- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Aφιέρωμα στη μνήμη, την ενημέρωση και την πρόληψη, από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών
Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017
Όσοι βρέθηκαν στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, δηλώνουν ότι θα θυμούνται την ημέρα για καιρό.
Το ολοήμερο αφιέρωμα στη μνήμη, την ενημέρωση και την πρόληψη, που διοργάνωσε η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, με αφορμή την επέτειο των 15 χρόνων προσφοράς σε άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους και στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ, ήταν γεμάτο ενδιαφέρουσες ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
Χαιρετισμούς απηύθυναν η κα Γιαννακάκη, Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η κα Καραμανλή, Τομεάρχης Αθλητισμού, εκπρόσωπος του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, και η κα Λέκκα, πρόεδρος ΟΚοιΠΑΔΑ, εκπρόσωπος του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Πατούλη.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 3.000 άτομα.
Στη διάρκεια της ημέρας, πάνω από 100 άτομα έκαναν τεστ μνήμης και πάνω από 150 φροντιστές ατόμων με άνοια είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με ειδικούς επαγγελματίες υγείας τους προβληματισμούς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά.
Σε όλους τους επισκέπτες της εκδήλωσης μοιράστηκε δωρεάν έντυπο ενημερωτικό υλικό και όσοι ήθελαν είχαν την ευκαιρία να παίξουν παιχνίδια μνήμης σε i-pad, να μοιραστούν με τον υπόλοιπο κόσμο μια ανάμνησή τους στο Μemory Wall ή να διασκεδάσουν με Memory Steps, προσπαθώντας, με τη βοήθεια χορευτών, να μάθουν και μετά να θυμηθούν τα βήματα λάτιν χορών, συνδυάζοντας έτσι εξάσκηση μνήμης με ψυχαγωγία.
Περίπου 1.000 άτομα παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις ενημερωτικές ομιλίες: της κας Παρασκευής Σακκά, ιδρύτριας και προέδρου της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, με θέμα "Εταιρεία Alzheimer Αθηνών. 15 χρόνια δράσης" - μια αποτίμηση του έργου της Εταιρείας-, του κου Σκαρμέα, αναπληρωτή Καθηγητή Νευρολογίας ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο, με θέμα "Η άνοια σήμερα. Πρόληψη, Διάγνωση, Θεραπεία" - ανάλυση των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων για τη νόσο Αλτσχάιμερ-, του κου Παντελόπουλου, με θέμα "Άνοια και Τεχνολογία", παρουσίαση νέων τεχνολογιών στον τομέα της άνοιας και του κου Βασίλη Βασιλικού, με θέμα "Μνήμη και Λογοτεχνία".
Η κεντρική αίθουσα του Φάρου ήταν από νωρίς κατάμεστη για τις ομιλίες, αλλά υπήρχε η δυνατότητα να τις παρακολουθήσει κάποιος και από τον εξωτερικό χώρο, μέσα από ειδικά τοποθετημένες οθόνες. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η κατάθεση ψυχής της κας Αντωνίου, φροντίστριας ατόμου με νόσο Αλτσχάιμερ, που έριξε φως στο τεράστιο βάρος - πρακτικό και συναισθηματικό - που αντιμετωπίζουν οι φροντιστές στην καθημερινότητα.
Συντονίστρια των ομιλιών ήταν η Μαρία Νικόλτσιου.
Η έκθεση «Θυμάμαι», με τη συμμετοχή 94 Ελλήνων εικαστικών και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, τράβηξε την προσοχή του ευρύτερου κοινού, που είδε με πολύ ενδιαφέρον σειρά έργων τέχνης με αφετηρία τη μνήμη ως έμπνευση, πολλά από τα οποία ήταν κατάθεση πολύ προσωπικών αναμνήσεων. Ο κατάλογος των έργων, που θα πωλούνται μέχρι το τέλος του χρόνου και μέρος των εσόδων από την πώληση θα διατεθούν στη στήριξη του έργου της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα.
Η εκδήλωση έκλεισε με τη μουσική συντροφιά καλλιτεχνών της Λυρικής, τον βαρύτονο Χρήστο Λάζο, τη σοπράνο Λαμπρινή Καρτάλη και τον πιανίστα Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου.
Το αφιέρωμα στη μνήμη, σε υποστήριξη όσων ξεχνούν, θα μείνει σε όλους όσους συμμετείχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αξέχαστο.