Market

Ογδόντα χρόνια παρουσίας του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα​

Τα 80 χρόνια παρουσίας κλείνει φέτος το Βρετανικό Συμβούλιο στην Ελλάδα και τα γιορτάζει με μια σειρά καλλιτεχνικών δράσεων

115151-718269.jpg
Market News
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
British Council

Ογδόντα χρόνια παρουσίας του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα​

Τα 80 χρόνια παρουσίας κλείνει φέτος το Βρετανικό Συμβούλιο στην Ελλάδα και τα γιορτάζει με μια σειρά καλλιτεχνικών δράσεων.

Η πορεία του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1939, όταν ιδρύθηκε το πρώτο γραφείο του στην Αθήνα. Το 1958 διενεργήθηκαν για πρώτη φορά οι εξετάσεις Αγγλικών του Κέιμπριτζ. Μέχρι σήμερα, 1,5 εκατομμύριο Έλληνες έχουν λάβει πιστοποίηση γλωσσομάθειας (Cambridge Assessment English) από το Βρετανικό Συμβούλιο. Παράλληλα, 2.000 παιδιά και ενήλικες παρακολουθούν μαθήματα αγγλικών κάθε χρόνο στο διδακτικό κέντρο του Συμβουλίου και 60.000 υποψήφιοι φοιτητές και απόφοιτοι βρετανικών πανεπιστημίων εξυπηρετούνται ετησίως από τις εκπαιδευτικές του υπηρεσίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι 11.000 Έλληνες σπουδάζουν ετησίως στη Βρετανία και 17.000 σε βρετανικά προγράμματα σπουδών στην Ελλάδα.

British Council
Όμως, η δράση του Συμβουλίου δεν περιορίζεται μόνο στην εκμάθηση και την πιστοποίηση της αγγλικής γλώσσας. Το Συμβούλιο έχει αναπτύξει μία πολυσχιδή δράση, τόσο στον χώρο του πολιτισμού αλλά και της εκπαίδευσης. Μέσα από τις δράσεις του δίνεται η δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες και πολιτιστικούς οργανισμούς  για δικτύωση και μακροχρόνιες συνεργασίες γύρω από τη δημιουργική γραφή, τις παραστατικές τέχνες, τη μουσική, το ρόλο της τέχνης στην κοινωνική ενδυνάμωση, τη βιώσιμη μόδα και τη δημιουργική οικονομία.. Υποστηρίζει χιλιάδες μαθητές κάθε χρόνο στο να αναπτύξουν δεξιότητες ζωής και να προετοιμαστούν καλύτερα για τις προκλήσεις του μέλλοντος και συμβουλεύει και καθοδηγεί όσους επιθυμούν να σπουδάσουν στη Βρετανία. Βρίσκεται κοντά στους νέους με προγράμματα επιμόρφωσης σε τομείς όπως η κοινωνική επιχειρηματικότητα και η πολιτιστική διαχείριση αλλά και σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες όπως οι άνεργοι, οι πρόσφυγες και γενικότερα ομάδες που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ευκαιρίες. 

 «Δίχως υπερβολή, οι δεσμοί Ελλήνων και Βρετανών, σε προσωπικό, ακαδημαϊκό, επαγγελματικό επίπεδο, δεν θα ήταν τόσο ισχυροί και γόνιμοι, χωρίς την καίρια συμβολή του Βρετανικού Συμβουλίου.  Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, το Βρετανικό Συμβούλιο φέρνει σ’ επαφή εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους με τη κουλτούρα, την επιστήμη, τις τέχνες και βεβαίως τη γλώσσα της χώρας μου.  Αλλά κάνει και κάτι παραπάνω: δημιουργεί δεσμούς, ανοίγει ορίζοντες, καλλιεργεί το ενδιαφέρον και – τολμώ να πω – την αγάπη για τη Βρετανία».

British Council
Αυτό τόνισε η Βρετανίδα Πρέσβης Κέιτ Σμιθ, στον χαιρετισμό της κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα 80 χρόνια παρουσίας του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα. Η κ. Σμιθ έκανε μια μικρή ιστορική αναδρομή ξεκινώντας από τον πρώτο διευθυντή του, καθηγητή Ρουθ, και την πρώτη του στέγη στην οδό Ερμού, έως την σημερινή πλούσια και πολυσχιδή δράση του.  Υπογράμμισε ότι η υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών του και οι καινοτόμες μέθοδοι που εφαρμόζει καθιέρωσαν ήδη από πολύ νωρίς το Βρετανικό Συμβούλιο ως κορυφαίο κέντρο γλωσσομάθειας στην συνείδηση των Ελλήνων.

