Market

Έκθεση Ecosmosis

Η έκθεση Ecosmosis που πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» από τις 30 Μαΐου έως και τις 30 Ιουνίου, ολοκληρώνει τον κύκλο των δράσεων Against All Odds με θέμα Ηθική/ Αισθητική. Οι δράσεις ΑΑΟ, και εντός αυτών και η παρούσα έκθεση, οργανώνονται από τον Αστικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό 4 LifeStrategies. Η σύλληψη και δημιουργία της Ecosmosis είναι της αρχιτέκτονος Λίνας Στεργίου.

Home Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η έκθεση Ecosmosis που πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» από τις 30 Μαΐου έως και τις 30 Ιουνίου, ολοκληρώνει τον κύκλο των δράσεων Against All Odds με θέμα Ηθική/ Αισθητική. Οι δράσεις ΑΑΟ, και εντός αυτών και η παρούσα έκθεση, οργανώνονται από τον Αστικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό 4 LifeStrategies. Η σύλληψη και δημιουργία της Ecosmosis είναι της αρχιτέκτονος Λίνας Στεργίου.

Η Ecosmosis αποτελεί ένα εικαστικό τρισδιάστατο διαδραστικό περιβάλλον το οποίο αποσκοπεί στην οικολογική ευαισθητοποίηση των πολιτών και στηνενημέρωσή τους σχετικά με τον οικολογικό κτιριακό και τοπιακό σχεδιασμό στον Ελλαδικό χώρο με τις κλιματολογικές και πολιτιστικές του ιδιαιτερότητες. Το διαδραστικό αυτό περιβάλλον υπογράφει ένας από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες ψηφιακών μέσωντης εποχής μας,ο Γάλλος Maurice Benayoun.

Το περιεχόμενο του έργου συντάσσουν καταξιωμένα Ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφείαμε αξιοσημείωτα έργα οικολογικού σχεδιασμού: dARCHstudio Ελίνα Δρόσσου/ Doxiadis+/ ΚΑΠΕ- Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγώνκαι Εξοικονόμησης Ενέργειας/ Αλέξανδρος Μποφίλιας/ Σόλων Ξενόπουλος Ελένη Χατζηνικολάου Αρχιτέκτονες/ elandscape - Ε. Παγκάλου & Συνεργάτες/ Κοκκίνου+Κούρκουλας Αρχιτέκτονες/ Συνεργάτες, LS/Architecture & Strategies Λίνα Στεργίου

Οι δράσεις Αgainst Αll Οdds είναι ένας μηχανισμός παραγωγής σκέψης,ιδεών και δράσεων, οι οποίες αποκαλούνται εν συντομία δράσεις AAO. Πρωταρχικός στόχος των δράσεων ΑΑΟ είναι να εντοπίζει και να διερευνά το ζήτημα μέσα από το οποίο μπορεί να αναδυθεί η λύση στα σύγχρονα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα που άπτονται μιας διεπιστημονικής προσέγγισης των πεδίων της Αρχιτεκτονικής, της Τέχνης και του Ντιζάιν.

Σας περιμένουμε στα εγκαίνια! Τα εγκαίνια της έκθεσης Ecosmosis θα πραγματοποιηθούντην Τρίτη 29 Μαΐου, στις 21:00


Οι δράσεις Αgainst Αll Οdds είναι ένας μηχανισμός παραγωγής σκέψης, ιδεών και δράσεων. Ειδικότερα, το ΑΑΟ είναι: πρώτον, μια «δεξαμενή σκέψης»: προωθεί το διάλογο γύρω από τα αναδυόμενα κάθε φορά ζητήματα που χρήζουν διερεύνησης στο πλαίσιο της Αρχιτεκτονικής (με την ευρεία έννοια της χωρικής πρακτικής) στους πυλώνες κοινωνία, οικολογία και πολιτισμός.

Δεύτερον, ένα «κανάλι διακίνησης ιδεών»: επιδιώκει να δραστηριοποιήσει το κοινό ως προς το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αρχιτεκτονική (ως χωρική πρακτική) στην επίλυση καίριων κάθε φορά προβλημάτων αλλά και να αποτελέσει βήμα για την προώθηση έργων που ανταποκρίνονται στη βασική φιλοσοφία του. Τρίτον, μια «δεξαμενή δράσης»: θέτει στόχους για τη ικανοποίηση των οποίων δημιουργεί μοντέλα συνεργασίας με φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ντιζάινερ και αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη τους.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο καταγράφεται η πρώτη σειρά των δράσεων Αgainst Αll Οdds που επεξεργάζεται μέσα από τη συλλογική δουλειά μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων το θέμα Ηθική/ Αισθητική. Παρουσιάζονται οι θέσεις και απόψεις σημαντικών θεωρητικών, αρχιτεκτόνων, ντιζάινερ και καλλιτεχνών όπως καταγράφηκαν στα δύο διεπιστημονικά συνέδρια που πραγματοποίησαν οι δράσεις ΑΑΟ τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο 2011. Επίσης, τα πρωτοπόρα πρότζεκτ και έργα τέχνης από όλο τον κόσμο που αποτέλεσαν το υλικό της κύριας έκθεσης «Ηθική/ Αισθητική» στο Μουσείο Μπενάκη, κτήριο οδού Πειραιώς, από 8 Ιουνίου ως και 31 Ιουλίου 2011.

Ακόμα, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των ακαδημαϊκών εργαστηρίων με αστικά θέματα που οργάνωσαν οι δράσεις ΑΑΟ από το Μάρτιο ως και Μάιο 2011 με τα πανεπιστήμια Parsons The New School For Design (Νέα Υόρκη), το πανεπιστήμιο Paris 8/CITU Research Center of Paragraphe Laboratory, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, μερικά από τα οποία αποτέλεσαν τη δράση «Αθήνα Εδώ και Τώρα», διαδραστικά έργα και βιντεοπροβολές στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Τέλος, τα εικαστικά έργα της παράλληλης ομαδικής έκθεσης Ελλήνων σύγχρονων καλλιτεχνών Slow Down Rooms όπως και άλλες δράσεις. Συνδετικός κρίκος και κύριο θέμα όλων των παραπάνω είναι η πραγματοποίηση έργων με άμεσο κοινωνικό αντίκτυπο, μέσα από ένα πνεύμα αποτίμησης των σύγχρονων επιτακτικών κοινωνικών και οικολογικών αναγκών και ανάγκης αντιμετώπισής τους με το χαρακτήρα του «κατεπείγοντος».

Το διεθνές πλαίσιο διαλόγου συνδυάζεται με τη τοπική παράμετρο και εφαρμογή. Οι δράσεις AAO πραγματοποιούνται από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό 4 Life Strategies. Τη σύλληψη και γενική επιμέλεια έχει η αρχιτέκτων Λίνα Στεργίου η οποία επιμελήθηκε τον κατάλογο.