Market

David Rios: O World Class Bartender για το 2013!

 Μιλάει στην A.V.

Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το ισπανικό ταπεραμέντο και οι δεξιότητες του γοήτευσαν τους κριτές στο World Class, τον κορυφαίο θεσμό στο χώρο του bartending, όπου τον ξεχώρισαν ανάμεσα από 43 φιναλίστ από ολόκληρο τον κόσμο και τον ανέδειξαν ως τον καλύτερο Bartender για το 2013. Με αφορμή αυτή τη μεγάλη για τους επαγγελματίες του χώρου αναγνώριση, ο David Rios ξεκίνησε μια ετήσια περιοδεία ως πρεσβευτής του World Class με σκοπό να εμπνεύσει τα νέα ταλέντα που θα συμμετέχουν στο φετινό διαγωνισμό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιοδείας βρέθηκε και στη χώρα μας, όπου θα κρίνει τις προσπάθειες των Ελλήνων συμμετεχόντων για την ανάδειξη ακόμα 6 φιναλίστ που θα συμπληρώσουν τη δωδεκάδα του ελληνικού τελικού. Η A.V τον συνάντησε και μίλησε μαζί του για την πορεία που έκανε μέχρι να φτάσει στη μεγάλη διάκριση, αλλά και για την χώρα των Βάσκων που είναι και η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης του.

n

Πώς αισθάνεστε για τη νίκη σας στο διαγωνισμό World Class Bartender και πόσο σημαντικό είναι αυτή η διάκριση για σας;

Νιώθω πραγματικά υπερήφανος γι’ αυτή την επιτυχία. Άλλωστε είναι το μεγαλύτερο βραβείο σε παγκόσμιο επίπεδο για κάθε bartender. Νιώθω ότι έχω πετύχει τη μεγαλύτερη αναγνώριση που θα μπορούσα να έχω, για τα 18 χρόνια της δραστηριότητας μου.

Περιγράφετε τον εαυτό σας ως αυτοδίδακτο. Πόσο δύσκολο ήταν να φτάσετε στη κορυφή;

Ο δρόμος είναι μακρύς και γεμάτος εμπόδια. Οι δυσκολίες όμως σε κάνουν γνώστη τόσο της δύναμης σου όσο και των αδυναμιών σου. Στο τέλος της διαδρομής έχεις τη δυνατότητα να εκτιμήσεις τις επιτυχίες σου πολύ περισσότερο.

Ξεκινήσατε την καριέρα σας ως sommelier. Τι σας οδήγησε να αλλάξετε προσανατολισμό;

Η πραγματικότητα είναι ότι ξεκίνησα πίσω από το bar. Πάντα όμως εκπαιδευόμουνα σε διαφορετικά αντικείμενα. Έτσι είχα την ευκαιρία να γίνω sommelier στο Mugaritz ένα 3 star Michelin στο Guipuzcoa. Η αλήθεια είναι λοιπόν ότι γύρισα εκεί απ’ όπου ξεκίνησα γιατί μου είχε λείψει η αίσθηση της μοναδικής εμπειρίας που σου προσφέρει το μπαρ.

n

Από τι εμπνέεστε για να δημιουργήσετε τα περίφημα σε όλο τον κόσμο πλέον cocktail σας;

Η έμπνευση είναι γύρω μας. Για μένα βρίσκεται στα μικρά πράγματα της καθημερινότητας μου και στο πώς αυτά με επηρεάζουν. Η γυναίκα μου, τα παιδιά μου, η μητέρα μου, οι φίλοι μου, το βουνό, η θάλασσα, ο περίγυρος αποτελούν για μένα πηγές έμπνευσης.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας υλικά;

Τα υλικά είναι πάντα διαφορετικά για κάθε cocktail. Το ίδιο και τα εργαλεία. Ένα υλικό όμως που ποτέ δεν λείπει από το bar μου είναι τα πράσινα λεμόνια που έχουμε στην ακτή μας. Χρησιμοποιώ αυτά από το κήπο της μητέρας μου. Είναι μια ποικιλία λεμονιού που δίνει μια ξεχωριστή γεύση στο ΠΟΤΟ της Χώρας των Βάσκων που είναι το Tanqueray No. TEN & tonic.

Τι πρέπει να διακρίνει ένα bartender;

Για μένα το μεγαλύτερο χάρισμα για ένα bartender είναι να μπορεί να επικοινωνεί με τους γύρω του με όλη του την καλή διάθεση.

Θα μπορούσατε να μας δώσετε κάποιες συμβουλές για το πώς πρέπει να επιλέγουμε ένα cocktail.

Όλα εξαρτώνται από την παρέα, την ώρα και την περιοχή. Αν όμως δεν είσαι σίγουρος για το τι θέλεις να πιείς, καλό είναι να συμβουλευτείς τον bartender. Εμπιστεύσου τον επαγγελματία, εξήγησε του τη διάθεση σου και άφησε τον να σε κατευθύνει. Οι περισσότεροι bartenders δουλεύουμε τόσο για τη δημιουργία ατμόσφαιρας όσο και στο σχεδιασμό καταλόγων cocktail για να υπάρχει ποικιλία επιλογών.

n