Market

Ένα τεχνολογικό ταξίδι από τον ΟΤΕ και την Cosmote

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
31685-70873.jpg

 Είναι Μάιος του 1900 κι ένα σφουγγαράδικο από τη Σύμη αναγκάζεται λόγω της θύελλας να δέσει στα Αντικύθηρα. Όταν ο καιρός φτιάχνει, ένας γενναίος σφουγγαράς βουτάει και σε βάθος 50 μέτρων αντικρίζει το ναυάγιο ενός πλοίου, με σπαρμένα γύρω πολύτιμα αρχαία αντικείμενα. Είναι το ναυάγιο των Αντικυθήρων, που χρονολογείται μεταξύ 70 – 50 π.Χ., με τον περίφημο Μηχανισμό, ένα πρωτοφανές για την εποχή και όχι μόνο επίτευγμα της τεχνολογίας. Με τη βοήθεια της οποίας, ο ΟΤΕ και η COSMOTE ανέδειξαν τη μοναδική αυτή πτυχή του ελληνικού πολιτισμού στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ένα ταξίδι στο χρόνο, στην ιστορία και στον πολιτισμό με όχημα την τεχνολογία λοιπόν, προκειμένου παιδιά, μεγαλύτερα παιδιά αλλά και ενήλικες να κατανοήσουν και να ξεναγηθούν στο χώρο της έκθεσης. Είναι χαρακτηριστικό πως η χρήση της εφαρμογής για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones application) του ΟΤΕ και της COSMOTE ήταν η πρώτη για μουσειακούς σκοπούς στην Ελλάδα.

Παράλληλα, με αποκλειστική χορηγία του ΟΤΕ και της COSMOTE, αναπτύχθηκε από Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μια ειδική διαδικτυακή εκπαιδευτική εφαρμογή που αφορά στο Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Η εφαρμογή αυτή, ή αλλιώς ιστο-εξερεύνηση, απευθύνεται σε παιδιά 15 ετών και άνω, χωρίς αυτό να είναι αποτρεπτικό για ένα μικρότερο παιδί ή έναν ενήλικα να μπορεί να συμμετέχει. Ο ενδιαφερόμενος καλείται να διερευνήσει τα μυστήρια του Μηχανισμού μέσα από 4 διαφορετικές ειδικότητες – αποστολές (αρχαιολόγοι, επιγραφικοί, μηχανικοί και ιστορικοί της επιστήμης). Θα περιέχει οδηγίες, πληροφορικό υλικό, τεχνολογικές εφαρμογές, και σχετικούς υπερσυνδέσμους σε ελεγμένες ιστοσελίδες. Μόλις ολοκληρωθεί θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Επιπλέον ο ΟΤΕ και η COSMOTE σε συνεργασία με το Μουσείο προχώρησαν στην έκδοση ενός εγχειριδίου τεχνολογίας σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, αφιερωμένο στην τεχνολογία πίσω από το πλοίο, τους θησαυρούς, και φυσικά, το Μηχανισμό. Τέλος, δημιουργήθηκε στο χώρο υποδοχής του Μουσείου το «OTE-COSMOTE Internet Corner», όπου προσφέρεται σε όλους δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο με υποδομή από τον ΟΤΕ και εξοπλισμό της COSMOTE.

Ξεχωριστή σημασία έχει και το γεγονός ότι ο ΟΤΕ και η COSMOTE διοργάνωσαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλοξενίας για τους μαθητές από σχολεία της Σύμης και των Κυθήρων, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα ευρήματα από το ναυάγιο. Η φιλοξενία τους πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 2 – 4 Νοεμβρίου, και κατά την επίσκεψή τους συμμετείχαν σε ένα πλούσιο πρόγραμμα με επίσκεψη και ειδική ξενάγηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο της Ακρόπολης, και το Ίδρυμα Ευγενίδου.

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: Το πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός» θα πραγματοποιείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έως τον Απρίλιο 2013.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