- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ανοιχτός διάλογος για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση
Πραγματοποιήθηκε στο Deree – The American College of Greece
«Οι γέφυρες χτίζονται πιο δύσκολα από τα τείχη, αλλά είναι πολύ πιο αποτελεσματικές», είπε ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας
Συζήτηση για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε στο Deree την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του διεθνούς workshop ALIEN Project LivingLab#2 που έλαβε χώρα στην Αθήνα. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διπλωματίας και Διεθνών Υποθέσεων (IDGA) του Κολλεγίου σε συνεργασία με το EUMIGRO Project και το τμήμα Ιnternational Business του Deree, φιλοξενώντας έναν ανοιχτό διάλογο πάνω σε ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα και η διεθνής κοινότητα. Στη συζήτηση συμμετείχαν ομιλητές της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αλλά και δημόσιων φορέων, μεταξύ των οποίων και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να συνδέσει την ακαδημαϊκή κοινότητα – φοιτητές και καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό – με τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς και να προωθήσει το δημιουργικό διάλογο σε ένα καίριο ζήτημα που αφορά την ευρύτερη κοινωνία.
Την εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία του ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας παρουσιάζοντας στοιχεία για τη σημερινή κατάσταση, σύμφωνα με τα οποία λειτουργούν στην ηπειρωτική Ελλάδα 36 camps που φιλοξενούν 500-600 άτομα το καθένα. Σημείωσε ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι εισροές μετά τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και ότι γίνονται σημαντικές προσπάθειες ενίσχυσης της Υπηρεσίας Ασύλου, ώστε να αποσυμπιεστεί η κατάσταση στα νησιά. Κλείνοντας, ο Γιάννης Μπαλάφας υπογράμμισε ότι η λύση δεν βρίσκεται στη βία ή στα τείχη. «Η Ευρώπη της Δημοκρατίας πρέπει να βρει μία λύση που να ικανοποιεί όλους μας αλλά κυρίως τους πρόσφυγες» είπε, συμπληρώνοντας πως «οι γέφυρες χτίζονται πιο δύσκολα από τα τείχη, αλλά είναι πολύ πιο αποτελεσματικές».
Ακολούθησε συζήτηση στο πάνελ ομιλητών με συντονίστρια την οικονομολόγο και πολιτικό επιστήμονα Δρ. Άννα Βισβίζη, επίκουρο καθηγήτρια Assistant Professor στο Deree. Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Αντιδήμαρχος Αθηναίων σε θέματα Μεταναστών και Προσφύγων, και η Μάρθα Ρούσσου της OXFAΜ μίλησαν για τη στενή συνεργασία μεταξύ δημόσιου φορέα και Μη Κυβερνητικών Οργανισμών (ΜΚΟ) και υπογράμμισαν την ανάγκη υποστήριξης των ΜΚΟ, που αποτελούν αυτή τη στιγμή πολύτιμο σύμμαχο του κράτους στη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης. Βασικό άξονα της συζήτησης αποτέλεσε και το θέμα της ένταξης των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό, το οποίο, όπως είπε ο Δρ. Χρήστος Ηλιάδης, σύμβουλος του Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων σε θέματα Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων, είναι μία αμφίδρομη διαδικασία αλλαγής τρόπου σκέψης τόσο από την πλευρά των προσφύγων, όσο και από αυτή των κατοίκων μίας χώρας. Η Δρ. Christianna Leahy, καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής στο McDaniel College των ΗΠΑ, μίλησε για την κρίση μέσα από το πρίσμα του διεθνούς δικαίου, ενώ έθιξε και το θέμα της ανέγερσης τείχους στα αμερικανικά σύνορα με το Μεξικό λέγοντας ότι είναι κάτι αδιανόητο για τους περισσότερους Αμερικανούς, καθώς οι ΗΠΑ είναι μια χώρα μεταναστών. Η Δρ. Marta Pachocka, καθηγήτρια του Warsaw School of Economics και συντονίστρια του EUMIGRO Project, έθιξε την ανάγκη ανάπτυξης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ερωτήματα σχετικά με την αλληλεγγύη, με το ανθρωπιστικό δίκαιο και την ανάγκη συντονισμένης προσπάθειας από διαφορετικούς φορείς.
Μετά από τη συζήτηση, δημιουργήθηκαν ομάδες φοιτητών με επιβλέποντες τους ομιλητές, για να συζητήσουν και να προτείνουν λύσεις σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες. Ανάμεσα στα θέματα συζητήθηκαν η ανάπτυξη εκπαιδευτικού προγράμματος για την αντιμετώπιση της ισλαμοφοβίας, η ανάγκη εκπαίδευσης του κοινού ως προς τη διαδικασία ένταξης, καθώς και η ατομική δράση υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων.
Παρόμοιες εκδηλώσεις διοργανώνονται σε εβδομαδιαία βάση από το Ινστιτούτο Διπλωματίας και Διεθνών Υποθέσεων (IDGA) του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, με σκοπό την προώθηση της ανταλλαγής γνώσης και της προώθησης διαλόγου σε επίκαιρα θέματα διεθνών σχέσεων.