Market

«Βλέπω τα δάκρυά σου». Θλίβομαι, μπορώ να ζήσω.

29/01-31/01 2016 Τριήμερο Βιωματικό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο

Market News
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παρασκευή 29 έως Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Τριήμερο Βιωματικό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο επί του πένθους ως τη διαδικασία λύσης του δεσμού μετά από τον χαμό του αγαπώμενου, την απώλεια υγείας, μιας ελπίδας, ενός σκοπού ζωής, μιας αυταπάτης.

Πρόκειται για ένα θεωρητικό και κλινικό σεμινάριο πάνω στην εργασία του πένθους, τη «φυσική αρρώστια της ψυχής μας» (Freud 1917), προορισμένης να διεργάζεται την εσωτερική τρικυμία που συνεπάγεται ο χαμός. Υφιστάμεθα αποχωρισμούς από τη στιγμή της γέννησής μας (ψυχοτραυματισμός της γέννησης). Η αντίδρασή μας στην απώλεια θίγει όλον τον οργανισμό μας στην ψυχική, πνευματική και σωματική του υπόσταση. Στη βάση πολλών ενοχλημάτων, «ακινητοποιήσεων» και ασθενειών υπάρχει μια θλίψη/οδύνη από κάποιαν απώλεια/χωρισμό που δεν έχει ξεπεραστεί.

Στις εργασίες του σεμιναρίου γίνεται διάκριση ανάμεσα στο φυσιολογικό και το παθολογικό πένθος. Στην πρώτη περίπτωση ο πενθών με το πέρασμα του χρόνου και με ακραίο πόνο μέσω ενδοψυχικής εργασίας τείνει να ξανα-βρει μέσα του συμβολικά το χαμένο αντικείμενο (ολοκλήρωση του πένθους). Η δεύτερη περίπτωση αφορά στον νηπενθή, αυτόν που αρνείται να πενθεί, είτε γιατί αδυνατεί να μπει σε ένα βίωμα οδύνης είτε γιατί «αιχμαλωτίζει» το χαμένο αντικείμενο και δεν του επιτρέπει να αποχωρίσει μέσω μιας φαντασίωσης ενσωμάτωσης/κατάποσής του (μελαγχολία με προεξάρχον σημείο την αυτομομφή). Έμφαση δίνεται στην αξία του μοιράσματος και των συλλογικών τελετουργικών ως προς την έκβαση της εργασίας του πένθους, π.χ. νεκροδείπνα, μοιρολόγια κ.λ.π.

Ο εισηγητής του σεμιναρίου κ. Μπακιρτζόγλου Σάββας απευθύνεται στην ομάδα των συμμετεχόντων ως συμπαραστάτης, αναζητά τον διάλογο μαζί τους και τους συνοδεύει ώστε να διατρέξουν τη θλίψη τους.

Ο Σάββας Μπακιρτζόγλου από το 1992 έχει την ευθύνη της ψυχολογικής υποστήριξης περιθαλπομένων και εργαζομένων στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής (Κ.Κ.Π.Π.Α, παράρτημα Α.Μ.ΕΑ Ανατολικής Αθήνας και παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας», του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας). Επιπροσθέτως από το 1995 εποπτεύει ασκούμενους ψυχολόγους κατά την πρακτική τους άσκηση στο Θεραπευτήριο προάγοντας σημαντικό κλινικό και ερευνητικό έργο. Είναι τακτικός επιστημονικός συνεργάτης / επισκέπτης διδάσκων των πτυχιακών και μεταπτυχιακών τομέων ψυχολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών / Παντείου και εισηγητής της ψυχαναλυτικής σκέψης και πρακτικής στο Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας. Ιδιωτεύει ως ψυχαναλυτής- ψυχοθεραπευτής, ενώ από το 2003 διευθύνει τη λειτουργία του Προγράμματος ψυχοθεραπείας και εκπαιδευτικών σεμιναρίων «Επέκεινα»-Ψυχαναλυτική Πράξη.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ψυχολόγους, σε φοιτητές, σε πτυχιούχους των ανθρωπιστικών και των κοινωνικών επιστημών, σε επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, σε εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς κ.λ.π. Αποσκοπεί τόσο στην κατάρτισή τους όσο και στην αυτογνωσία/ενδοσκόπηση.

Το σύνολο των εργασιών περιλαμβάνει:

– Θεωρητική κατάρτιση επί της έννοιας της εργασίας του πένθους και των δυσλειτουργιών της (ψυχοπαθολογία).

– Εργαστήρι κλινικής παρουσίασης και συζήτησης περιπτώσεων σε ψυχοθεραπεία ή ψυχανάλυση.

– Εργαστήρι διεργασίας τυχόν βιωμάτων των συμμετεχόντων.


Κατανομή χρόνου/ύλης

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου:

– Θεωρητική κατάρτιση, 18:00 έως 22:00

Σάββατο 30 Ιανουαρίου:

– 1ο εργαστήριο: Παρουσίαση / συζήτηση επί της εργασίας του πένθους περιπτώσεως σε ψυχοθεραπεία ή ανάλυση 9:30 έως 13:00

– Διάλλειμα: 13:00 έως 14:00

– 2ο εργαστήριο: Παρουσίαση /συζήτηση επί των εμπειριών απώλειας περαιτέρω κλινικών περιπτώσεων ή βιωμάτων των συμμετεχόντων 14:00 έως 18:00

Κυριακή 31 Ιανουαρίου:

– 3ο εργαστήριο: Κλινικές ασκήσεις επί των διεργασιών του πένθους 10:00 έως 13:30.

Συνολικά 16 ώρες διδακτικής εργασίας.


Αίτηση Συμμετοχής