- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την ΠΠΕ που έγινε στις 11 Νοεμβρίου 2016 στο Υπουργείο Πολιτισμού, η Καλαμάτα δεν κατάφερε να κερδίσει τον Τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021. Η Καλαμάτα συγχαίρει την Ελευσίνα και εύχεται καλή επιτυχία στην υλοποίηση του έργου για την θητεία της ως νέα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε κατόπιν της ανακοίνωσης και σε έντονο κλίμα συγκίνησης, ενώπιον της ομάδας και των υποστηρικτών της, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, δεν έχασε την αισιοδοξία του και είπε σχετικα ότι «ο Δήμος μας, βρίσκεται μέσα στην οικονομική κρίση σε μία εξαιρετικά ανοδική πορεία, σε όλα τα επίπεδα. Αυτή την πορεία δεν μπορεί να την ανακόψει κανένας. Ελπίζαμε ότι ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας θα βοηθούσε μία περιφερειακή πόλη να ξανοιχτεί ακόμα περισσότερο προς την Ευρώπη και τον κόσμο. Ας είναι...», ενώ σχολιάζοντας το αποτέλεσμα είπε ότι «αυτός ο αγώνας ήταν αγώνας ολόκληρης της νότιας Πελοποννήσου, όλων των Δήμων που απέχουν 40 λεπτά περίπου από την πόλη. Πάνω από 300.000 άνθρωποι θα συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια και στις εκδηλώσεις». Συνεχίζοντας τόνισε ότι «μέσα στο 2017 θα έχει συμπληρωθεί η πολιτιστική υποδομή της πόλης, τα κτήρια. Αυτά όλα θα τα γεμίσουμε με τις εκδηλώσεις, τις οποίες έχουμε προγραμματίσει και αύξηση του δημοτικού προϋπολογισμού για τον πολιτισμό θα κάνουμε οπωσδήποτε, γιατί έχουμε συνείδηση ότι μέσα από τον πολιτισμό και την ανάπτυξή του περνάνε πάρα πολλά για την ανάπτυξη της πόλης και την προοπτική της» .
Την ίδια στιγμή ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας, Έκτορας Τσατσούλης ξεκίνησε την δήλωση του με ένα θετικό μήνυμα επισημαίνοντας ότι «Το γεγονός ότι μέσα στην κρίση, μέσα στον ωχαδερφισμό, μέσα στο μηδενισμό που ζούμε, βρέθηκαν 14 πόλεις, 14 Δημοτικά Συμβούλια, με τους λίγο ή πολύ επαγγελματίες, ό,τι είχε ο καθένας να ρίξει στη μάχη για τον πολιτισμό, είναι το κέρδος της Ελλάδας για το 2021. Όταν είσαι σε μία επαρχιακή πόλη, που έχει λάβει στην ιστορία της λίγα πράγματα για τον πολιτισμό... κρατάς και μικρό καλάθι. Το δικό μας καλάθι μεγάλωσε όταν είδαμε τον ενθουσιασμό του κόσμου, όταν είδαμε τους δημιουργούς της Καλαμάτας, τους φίλους της Καλαμάτας, τους Καλαματιανούς ανά τον κόσμο να στέλνουν μηνύματα «Πώς μπορώ να βοηθήσω από τις Βρυξέλλες, από την Αμερική, από την Αυστραλία», τότε καταλάβαμε ότι αυτή η περιοχή ήταν πολύ μεγαλύτερη από όσο έδειχνε». Σχετικά με το αποτέλεσμα δήλωσε «το τι συνέβη και γιατί δεν είναι η Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα θα το ξέρουμε σε ένα μήνα λίγο καλύτερα, όταν θα βγει το αναλυτικό σκεπτικό της επιτροπής και σίγουρα θα πυροδοτηθούν οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εγώ βρίσκομαι στο χώρο των πολιτιστικών πρωτευουσών ένα ικανό διάστημα για να μπορέσω να κρίνω ζητήματα που έχουν να κάνουν πέρα από τα τοπικά, τα οποία ήταν ζητήματα πέρα από οποιαδήποτε επιρροή ελληνική. Αυτό να είναι ξεκάθαρο: δεν πιστεύουμε ότι υπήρξε οτιδήποτε από αυτά που έχουν ακουστεί, δάκτυλος είτε κυβερνητικός, είτε περιφερειακός, είτε οτιδήποτε. Ήταν μία απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με κάποια νέα κριτήρια που υπάρχουν πια, με κάποια νέα φιλοσοφία, με κάποια νέα προσέγγιση που έχουν ως προς το ρόλο των Πολιτιστικών Πρωτευουσών. Ευχόμαστε η Ελευσίνα να πετύχει και απευχόμαστε να έχουμε άλλη μία Πάτρα ή Θεσσαλονίκη».
