασης στο πανευρωπαϊκό δίκτυο του EIT Health που συμπεριλαμβάνει κορυφαία πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες στον χώρο της υγείας και της καινοτομίας. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να βοηθήσει τις περιοχές στις οποίες υλοποιείται, να ανακαλύψουν τα καινοτόμα στοιχεία τους και να κινητοποιήσουν στη συνέχεια καινοτόμους ερευνητές και νεοφυείς επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε πανευρωπαϊκά προγράμματα και διαγωνισμούς. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι ο κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα.
[1] νeuroblind.org/about-blindness-and-partial-sight/facts-and-figures#details
[2] medtecheurope.org/ophtalmology/