- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Ενημερωτικές ημερίδες για τη Σύμπραξη Βιο-βασισμένων Εταιρειών
Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, Εθνικό Σημείο Επαφής για το BBI-JU, πραγματοποίησε ενημερωτική ημερίδα για την ευρωπαϊκή σύμπραξη BBI-JU για την ενίσχυση της Βιο-οικονομίας.
Ενημερωτικές ημερίδες για τη νέα Σύμπραξη Βιο-βασισμένων Εταιρειών στην Ευρώπη (BBI-JU).
Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, Εθνικό Σημείο Επαφής για το BBI-JU (Bio-Based Industries Joint Undertaking) πραγματοποίησε σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, ενημερωτική ημερίδα για τη νέα Ευρωπαϊκή σύμπραξη BBI-JU για την ενίσχυση της Βιο-οικονομίας.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020 στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και είχε ως βασικά θέματα:
- Την παρουσίαση του Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI-JU) και την πρόσκληση του 2020
- Την παρουσίαση επιτυχημένων παραδειγμάτων από Ελληνικούς φορείς που συμμετέχουν σε έργα BBI-JU
- Την παρουσίαση της εθνικής στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία στη χώρα
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων (Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και η Δρ. Μαρία Χριστούλα, Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Διεθνούς Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας (ΓΓΕΤ), οι οποίοι παρουσίασαν επόμενα βήματα και δράσεις που θα οργανωθούν σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και θα έχουν ως στόχο την προετοιμασία των ελληνικών εταιρειών και ερευνητικών φορέων για την μετάβαση στην κυκλική οικονομία.
Το μεγαλύτερο μέρος της ημερίδας ήταν αφιερωμένο στην εκπρόσωπο του BBI-JU, κα Ελένη Ζήκα, η οποία παρουσίασε τους στόχους της νέας Σύμπραξης Βιο-βασισμένων Εταιρειών στην Ευρώπη (BBI-JU), το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας και τον προϋπολογισμό για το 2020. Μεγάλο ενδιαφέρον για το κοινό είχε η παρουσίαση που έκανε η κα Ελένη Ζήκα για τη διαδικασία συμμετοχής και την πρόσκληση για το 2020. Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το BBI-JU, αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που προσφέρει και ειδικότερα στην υποστήριξη των ελληνικών φορέων που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά έργα.
Στο πάνελ συζήτησης που διαμορφώθηκε από ελληνικούς φορείς (εταιρείες, πανεπιστήμια, cluster) που συμμετέχουν σε έργα του BBI-JU ως εταίροι ή συντονιστές από το 2014 μέχρι σήμερα, παρουσιάστηκαν επιτυχημένα παραδείγματα έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το BBI-JU.
Την εκδήλωση έκλεισε ο συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κος Βασίλης Λιόγκας, ο οποίος παρουσίασε το εθνικό πλαίσιο στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία και υποστήριξε την ανάγκη δημιουργίας μίας εθνικής στρατηγικής για τη Βιο-οικονομία και την ανάγκη σχεδιασμού δράσεων υποστήριξης της Βιο-οικονομίας για τους εθνικούς φορείς.
Συνολικά περισσότεροι από 60 φορείς συμμετείχαν στην εκδήλωση, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει και τη Βιο-οικονομία. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία βιομάζας και τη δημιουργία νέων βιο-προϊόντων, πανεπιστημιακοί φορείς με ερευνητικό αντικείμενο τη βιο-οικονομία, τη βιοχημεία, την διαχείριση αποβλήτων, τη βιοτεχνολογία τρόφιμου, καθώς και ερευνητικά κέντρα όπως το ΕΚΕΤΑ, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το ΚΑΠΕ, καθώς και σύνδεσμοι σχετικοί με τη βιομάζα και τη Βιο-οικονομία όπως η ΕΛΕΑΒΙΟΜ, ο ΣΕΒΤ και ο HABIO.
Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020, αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με την υποστήριξη του Δικτύου ΠΡΑΞΗ και του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ). Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από τον κ. Γιάννη Ταλιανίδη, Διευθυντή του Ινστιτούτου και παρουσιάστηκε η νέα προκήρυξη του BBI-JU για το 2020 από την κα Ελένη Ζήκα, εκπρόσωπο του BBI-JU.
Λίγα λόγια για το BBI-JU
H Σύμπραξη Βιο-βασισμένων Βιομηχανιών (BBI-JU) είναι μια συνέργεια ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ της ΕΕ και της Κοινοπραξίας Βιο-βασισμένων Βιομηχανιών, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020. Αυτή η Ευρωπαϊκή οντότητα διακατέχεται από τις αρχές της Ατζέντας που προσδιορίζουν το Όραμα και τη Στρατηγική της Καινοτομίας και Έρευνας, όπως διατυπώθηκαν από τον κλάδο των Βιομηχανιών. Το BBI-JU διαθέτει ένα δίκτυο Εθνικών Σημείων Επαφής σε διάφορες χώρες, που στόχο έχουν να προσφέρουν καθοδήγηση, πρακτικές πληροφορίες και υποστήριξη σε όσες εταιρείες ή φορείς ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Horizon 2020 και στο BBI-JU.
Ποιο είναι το «Δίκτυο ΠΡΑΞΗ»
Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ ξεκίνησε από την ανάγκη σύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή και εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους οργανισμούς υποστήριξης της καινοτομίας και της μεταφοράς τεχνολογίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Διαθέτοντας 25ετή και πλέον εμπειρία και τεχνογνωσία, απασχολώντας περισσότερα από 30 στελέχη υψηλής ακαδημαϊκής κατάρτισης, με παρουσία σε 5 πόλεις της Ελλάδας και ισχυρά διεθνή δίκτυα συνεργατών, λειτουργεί ως σημείο αναφοράς της ερευνητικής κοινότητας σε θέματα μεταφοράς τεχνολογίας και αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων, παρέχοντας υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες σε εταιρείες, ιδρύματα, και οργανισμούς, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, υποστηρίζει καθημερινά την ελληνική βιομηχανία και επιχειρηματικότητα έντασης γνώσης με υπηρεσίες ενημέρωσης, δικτύωσης και συμβουλευτικής σε θέματα χρηματοδοτήσεων, προστασίας διανοητικής ιδιοκτησίας, επιχειρηματικής ευφυίας, και ανάπτυξης νέων προϊόντων και αγορών.