Στα παραπάνω ο κος Τσατσούλης προσέθεσε: «Πιστεύω ότι όλες οι πόλεις που θέσανε υποψηφιότητα θα πρέπει να υποστηρίξουν την προσπάθεια της Ελευσίνας, γιατί θα πρέπει να βγάλει ασπροπρόσωπη μια ολόκληρη χώρα, ένα ολόκληρο πολιτιστικό τομέα, ο οποίος βρίσκεται συνέχεια στο στόχαστρο - και σε κρίση αλλά κι από καιρούς μη κρίσης. Αν πετύχει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ελευσίνας θα είναι σα να έχουμε πετύχει όλοι, γιατί θα επιβεβαιώσει ότι όλες οι πολιτικές αποφάσεις και όλος ο κόπος ανθρώπων 14 ελληνικών πόλεων ήταν στη σωστή κατεύθυνση…».
Συνεχίζοντας έκανε θερμή μου παράκληση προς τη Δημοτική Αρχή και τις Αρχές της πόλης να δράσουν γρήγορα, ώστε να μη χαθεί ο δυναμισμός της πόλης. «Μην τους αφήσετε να ηρεμήσουν και μην τους αφήσετε να απογοητευτούν. Σε 5 μήνες θα είναι αργά. Σε 5 μήνες οι μισοί από όσους στήριξανε, θα βρίσκονται εκτός χώρας».
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Kalamata21, Πολύδωρος Καρυοφίλης (Poka-Yio) ανάμεσα σε άλλα δήλωσε: «Ο καλλιτέχνης μόνος του δεν είναι τίποτα, αν δεν έχει μια ομάδα. Τα μέλη της ομάδας που δούλεψε για το Kalamata21 είναι όλα απίστευτα. Θα σας πω κάτι το οποίο δεν πρέπει να το χάσετε, ό,τι και να γίνει: Έχετε υποδομές. Οι υποδομές, όμως, αγοράζονται, τσιμέντο είναι, φτιάχνονται, ευρωπαϊκά προγράμματα, γίνονται όλα. Αν υπάρχει θέληση, όπως την έχετε, θα τα κάνετε. Στηρίξαμε όλοι το πρόγραμμά μας στο ανθρώπινο δυναμικό της πόλης και έχετε πάρα πολύ μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό. Οι φορείς οι καλλιτεχνικοί που έχετε είναι ζηλευτοί οπουδήποτε. Πασχίζουν επί δεκαετίες χωρίς να έχουν τίποτα στα χέρια τους, έχουν τα ελάχιστα. Δεν μιλάω μόνο για τους μεγάλους φορείς, μιλάω και για τις μικρές ομάδες. Επιλέγουν αυτά τα παιδιά να μείνουν και να δουλέψουν στην Καλαμάτα. Αυτή είναι η παρακαταθήκη σας. Προσβλέπανε στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα για να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, μια αγκαλιά να τους προστατεύσει. Ελπίζω η δουλειά μας να αφήσει τουλάχιστον αυτό το πλαίσιο - και μιλάω σε σας που θα την παραλάβετε - που θα προστατεύσει και θα αναδείξει αυτά τα ταλέντα που έχετε, γιατί αυτοί το αξίζουν και το αξίζει και η πόλη σας. Σας ευχαριστώ για ό,τι μου έχετε δώσει και για αυτό που είσαστε».
To KALAMATA:21 μετά από ένα δύσκολο αγώνα, έφτασε στο τέλος του. Ευχαριστεί θερμά τους εθελοντές, τους συνεργάτες, τους χορηγούς και τους βασικούς χρηματοδότες, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τους συνεργαζόμενους Δήμους, την Costa Navarino και το ίδρυμα Καρέλια, που στήριξαν στενά την προσπάθεια του για τη διεκδίκηση του Τίτλου.