Market

Samos Nectar: Το μυστικό της αθανασίας των αρχαίων θεών

Ένα από τα καλύτερα γλυκά λιαστά κρασιά στον κόσμο. Όποιος το δοκιμάσει δεν το ξεχνάει ποτέ

Market News
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δεν μένει μόνο η γεύση του ανεξίτηλα χαραγμένα στο νου αλλά και τα αρώματά του καθώς και η αίσθηση που αφήνει ότι γίνεστε ένα με το χώμα και τον ήλιο που ανέθρεψαν το σταφύλι που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του.

«Εκεί που τα σταφύλια, τα Μοσχάτα, θεωρούσαν ότι είναι έτοιμα να τα μαζέψει το αφεντικό τους και ανυπομονούσαν να δουν τις δεξαμενές στις οποίες θα μεταλλάσονταν σε θεϊκό Σαμιώτικο κρασί, ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι είναι ξάπλα στον ήλιο πάνω σε ειδικό ύφασμα. Δεν τα πειράζει όμως, κάθονται εκεί 6-7 ημέρες και απολαμβάνουν τον καλοκαιρινό Σαμιώτικο ήλιο και ξέρουν ότι για καλό είναι εκεί, ίσως και να προορίζονται για κάτι καλύτερο ακόμα από αυτό που είχαν φανταστεί. Και πόσο δίκιο είχαν!»

Και αφού ζυμώθηκαν καλά και σταμάτησε η ζύμωση στα 150 γρ/λίτρο ανάγοντα σάκχαρα και περίμεναν να μπουν στην δεξαμενή και στην φιάλη, βρίσκονται χωρίς να το περιμένουν σε ένα στρογγυλό μυρωδάτο βαρέλι και που να φανταζόντουσαν ότι θα έμεναν εκεί για 6 ολόκληρα χρόνια. «Για καλό είναι», σκέφτηκαν πάλι. Και πόσο δίκιο είχαν...

Το βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα του μαρτυράει την αναμονή στο βαρέλι όλα αυτά τα χρόνια και σας κάνει να νομίζετε ότι κρατάτε έναν υγρό θησαυρό στο ποτήρι σας. Οι πορτοκαλί ανταύγειες σας προετοιμάζουν για ένα «ζωντανό» κρασί παρά την παλαίωση και γλυκύτητά του. 

Η μύτη παρουσιάζει πολυπλοκότητα, αφού ελίσσεται μεταξύ των αρωμάτων σταφίδας, δαμάσκηνων και καβουρντισμένης κανέλλας. Ακόμα και νότες καφέ θα μπορούσαν να θυμίζουν. Το στόμα είναι το πιο τυχερό εκ των αισθήσεων όταν δοκιμάζει αυτό το κρασί. Η εξαιρετική πολυπλοκότητα ίσως είναι «λίγη» σαν έκφραση για να χαρακτηρίσει αυτό που συμβαίνει. Πιο πολύ σαν διήγηση μίας ιστορίας θα μπορούσατε να το πείτε, μιας περιπέτειας. Καραμέλα βουτύρου, σταφίδες, καρύδια, ώριμο πορτοκάλι, ακόμα και διακριτικό μπαχαρικό γαρύφαλλο, όλα αυτά μπλεγμένα στην γλυκύτητα που απαιτείται αλλά «ντυμένα» με μία εκπληκτική μεταλλικότητα που δίνει μία εντελώς νέα διάσταση στα γλυκά λιαστά κρασιά.

Όσο σπουδαίο είναι αυτό το κρασί τόσο μεγάλη είναι και η γκάμα των παντρεμάτων που μπορείτε να κάνετε προς απόλαυσή σας.

Αποξηραμένα φρούτα, επιδόρπια σοκολάτας και καραμέλας, επιδόρπια με καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς. Για παράδειγμα, το Nectar με τον μπακλαβά θα ήταν ένα ζευγάρι που δεν θα χώριζε ποτέ. Κανένα γλυκό, όσο έντονο και αν είναι, δεν μπορεί να επισκιάσει αυτό το δυνατό κρασί. Φυσικά, μπορούν να γίνουν και εξαιρετικές αντιθέσεις στην γεύση με πολύ έντονα τυριά όπως stilton, μπλε και λευκό, και από Ελληνικά με κεφαλογραβιέρες, ειδικά οι ωριμασμένες, και διάφορα καπνιστά τυριά.

Στους 12-14ο C απολαύστε  αυτό το μοντέρνο λιαστό κρασί το οποίο παίρνει τον έλεγχο του ουρανίσκου και τον στέλνει σε ένα ταξίδι μεταξύ των έντονων αρωμάτων, της μεστής και ώριμης γλυκύτητας, καταλήγοντας στον προορισμό του που είναι η μοναδική ισορροπία και η μακρά επίγευση.