Market

Πρακτικός οδηγός ακαδημαϊκών εργασιών

Μερικές έξυπνες συμβουλές για να μάθεις να τις γράφεις μόνος σου και να αποφύγεις την παγίδα, και το κόστος, των πληρωμένων εργασιών

Market News
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φοιτητική ζωή. Παρακολουθήσεις, διάβασμα, ξενύχτια, εξεταστικές, εργασίες. Εργασίες; Αυτό το τέρας με τις πολλές σελίδες και τις χιλιάδες παραπομπές, την ατελείωτη βιβλιογραφία και το deadline τη Δευτέρα το πρωί. Αυτό που αγαπούν οι καθηγητές και που αγαπούν να μισούν οι φοιτητές. Αυτό που όσο το αναβάλλεις, τόσο περισσότερο το σκέφτεσαι. Αυτό που χρειάζεσαι για να περάσεις τη Συγκριτική Υφολογία, κι αυτό που θα σου δώσει το πτυχίο.

Αλλά κι αυτό που θα σε κάνει να μάθεις να σκέφτεσαι μόνος σου. Αυτό που θα σε κάνει να ξενυχτήσεις μαζί με τη Γιώτα, τον Δημήτρη, και άλλους δυο κολλητούς από τη σχολή, και να περάσετε καλά. Κι αυτό που θα θυμηθείς κάποιο βράδυ εκεί στα τριάντα σου, αναπολώντας τα φοιτητικά σου χρόνια. Γιατί, ναι, θα συμβεί και αυτό.

Εκτός αν τη δώσεις έξω. Να την αναλάβει κάποιος άλλος, με «εγγυημένα αποτελέσματα». Ο οποίος το ίδιο εγγυημένα θα την πουλήσει αυτούσια και σε άλλους πενήντα συμφοιτητές σου. Εκτός από το ρίσκο και το παράλογο έξοδο, τίθεται κι ένα άλλο ερώτημα: Θα πλήρωνες κάποιον άλλον για να πάει στην αποφοίτησή σου; Στα γενέθλια του κολλητού σου; Στο γάμο της αδελφής σου; Τότε γιατί να πληρώσεις για κάτι που μπορείς να κάνεις μόνος σου; Όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο, οι καθηγητές σου δεν ενδιαφέρονται να δουν τι έγραψε ένας ανώνυμος άλλος, με τρία μεταπτυχιακά και δύο διδακτορικά, σε μια άλλη άκρη της Ελλάδας, της ηπείρου, ή του πλανήτη. Εκτός από το ότι έχουν τρόπους να σε ανακαλύψουν, θέλουν να δουν πώς σκέφτεσαι εσύ. Κι εδώ που τα λέμε, κι εσύ έχεις την περιέργεια να δεις τι μπορείς να κάνεις εσύ.

Συνταγή για την τέλεια εργασία δεν υπάρχει. Όπως δεν υπάρχει και η τέλεια εργασία. Υπάρχουν όμως έξυπνοι τρόποι για να παραδώσεις ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα και να πάρεις και καλό βαθμό.

Πάνω απ’ όλα, να θυμάσαι ότι ο τελικός βαθμός δεν πρέπει να γίνεται αυτοσκοπός. Σημασία έχει να παραδώσεις μία άρτια εργασία, τις γνώσεις της οποίας θα μπορείς να αξιοποιήσεις και στο μέλλον, και ο βαθμός θα ακολουθήσει. Αφού λοιπόν το πήρες απόφαση, ιδού μερικές χρήσιμες συμβουλές για να οργανώσεις καλύτερα το χρόνο και το υλικό σου, όπως τις μοιράστηκε μαζί μας η κυρία Λίτσα Μουρελάτος, Επίκουρη Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας στο Deree – The American College of Greece.

Ξεκίνησε νωρίς.

Φρόντισε να κατανοήσεις τα ζητούμενα. Μην ξεχνάς ότι μία καλή εργασία χρειάζεται έξυπνη διαχείριση του χρόνου για να οργανώσεις τα επιμέρους τμήματά της. Προχώρησε βήμα βήμα – αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου θα χρειαστεί να κάνεις έρευνα.

Κάνε μια καταγραφή όλων όσα γνωρίζεις για το θέμα.

Αυτό θα σε βοηθήσει να διατυπώσεις το κεντρικό θέμα σου, να οργανώσεις σωστά την αναζήτησή σου, να απομονώσεις τις βασικές ιδέες, καθώς και να καταστρώσεις μία στρατηγική για το πώς θα προχωρήσεις με την έρευνά σου. Σιγά σιγά θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν και οι βασικές ενότητες της εργασίας σου.

Χρησιμοποίησε κάθε βοήθεια που σου προσφέρεται.

Αν έχεις απορίες, φρόντισε να συμβουλευτείς εγκαίρως τον υπεύθυνο καθηγητή ή καθηγήτρια για την εργασία σου, στις διαθέσιμες ώρες γραφείου, και να ζητήσεις να σε κατευθύνει. Ακόμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάθε πρόσθετη βοήθεια που μπορεί να υπάρχει στη σχολή σου – κάποιες μάλιστα έχουν και κέντρα γραπτού λόγου στα οποία μπορείς να εξασκηθείς.

Πρόβλεψε και αφιέρωσε αρκετό χρόνο για τις απαραίτητες διορθώσεις.

Θα εκπλαγείς από το πόσες επιπλέον βελτιώσεις θα χρειαστεί η εργασία σου, ακόμα και όταν θεωρήσεις ότι έχει ολοκληρωθεί. Ξαναδιάβασέ την πολλές φορές για να βεβαιωθείς ότι:

  • δεν βγήκες εκτός θέματος
  • είναι σωστά δομημένη
  • ανέπτυξες επαρκώς τα επιχειρήματά σου
  • οι βιβλιογραφικές αναφορές και οι πηγές σου αναφέρονται σωστά και με σαφήνεια
  • το ύφος είναι κατάλληλο
  • δεν υπάρχουν γλωσσικά ή συντακτικά λάθη.

Μην απογοητεύεσαι.

Διατήρησε θετική στάση και κάνε τα διαλείμματα που πρέπει. Φρόντισε να κοιμάσαι αρκετά για να έχεις καθαρό μυαλό. Έχεις φτάσει μέχρι εδώ και έχεις ήδη μάθει πολλά – ακόμα μαθαίνεις. Να θυμάσαι ότι οι ικανότητες που αποκτάς θα σε συνοδεύουν και μετά το τέλος της εργασίας, και θα σε βοηθήσουν να αναπτυχθείς πνευματικά και ατομικά. Καλή επιτυχία!