- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Pairing Μπλε Τυριών & Γλυκών Κρασιών
H νέα χρονιά βρίσκει το Caravin wine and wanderlust σε νέες γευστικές αναζητήσεις και μάλιστα ανατρεπτικές!
Σε συνεργασία με το Provence deli, το Caravin wine and wanderlust επέλεξε εξαιρετικά «μπλέ τυριά» από όλο τον κόσμο και τα συνδύασε με γλυκά κρασιά. Ακόμα κι αν νομίζουμε πως δεν είμαστε φίλοι των μπλε τυριών, αυτό το tasting μας προκαλεί να τους δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία, αφού οι άνθρωποι του Caravin wine and wanderlust επελέξαν τους πιο δυνατούς εκπροσώπους τους και έστησαν μια κάρτα που αποτελεί στην ουσία ένα γευστικό ταξίδι στις διάφορες Σχολές μπλε τυριού ανά τον κόσμο. «Χτίσαμε μια διαδρομή ώστε να ανεβάζουμε τη ένταση με κάθε τυρί πριν οδηγηθούμε στο κρεσέντο με το Fior D' Arancio. Τα τυριά θα συνοδεύονται στο τραπέζι και από τις ισπανικές τραγανές γλυκίζουσες πιτούλες του Andres Gavino που θα φτάσουν κατευθείαν από τη Σεβίλλη. Το pairing των κρασιών επιμελείται ο Γεωργίου Σωτήρης από την εταιρεία Trinity wines. Τόσο o ίδιος όσο και ο Γιώργος Κυριακόπουλος, cheese expert και ιδιοκτήτης του Provence deli, θα είναι κοντά μας εκείνο το βράδυ για να μας εξηγήσουν τα πάντα γύρω από τα τυριά και τα κρασιά που επέλεξαν».
Οι πρωταγωνιστές:
Fourme D' Amert - Carmes De Rieussec, 2008
Βελούδινο μπλε γαλλικό τυρί που έχει μεγαλύτερη ιστορία και από αυτή του ροκφόρ! Παραδοσιακά ταιριάζει πολύ με αχλάδι, λίγο μέλι ή μπαίνει σε σαλάτες προσδίδοντας γευστικό βάθος. Θα το συνοδεύσετε μ' ένα κρασί (85% Semillon, 15% Sauvignon Blanc) από το Chateau Rieussec που παράγεται στην περιοχή Sauternes και ωριμάζει για 18 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Εσπεριδοειδή, λευκόσαρκα ροδάκινα, βερίκοκα και μέλι θα συναντήσουν τη γαλατένια γεύση του Fourme D' Amert στο στόμα.
Blue Stilton - Λιαστός, Οινοποιείο Silva Daskalaki
Το εμβληματικό μπλε τυρί από αγελαδινό παστεριωμένο γάλα με βελούδινες οξύτητες πλούσια αρώματα κρέμας και γάλακτος είναι ηπιότερο από το roquefort και το cabrales, αλλά με πολύ μεγαλύτερη ένταση. Παράγεται στο βραβευμένο οικογενειακό τυροκομείο Cropwell Bishop με παράδοση από τον 17ο αι.
Για το Blue Stilton επιλέξτε ένα μονοποικιλιακό κρασί από λιάτικο.
Τα σταφύλια λιάζονται για 6-8 ημέρες και έπειτα παραμένουν σε αμερικάνικα και γαλλικά βαρέλια για 15 μήνες αποκτώντας αρώματα σταφίδας, καραμέλας και σοκολάτας.
Toma Blu Alle Erbe - Χρυσογέρακας- Κτήμα Κυρ Γιάννη
Ο εκπρόσωπος της Ιταλίας, το Toma Blu Alle Erbe, «κουράρεται» με βοτάνια της περιοχής όσο ωριμάζει και αποτελεί μια σπάνια λιχουδιά. Θα το απολαύσετε με το χάδι του Χρυσογέρακα (50% Gewurztraminer, 50% Μαλαγουζιά). Η έντονη οξύτητά του ισορροπεί με τη γλυκύτητα- έντονα αρώματα από μαρμελάδες λευκόσαρκων φρούτων, αποξηραμένα βερίκοκα, μέλι και κερί.
Nero Fume - Μαυροδάφνη - Κτήμα Αντωνόπουλος
Μπλε τυρί που κουράρεται με μαύρο τσάι. Με έναν αγαπημένο εκπρόσωπο του ελληνικού αμπελώνα, τη μαυροδάφνη. Το κρασί παλαιώνεται για έξι χρόνια σε δρύινα βαρέλια και αποκτά ένα πολύπλοκο μπουκέτο αρωμάτων με σοκολάτα, σταφίδα, αποξηραμένα σύκα και μπαχαρικά.
Cabrales D.O.P - Cavana Πέτρος Νομικός- Vinsanto
Το ισχυρότερο μπλε τυρί του κόσμου με τις αξέχαστες οξύτητες θα συναντήσει τι άλλο; Ένα δυναμικό σαντορινιό Ασύρτικο- αρωματικό με τις απαραίτητες οξύτητες.
Fior D' Arancio - Όψιμος Τρύγος- Κτήμα Παπαργυρίου
Τέσσερις μήνες θα παραμείνει το Fior D' Arancio σε γλυκό κρασί passito μαζί με πορτοκάλια χαρίζοντας γλυκές νότες και πικράδα μαζί. Ταίρι του ένα εξαιρετικό Μοσχάτο Ρίου που θυμίζει αλσατικά Vendanges Tardives.
Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, 20.30 μ.μ.
Caravin wine and wanderlust, Ακάμαντος 11, Θησείο
Κόστος: 40 ευρώ/ άτομο
Κρατήσεις: 2114003962