Tηλεδιάσκεψη τριών Μητροπόλεων: Η Αθήνα συνομιλεί με Μόναχο και Ουάσινγκτον
Σε εικονικό χώρο και πραγματικό χρόνο συναντιούνται και συζητούν: Θάνος Βερέμης, Αντώνης Λιάκος σε συντονισμό Τάσου Τέλλογλου / Αθήνα Otfried Hoffe, Andres Veiel σε συντονισμό Melinda Crane / Μόναχο Benjamin Barber, Sascha Meinrath σε συντονισμό Max Hofmann / Ουάσινγκτον
Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013, 21:00 στο Goethe-Institut
Ομήρου 14-16, Tηλ.: 210 36 61 000
Στo πλαίσιο του εγχειρήματος «Παγκόσμιας εμβέλειας – Mapping democracy»
Το εγχείρημα «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ – MAPPING DEMOCRACY»
Περιλαμβάνει: 4 τηλεδιασκέψεις με τη συμμετοχή ειδικών (ακτιβιστών και ανθρώπων της διανόησης) από το Μόναχο και δύο άλλες πόλεις κάθε φορά: το Κάιρο και τη Μαδρίτη, το Πεκίνο και το Λονδίνο, την Ουάσινγκτον και την Αθήνα, τη Μόσχα και τη Βουδαπέστη. Θέμα τους η δημοκρατία σήμερα και ειδικότερα τα ερωτήματα: Τι είδους επιρροή μπορούν να ασκήσουν οι δημοκρατικά νομιμοποιημένοι εκπρόσωποι, όταν κρίσιμοι τομείς της κοινωνίας έχουν αποκλειστεί από τη σφαίρα του πολιτικού ελέγχου; Πώς ρυθμίζεται σε αυτή την περίπτωση η σχέση ανάμεσα στο άτομο, το κράτος και την οικονομία; Με ποιους τρόπους δοκιμάζεται η δημοκρατία μέσω της εμπειρίας των χρόνιων οικονομικών κρίσεων; Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η απώλεια νομιμοποίησης της πολιτικής; Ποιοι θεσμοί είναι απαραίτητοι προκειμένου να λαμβάνονται με αποτελεσματικό τρόπο υπερεθνικές αποφάσεις και να είναι αυτές δεσμευτικές; Είναι σωστή η διαπίστωση ότι οι δυτικές κοινωνίες κυβερνώνται πια από οικονομικούς παράγοντες; Πώς λειτουργούν οι αλληλεξαρτήσεις ανάμεσα στην πολιτική και στην οικονομία; Υπάρχουν άραγε καινούργια οράματα και ποιά;
Η εκδήλωση Ουτοπία & Ανανέωση
Σκεπτικό του εγχειρήματος
Ο διάλογος διεξάγεται ανάμεσα σε εκπροσώπους της Αθήνας και της Ουάσινγκτον. Η συζήτηση εστιάζει στα νέα οράματα που γεννιούνται στα επίκεντρα της κρίσης και στρέφονται πέρα από τη δεδομένη πολιτική πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι ουτοπίες κάθε άλλο παρά έχουν εκλείψει, αλλά αντιθέτως αναδεικνύουν τις δυνατότητες μιας διαφορετικής και πιο ανθρώπινης παγκόσμιας τάξης.
Λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τα κινήματα διαμαρτυρίας στην Ελλάδα, την Ισπανία, το Ισραήλ, τη Μόσχα και τη Νέα Υόρκη, ή τις ταραχές στο Λονδίνο, ένας πολυεθνικός διάλογος για τα ζητήματα αυτά μπορεί να αναδείξει κάποια κοινά σημεία που θα οδηγήσουν πέρα από τις συζητήσεις σε εθνικά πλαίσια.
Το εγχείρημα “Mapping Democracy“ θέτει επί τάπητος το ίδιο το μέλλον της δημοκρατίας. Κι αυτό γιατί η παρούσα εικόνα της δημοκρατίας είναι αμφιλεγόμενη: Από τη μια μεριά για τους ανθρώπους που ζουν σε αυταρχικά καθεστώτα, όπως οι χώρες της Βόρειας Αφρικής, σημαίνει υπόσχεση για αλλαγή, ανάκαμψη και συμμετοχή στα πολιτικά πράγματα, ενώ από την άλλη τα παγκόσμια προβλήματα και η συνεχώς μειούμενη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες υποδεικνύουν τη φθίνουσα ισχύ των εκλεγμένων εθνικών κυβερνήσεων. Όλο και περισσότερο η πολιτική ατζέντα κυριαρχείται από ανάγκες ρυθμιστικών μέτρων, τα οποία δεν μπορούν σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν με τρόπο αποτελεσματικό στο πλαίσιο των εθνικών κρατών, όπως τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, η ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών ή τα ζητήματα φορολόγησης.
Παράλληλα όμως παρατηρούνται σ’ όλη την Ευρώπη νέες μορφές πολιτικής συμμετοχής. Η ανάπτυξη ανθρωπιστικής και οικολογικής δράσης, οι πρωτοβουλίες καταναλωτικών οργανώσεων που εκκινούν από την πολιτική πραγματικότητα, οι κινήσεις διαμαρτυρίας μέσω Διαδικτύου ή και οι αποφάσεις που λαμβάνονται με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας αποτελούν ποικίλες μορφές δημοκρατικής συμμετοχής που έρχονται να συμπληρώσουν τις καθιερωμένες συμμετοχικές μορφές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.
Γιατί Αθήνα;
Η πόλη στην οποία γεννήθηκε η δημοκρατία έχει να αντιπαλέψει περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή μητρόπολη τις επιπτώσεις μιας άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης και κακής οικονομικής διαχείρισης εκ μέρους των πολιτικών της εκπροσώπων.
Γιατί Ουάσιγκτον;
Ως έδρα της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Ουάσινγκτον είναι το κέντρο της διεθνούς νομισματικής πολιτικής. Από εδώ χορηγούνται δάνεια σε χώρες που πλήττονται από οικονομικά προβλήματα και ρυθμίζονται οι διακρατικές πράξεις συναλλάγματος.
Οι συνομιλητές\
Στην Αθήνα:
Αντώνης Λιάκος, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Θάνος Βερέμης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
και συντονίζει ο Τάσος Τέλλογλου, δημοσιογράφος, («Οι Νέοι Φάκελοι», εφ. «Καθημερινή» και www.protagon.gr)
Στην Ουάσινγκτον:
Benjamin Barber, The Center of Philanthropy and Civil Society του The Graduate Center, The City University of New York, Πρόεδρος και ιδρυτής του Interdependece Movement [Κίνημα Αλληλεξάρτησης]
Sascha Meinrath, Αντιπρόεδρος του New America Foundation, Διευθυντής του Open Technology Institute
και συντονίζει ο Max Hofmann, δημοσιογράφος, (Deutsche Welle TV)
Στο Μόναχο:
Otfried Höffe, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Eberhard Karls Universität Tübingen
Andres Veiel, Σκηνοθέτης, ντοκιμαντέρ «Black Box BRD»,
και συντονίζει η Melinda Crane, δημοσιογράφος ("Global Players", CNBC)
Σε αγγλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά
Είσοδος ελεύθερη