Επίσης, τόνισε τη σημασία των σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ χωρών και τις ανταλλαγές ιδεών και πολιτισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του σήμερα. «Η παιδεία, ο πολιτισμός και η επικοινωνία, άρα και η γλώσσα, δεν είναι θέματα δευτερεύοντα.  Μ’ αυτή την έννοια, θα έλεγα πως οι στόχοι του Βρετανικού Συμβουλίου σήμερα δεν διαφέρουν πολύ από τους στόχους του καθηγητή Ρουθ το 1939».

British Council
Από τη μεριά της, η διευθύντρια του Βρετανικού Συμβουλίου, Αναστασία Ανδρίτσου, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι για 80 χρόνια προωθούμε τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας και δημιουργούμε ευκαιρίες για καινοτόμες και μακροχρόνιες συνεργασίες ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι δράσεις και οι συνεργασίες μας στηρίζονται, στην αμοιβαιότητα, το σεβασμό, τον επαγγελματισμό, τη δημιουργικότητα και την ακεραιότητα. Βρισκόμαστε δίπλα στον καθένα από εσάς που πιστεύει ότι μέσω της συνεχούς μάθησης, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού μπορούμε να συνδημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Το πρόγραμμα που έχουμε δημιουργήσει για την 80η μας επέτειο, θα μας θυμίσει στιγμές του παρελθόντος, αλλά κυρίως θα επιβεβαιώσει τη δέσμευση μας για τη δημιουργία ίσων ευκαιριών για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, το χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης και την ενδυνάμωση δικτύων και δημιουργικών συνεργασιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία

Anthony Horowitz, Akram Khan και John Cleese είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που θα έρθουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος που έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει την ανταλλαγή γνώσεων και δεξιοτήτων ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Βρετανία και να ευνοήσει τον διαπολιτισμικό διάλογο μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. 


Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα
Μάιος – Σεπτέμβριος 2019
Με αφορμή τα 80 χρόνια λειτουργίας του British Council στην Ελλάδα  παρουσιάζουμε ό,τι πιο καινοτόμο από τη σύγχρονη βρετανική καλλιτεχνική και δημιουργική σκηνή έχοντας ως πρωταρχικό μας στόχο τη δημιουργία δεσμών και δικτύων ανάμεσα σε Βρετανούς και Έλληνες καλλιτέχνες και τους αντίστοιχους πολιτιστικούς οργανισμούς. Σκοπός μας είναι να παρουσιάσουμε ένα ευρύ καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που  ενθαρρύνει την ανταλλαγή γνώσεων και δεξιοτήτων ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Βρετανία, που αφουγκράζεται την κοινωνία του σήμερα, θέτει ερωτήματα, ευνοεί τον διαπολιτισμικό διάλογο, και την ίδια στιγμή προτείνει απαντήσεις και λύσεις σε σύγχρονα και καίρια ζητήματα μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας.
 
Sharing Perama με τον Βρετανό καλλιτέχνη Robert Montgomery (Μάιος 2019 – Ιούνιος 2020)
To πρόγραμμα «Μοιραζόμαστε το Πέραμα»  έχει ως στόχο να δημιουργήσει δεσμούς ανάμεσα στους ανθρώπους του Περάματος και τη σύγχρονη τέχνη. Μέσα από μια σειρά από installations (γλυπτά- εγκαταστάσεις)  o Σκωτσέζος ποιητής και εικαστικός Robert Montgomery θα δημιουργήσει τις συνθήκες, ώστε η τέχνη στον δημόσιο χώρο να αποτελέσει γόνιμο έδαφος για σκέψη και διάλογο.

Mammal Hands
Οι Mammal Hands στο Athens Technopolis Jazz Festival (1 Ιουνίου)
Οι Βρετανοί Mammal Hands από το Μάντσεστερ ανατρέπουν την παράδοση που θέλει την τζαζ τεχνοτροπία να στηρίζεται στα σόλο των οργάνων και ακολουθεί μία δημιουργική δράση συνόλου στις συνθέσεις του. Μην τους χάσετε ως headliners στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το Σάββατο 1 Ιουνίου.

#British80: Το Βρετανικό σινεμά στην πόλη (Ιούνιος – Αύγουστος)
Σε συνεργασία με το 9ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας συνεχίζουμε και φέτος το αφιέρωμα στα κλασικά αριστουργήματα του βρετανικού κινηματογράφου (Peter Greenaway, Terry Gilliam, Mike Leigh, Stephen Frears, Alfred Hitchcock). Με τίτλο #British80, οι φετινές προβολές καλύπτουν μια αισθητική διαδρομή από τα τέλη της δεκαετίας του ‘40 μέχρι και τα κοντινά μας ‘90s. Το Σάββατο 22 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί επετειακή προβολή του Δεσμώτη του Ιλίγγου (Vertigo, 1958) του Άλφρεντ Χίτσκοκ στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.

