- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έως και με 20% αύξηση της ζήτησης, μακροπρόθεσμα, μπορεί να επωφεληθεί ο Ελληνικός τουρισμός, αν διαχειριστεί κατάλληλα το περιεχόμενο που επικοινωνεί διαδικτυακά. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα για την Ελλάδα της μελέτης της Oxford Economics με τίτλο: «Ο Αντίκτυπος του Online Περιεχομένου στον Ευρωπαϊκό Τουρισμό», η οποία παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε o Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με την υποστήριξη της Google. Βάση της έρευνας, η συγκεκριμένη αύξηση μπορεί να υποστηρίξει το ΑΕΠ της χώρας κατά 3%, δημιουργώντας έως και 100.000 νέες θέσεις εργασίας.
Η έρευνα παρουσιάζει τις εξελίξεις, όσον αφορά στο online περιεχόμενο, τόσο της πλευράς των επιχειρήσεων όσο και της πλευράς των καταναλωτών και αναλύει τις προοπτικές ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας. Ειδικότερα, παρουσιάζει την επίδραση που έχουν στον τουρισμό οι διαδικτυακές πλατφόρμες και αναφέρεται στη σημασία του online περιεχομένου, για τη συλλογή πληροφοριών αλλά και για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Καταλήγοντας, γίνεται συνολική εκτίμηση της αξίας του online περιεχομένου στις οικονομίες της Ελλάδας της Ιταλίας και της Ισπανίας, ενώ παρουσιάζονται τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν και τα οφέλη για τον κλάδο και τους παράπλευρους τομείς της οικονομίας.
Καταλήγοντας, η έρευνα προτείνει ότι για την ώθηση της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας μέσω του διαδικτύου, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναπτύξουν την online τους παρουσία τους (σε πολλές γλώσσες), με το διαδίκτυο ως το βασικό μέσο εμπορίας των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρουν αλλά και ως το βασικό μέσο κρατήσεων. Η online παρουσία των επιχειρήσεων μπορεί να εκτείνεται σε διάφορες πλατφόρμες (π.χ. website, ταξιδιωτικά apps κ.τ.λ.) και να περιλαμβάνει όλο και καλύτερο και πλουσιότερο περιεχόμενο.
Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργός Τουρισμού
Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι:
Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργός Τουρισμού
Διονύσης Κολοκοτσάς, Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της Google
Ανδρέας Ανδρεάδης, Πρόεδρος ΣΕΤΕ
David Goodger, Διευθυντής του Tourism Economics, Oxford Economics
Χρήστος Στεργίου Μέλος του Board of Directors του Marketing Greece
Carlos Romero, Διευθυντής του Tourism Research, Development and Innovation
Alessandro Leon, Επικεφαλής Πολιτισμού & Τουρισμού, Astrid Foundation Italy
Edoardo Colombo, Ειδικό Συμβουλευτικό Συμβούλιο προς τον Πρωθυπουργό για την Ψηφιακή Ατζέντα, Ιταλία
Ανδρέας Ανδρεάδης, Πρόεδρος ΣΕΤΕ
Ο Διονύσης Κολοκοτσάς, Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της Google, δήλωσε σχετικά: «Η έρευνα της Oxford Economics επιβεβαιώνει ότι στον ευρωπαϊκό νότο, που αντιμετωπίζει βαθιά κρίση, υπάρχει μια τεράστια δυνατότητα οικονομικής ανάκαμψης μέσω της τουριστικής βιομηχανίας, με τη δυναμική εκμετάλλευση του Διαδικτύου. Η ανάπτυξη του online περιεχομένου, ειδικά αυτού που σχετίζεται με τον πολιτισμό, και η εκμετάλλευση των διαδικτυακών εργαλείων προώθησης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις επιχειρήσεις αλλά και για τους φορείς πολιτισμού. Είναι απαραίτητη η συνεργασία δημόσιων οργανισμών με τον ιδιωτικό τομέα για την ουσιαστική εκμετάλλευση της τεχνολογίας ώστε να αυξηθεί το online περιεχόμενο. Αυτό θα ενισχύσει τη διαδικτυακή παρουσία, θα αναδείξει την αυθεντικότητα κάθε τουριστικού προορισμού της Ελλάδας με θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και σε θέσεις εργασίας».
Διονύσης Κολοκοτσάς Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων, Google