Market

Ψηφιακό «άνοιγμα» εν μέσω κορωνοϊού. Καλό ή κακό timing;

Γράφει η Εβελίνα Μπακιρτζόγλου, Digital Account Specialist στην εταιρία Forthright Digital Agency

115151-718269.jpg
Market News
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εβελίνα Μπακιρτζόγλου, Forthright Digital Agency.
Εβελίνα Μπακιρτζόγλου, Digital Account Specialist στην εταιρία Forthright Digital Agency.

Πόσο πρόθυμοι είμαστε να ξεφύγουμε από την πεπατημένη και να διακρίνουμε την ευκαιρία μέσα στο «χάος» της εποχής;

«Κάθε κρίση γεννά ευκαιρίες και κάθε δυσκολία μπορεί να αποτελέσει ένα σκαλοπάτι εξέλιξης. Το ζήτημα είναι ο τρόπος που αξιοποιούμε τα δεδομένα που μας επιβάλλουν οι συνθήκες. Πόσο πρόθυμοι είμαστε να ξεφύγουμε από την πεπατημένη και να διακρίνουμε την ευκαιρία μέσα στο "χάος" της εποχής;»

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να αποδοθεί διαφορετικά για κάθε τομέα, ή ακόμα και για κάθε επιχείρηση. Ωστόσο με έναν σύντομο ορισμό θα λέγαμε πως αφορά την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς μιας επιχείρησης ή μιας υπηρεσίας, αλλάζοντας ουσιαστικά τη μέθοδο λειτουργίας της.

«Με θετικό ή αρνητικό τρόπο;» θα αναρωτηθούν οι πιο καχύποπτοι. Όλα είναι θέμα οπτικής. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιφέρει, αλλά και τροφοδοτείται από μία πολιτιστική αλλαγή που απαιτεί από τους νέους επιχειρηματίες συνεχείς αλλαγές, πειραματισμούς και αμφισβήτηση του status quo. Αυτό σχεδόν πάντα απαιτεί απομάκρυνση από διαδικασίες και πρακτικές, με τις οποίες νιώθουμε άνετα, ακόμα κι αν έχουν υπάρξει αποδοτικές στο παρελθόν.

Ας πάρουμε για παράδειγμα μια επιχείρηση λιανικής πώλησης βιβλίων το 1994 και ας εφαρμόσουμε σε αυτήν την καινοτόμο τεχνολογία της εποχής: Το Διαδίκτυο. Η ιδέα ενός ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου το 1994 σίγουρα θεωρήθηκε πρωτοπόρα, αν όχι τρελή. Μέσα σε λιγότερο από 5 έτη το συγκεκριμένο εγχείρημα χάρισε στον άνθρωπο που το οραματίστηκε τον τίτλο «Άνθρωπος της Χρονιάς» από το περιοδικό Times και η νεοσύστατη επιχείρηση διαδικτυακής πώλησης βιβλίων έμελλε να γίνει η μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, γνωστή σε όλους μας με το όνομα Amazon.

Το digital marketing

Η ραγδαία ανάπτυξη του Διαδικτύου και ο ψηφιακός μετασχηματισμός επέφερε ριζικές αλλαγές όχι μόνο στο εμπόριο, αλλά σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής και της επαγγελματικής μας δραστηριότητας. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το marketing ήταν από τα πρώτα πεδία, στα οποία προσάρμοσαν τα νέα ψηφιακά εργαλεία, δημιουργώντας σχεδόν από την αρχή έναν νέο εργασιακό κλάδο.

Τι είναι όμως το digital marketing;

Στο πρώτο άκουσμα, ο τίτλος “digital marketing” μπορεί να ακούγεται αρκετά νεφελώδης ή ασαφής. Στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ πιο απλά τα πράγματα. Το ψηφιακό marketing δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από την ενσωμάτωση και την αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων, με στόχο την επιτυχή διαφήμιση – προώθηση ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Πρόκειται δηλαδή για τη διαφήμιση που προέρχεται μέσω ψηφιακών καναλιών επικοινωνίας, όπως είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι εφαρμογές για τα κινητά τηλέφωνα, τα emails, οι μηχανές αναζήτησης και οι ιστοσελίδες.

Digital Marketing στην εποχή του  Covid-19

Βρισκόμαστε στα τέλη μίας πολύ ιδιαίτερης, διαφορετικής χρονιάς, η οποία σίγουρα θα παραμείνει ανεξίτηλη στη μνήμη μας και μάλλον και στις καθημερινές μας συνήθειες…

Πολλοί επαγγελματίες από όλους τους κλάδους, στην αρχή της πανδημίας αντιμετώπισαν πολλαπλά διλήμματα σε σχέση με τη συνέχιση της ψηφιακής τους δραστηριότητάς. Αρκετοί ενέδωσαν στον πειρασμό να μειώσουν τα έξοδά τους διακόπτοντας οποιαδήποτε ψηφιακή δραστηριότητα. Αν η κίνηση αυτή ήταν σωστή ή όχι, θα φανεί ακόμη περισσότερο το προσεχές χρονικό διάστημα. Επιπλέον δεν είναι λίγοι και εκείνοι που ακριβώς σε αυτήν τη φάση συνειδητοποίησαν την ανάγκη της επιχείρησής τους να ακολουθήσει το ρεύμα της εποχής, αναζητώντας γρήγορους τρόπους κατασκευής ιστοσελίδων, εφαρμογών και διαφήμισης στη Google ή τα Social Media.

Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές πως η μεγαλύτερη υγειονομική κρίση της σύγχρονης εποχής δεν άλλαξε μόνο την οπτική μας σε σχέση με την υγεία, αλλά εισέβαλε αποφασιστικά στη ζωή μας μεταβάλλοντας κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Σε αυτήν την «επανάσταση» τα διαθέσιμα ψηφιακά μέσα στάθηκαν ισχυροί σύμμαχοι, στο πλευρό όλων μας, καλύπτοντας ψυχολογικές, αλλά και πρακτικές ανάγκες μας.

Forthright Digital Agency

Η διαφημιστική εταιρία Forthright, κορυφαία εταιρία στο Ιατρικό Marketing στην Ελλάδα δε σταμάτησε λεπτό τη λειτουργία της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τα αποτελέσματα να δικαιώνουν παλιούς και νέους συνεργάτες που την εμπιστεύθηκαν. Στόχος της εταιρίας είναι να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε ανθρώπους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο χώρο της υγείας εκπληρώνοντας κάθε ανάγκη τους σχετική με την προώθηση των υπηρεσιών τους.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εταιρίας εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