Βραβεία  Βιβλίου Public – Τιμώμενη χώρα Βρετανία (13 Ιουνίου)
Σε αυτή την κατηγορία συμμετέχουν αποκλειστικά τίτλοι μεταφρασμένης Λογοτεχνίας από συγγραφείς του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι έχουν μεταφραστεί από την αγγλική γλώσσα πρωτοτύπου στην ελληνική και έχουν κυκλοφορήσει το 2018, όπως αυτοί κατατέθηκαν από τους έλληνες εκδότες που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση. Η μεγάλη αυτή γιορτή για το βιβλίο, όπως κάθε χρονιά, θα κορυφωθεί με την τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου θα βραβευθούν και τα βιβλία παρουσία βρετανών συγγραφέων, προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών, δημοσιογράφων, αλλά και αναγνωστών. Ο άγγλος συγγραφέας Anthony Horowitz θα απονείμει το βραβείο «Τιμώμενη Χώρα: Βρετανία» και θα συμμετάσχει σε δύο εκδηλώσεις – συζητήσεις (11/5 στη Θεσσαλονίκη και 12/5 στην Αθήνα). Στο πλαίσιο της τελετής απονομής θα παρουσιαστεί η έκθεση εικονογράφησης παιδικών βιβλίων “Drawing Words” σημαντικών βρετανών εικονογράφων υπό την επιμέλεια της πολυβραβευμένης συγγραφέως Lauren Chid.

Οι λογοτεχνικές εκδηλώσεις (εκθέσεις, workshops και performances) αφιερωμένες στη Βρετανία θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του 2019.

Λογοτεχνικά πρωινά στο καφέ του Νομισματικού Μουσείου (9 και 15 Ιουνίου)
Διακεκριμένοι βρετανοί συγγραφείς και ποιητές συζητούν, στο Καφέ στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου, με έλληνες ομότεχνούς τους για το παρόν και το μέλλον των κάθε είδους γραπτών αφηγήσεων. Το Σάββατο 9 Ιουνίου οι συγγραφείς Gerard Woodward (διήγημα), Paul Perry (crime fiction) και η ποιήτρια – μεταφράστρια Μυρσίνη Γκανά θα συζητήσουν για τον τρόπο που οι προσωπικές εμπειρίες τροφοδοτούν το έργο τους, ενώ το Σάββατο 15 Ιουνίου η Sasha Dugdale (ποίηση), και οι μυθιστοριογράφοι S. E. Lynes και Ηλίας Μαγκλίνης (δημοσιογράφος, Καθημερινή) θα κουβεντιάσουν για το πώς η τέχνη τους διαμορφώνει τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο και τη ζωή. Τον συντονισμό των συζητήσεων θα κάνει ο συγγραφέας Βαγγέλης Προβιάς.

Φεστιβάλ Plissken Boiler Room (25 Ιουνίου)
Στις 25 Ιουνίου τo Boiler Room, μια από τις πιο γνωστές διεθνείς διαδικτυακές μουσικές πλατφόρμες, διάσημη για τα live μουσικά sessions που διοργανώνει κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο θα ανοίξει το φετινό Plissken Festival. To λονδρέζικο Boiler Room έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο και μία από τις πολυαναμενόμενες ζωντανές μουσικές εκπομπές σε όλο τον κόσμο.  Καλεσμένοι στο Boiler Room της Αθήνας είναι οι Nicola Cruz, Jane Fitz, Khidja, Ana Helder, Marceldun B2B Noff Weezy. 

25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τον Akram Khan (27-28 Ιουλίου) και την ομάδα TrashDollys (20 Ioυλίου)
Ο Akram Khan, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς παγκοσμίως, επιστρέφει στην Ελλάδα με το “Until the Lions” και εξετάζει τι συμβαίνει όταν οι κοινωνικές επιταγές για κάθε φύλο οδηγούν σε αδιέξοδο αντί να προστατεύουν, ενώ η ομάδα TrashDollys παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την performance τους “Cape Alley” στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, έχοντας ως στόχο να θέσει καίρια ερωτήματα για τη θέση και την ευθύνη του ανθρώπου στο σύγχρονο κόσμο.

John Cleese
John Cleese at the Acropolis (20 Σεπτεμβρίου)
O παγκοσμίου φήμης κωμικός και θρυλικό μέλος των Monty Python, John Cleese, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, σε μία μοναδική παράσταση την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου. Ο απολαυστικός John Cleese θα εμφανιστεί σε έναν από τους πιο επιβλητικούς χώρους του κόσμου στο πλαίσιο της περιοδείας του “Last Time to See Me Before I Die”. Μία παράσταση που θα περιλαμβάνει μεγάλες στιγμές της καριέρας του μέσα από ένα μοντάζ δημοφιλών clips και live comedy, για πρώτη και ίσως «τελευταία» φορά ενώπιον του ελληνικού κοινού. Η παράσταση διοργανώνεται από την εταιρεία The Hub Events. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