Market

Έρευνα για τις διατροφικές επιλογές στη διάρκεια της πανδημίας

Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε σε όλο τον κόσμο, με τη συμμετοχή 28.000 ατόμων σε 30 χώρες

Market News
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τρεις στους δέκα Έλληνες έκαναν αλλαγή στη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα της OnePoll, για λογαριασμό της Herbalife Nutrition.

Τρεις στους δέκα Έλληνες έκαναν μια σημαντική αλλαγή στη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με νέα έρευνα της OnePoll, για λογαριασμό της Herbalife Nutrition.

Η έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα χιλίων Ελλήνων αποκάλυψε ότι το 63% των ερωτηθέντων τροποποίησαν τη διατροφή τους, μέσα στους τελευταίους επτά μήνες και το πιο σημαντικό είναι ότι για πολλούς η πανδημία ήταν η αφορμή για να διατηρήσουν την αλλαγή αυτή.

Τρεις στους δέκα από τους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι οι νέες τους διατροφικές συνήθειες διήρκεσαν περισσότερο λόγω της κατάστασης της πανδημίας, σε αντίθεση αν έκαναν την αλλαγή σε κάποια άλλη περίοδο.

Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε από την OnePoll για λογαριασμό της Herbalife Nutrition σε όλο τον κόσμο, με τη συμμετοχή 28.000 ατόμων σε 30 χώρες και εξέτασε πως και γιατί συνέβη αυτό, ενώ παράλληλα διερεύνησε τις αλλαγές που έκαναν οι ερωτηθέντες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα αποτελέσματα αποκάλυψαν μια ακόμη ισχυρότερη επιθυμία για αλλαγή, με το 41% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι έκαναν στροφή στη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το 83% να δηλώνει ότι υπήρχε μια συγκεκριμένη στιγμή που προκάλεσε την αλλαγή αυτή.

Για τους Έλληνες που ρωτήθηκαν, το 40% άρχισε να καταναλώνει περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, το 45% άρχισε να τρώει περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ενώ το 37% προσπάθησε να μειώσει την κατανάλωση κρέατος.

Τα αποτελέσματα διαπίστωσαν επίσης ότι το 23% των Ελλήνων που έλαβαν μέρος στην έρευνα έκοψαν ή μείωσαν την κατανάλωση ζάχαρης και ορισμένοι περιόρισαν τα γλυκά που συνήθιζαν να τρώνε (30%).

Και γιατί επέλεξαν να κάνουν μια αλλαγή στη διατροφή τους τώρα; Για πολλούς ερωτηθέντες, ο λόγος σχετιζόταν με την αύξηση του ελεύθερου χρόνου που είχαν, για να αφιερώσουν στη μαγειρική, όπως διαπιστώθηκε στο 49% των συμμετεχόντων, ενώ το 44% δήλωσε ότι είχε περισσότερο χρόνο για να αναζητήσει νέα είδη διατροφών και τροφίμων.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε από τις απαντήσεις ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην αλλαγή αυτή στάθηκε η αποχή από τις καθημερινές αρνητικές επιρροές που δέχονταν, όπως τα snacks στο γραφείο (38%).

«Ποτέ δεν είναι αργά για να κάνετε μια θετική αλλαγή στον τρόπο ζωής σας, ειδικά όταν αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε διαρκή υγιή αποτελέσματα», δήλωσε ο Γιώργος Μουλίνος, MSc-Phd Φυσιολογίας της Άθλησης και της Διατροφής, Post Doc Αθλιατρικής και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διατροφής της Herbalife Nutrition παγκοσμίως. «Κατά τη διάρκεια αυτής της κατάστασης που βιώνουμε όλοι μας τους τελευταίους μήνες, φαίνεται ότι περισσότερα άτομα επιλέγουν ποιοτικές πηγές θρεπτικών συστατικών, όπως αυτές που βρίσκονται σε τροφές φυτικής προελεύσεως. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι πρέπει να βγάλουμε τελείως από τη ζωή μας, όλα τα ζωικά προϊόντα, γιατί πρέπει να διατηρούμε μια διατροφική ισορροπία».

Επιπλέον η διατροφή που βασίζεται στις τροφές φυτικής προέλευσης βρίσκεται σε ανοδική πορεία: το 51% των Ελλήνων ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ήθελαν να ενσωματώσουν περισσότερες τροφές φυτικής προέλευσης στη διατροφή τους, αλλά δεν είναι σίγουροι από πού να ξεκινήσουν. Το ίδιο ισχύει επίσης και για τους ερωτηθέντες σε 30 χώρες από όλο τον κόσμο, με ποσοστό 62%.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 46% των παγκόσμιων ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν γίνει πιο ανοιχτοί σχετικά με τις φυτικές τροφές και τις επιλογές «χωρίς κρέας» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε σύγκριση με το 38% των Ελλήνων ερωτηθέντων.

Σε μια παρόμοια έρευνα που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι είναι πιο ανοιχτοί σχετικά με την κατανάλωση φυτικών τροφών και τις επιλογές «χωρίς κρέας» τα τελευταία χρόνια. Καθώς επίσης το 70% των ερωτηθέντων στην ίδια έρευνα, θεωρούν ότι η διατροφή «χωρίς κρέας» θα συνεχίσει να αυξάνεται σε δημοτικότητα, τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, αυτή η αισιοδοξία αποδεικνύεται με το 43% των ερωτηθέντων να πιστεύουν ότι κατά την διάρκεια της ζωής τους, η πλειοψηφία των ανθρώπων θα υιοθετήσει μια διατροφή που θα βασίζεται περισσότερο σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης.