- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Φοιτητές του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδας – Deree διοργάνωσαν μία ανοιχτή συζήτηση ανταλλαγής ιδεών, με σκοπό την ενίσχυση της διεθνούς grassroots εκστρατείας Repo(we)rGreece που στόχο έχει τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, με άξονα όχι τις αποτυχίες ή τα συμφέροντα λίγων, αλλά τις ικανότητες, τα ταλέντα και τα επιτεύγματα των πολλών.
Οι φοιτητές που συμμετείχαν εξέφρασαν τον προβληματισμό τους αναφορικά με την έλλειψη συλλογικότητας και την περιορισμένη συμμετοχή των περισσοτέρων από τους συμφοιτητές τους ενώ δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους παρατηρώντας ότι η πλειοψηφία όσων συμμετέχουν σε δράσεις και πρωτοβουλίες όπως και το Repo(we)r συνήθως είναι ξένοι ή έλληνες φοιτητές που όμως έχουν ζήσει στο εξωτερικό. Μέσα από την συζήτησή τους τονίστηκε ότι μολονότι εκφράζεται από όλους αγανάκτηση και πικρία για την κατάσταση της Ελλάδος, τελικά ελάχιστοι κάνουν κάτι για να αλλάξουν την ροή των πραγμάτων, ακόμα κι αν αυτό το κάτι είναι η συμμετοχή τους σε μία συζήτηση για την Ελλάδα καταθέτοντας τις δικές τους σκέψεις και προτάσεις.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι οι περισσότεροι εξέφρασαν την αγανάκτηση τους από την συνεχόμενη υπερ-προβολή μηνυμάτων έμπνευσης, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζονται άλλη έμπνευση αλλά προτάσεις για πράξεις, έργα και ουσία… “το γεγονός ότι το μέλλον της χώρας μας κρίνεται πλέον από εμάς τους ίδιους αποτελεί αρκετή έμπνευση”. Βαθιά συνειδητοποιημένοι σχετικά με τις επιπτώσεις την σημερινής κοινωνικό-οικονομικής κρίσεως για το μέλλον τους, οι φοιτητές γνωρίζουν ότι τα πράγματα πλέον αναπόφευκτα πρέπει να αλλάξουν. Όλοι συμφώνησαν ότι η οικονομική κρίση εδράζεται σε μία βαθύτερη κοινωνική κρίση, και η αλλαγή νοοτροπιών θα πρέπει να ξεκινήσει από τους νέους αφού δεν έχουμε πλέον τη πολυτέλεια να περιμένουμε λύσεις από άλλους.
O εμπνευστής του Repo(we)rGreece Αλέξανδρος Κωστόπουλος, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολλά παραπάνω να προσφέρει από όσο βλέπουμε ακόμα κι εμείς οι ίδιοι. Με πολύ υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, η Ελλάδα είναι πλούσια από εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό ενώ τομείς απασχόλησης που παρουσιάζουν σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές όπως η γεωργία, η ναυτιλία, ο τουρισμός, η καινοτομία, είναι χαραγμένοι στο DNA του κάθε Έλληνα.
Οι φοιτητές μας έδειξαν τον δρόμο…Ήρθε η ώρα να αφηγηθούμε την δική μας ιστορία.
Normal
0
H Aiesec, η μεγαλύτερη διεθνής φοιτητική οργάνωση, διοργάνωσε το Global think tank for Greece, μία ολοήμερη εκδήλωση που συγκέντρωσε πάνω από 500 φοιτητές από 50 διαφορετικές χώρες στο campus του Αμερικάνικου Κολλεγίου της Ελλάδας – Derre, με στόχο την ανταλλαγή ιδεών αναφορικά με το πώς μπορεί η Ελλάδα να ισχυροποιήσει τον ρόλο της. Το Global Think Tank for Greece έκλεισε με μία ανοιχτή συζήτηση με θέμα τη διεθνή εκστρατεία Rep(we)r Greece, ανάμεσα σε 20 ομάδες φοιτητών που παρουσίασαν τις δικές τους προτάσεις για την ενίσχυση της Ελλάδος.
Στην συνέχεια κλειστών συζητήσεων ανά ομάδα, οι φοιτητές παρουσίασαν τα συμπεράσματα και τις προτάσεις τους. Όλοι οι φοιτητές υπογράμμισαν ότι εποικοδομητικές και δημιουργικές νοοτροπίες – όπως αυτές που αντανακλούνται μέσα από το Repo(we)rGreece, αποτελούν μοναδική λύση για να αναζητήσουμε ένα νέο ρόλο για την χώρα μας σε διεθνές επίπεδο. Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μέσα από την συνεργασία, την κριτική σκέψη και το δημιουργικό όραμα, και να αποκτήσει έναν ενιαίο μήνυμα αψηφώντας διαφορές και συμφέροντα που μας οδήγησαν στο σήμερα.
Οι φοιτητές τόνισαν επανειλημμένως ότι η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στη νέα γενιά, προσφέροντας υποτροφίες και δημιουργώντας προοπτικές απασχόλησης, αφού οι νέοι είναι που θα καταφέρουν να ανατρέψουν την τρέχουσα κατάσταση, μέσα από ανεξάρτητες πρωτοβουλίες και όχι με την εμπλοκή δημόσιων φορέων. Επίσης, πρότειναν να αντιμετωπιστεί η έλλειψη σφαιρικής και έγκυρης πληροφόρησης μέσα από τα ΜΜΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κεφαλαιοποιώντας σύγχρονα και ευέλικτα εργαλεία όπως οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Επιπλέον, οι φοιτητές αναγνώρισαν ότι δεν είναι μόνο θέμα νοοτροπίας, και ότι πρέπει η Ελλάδα να περιορίσει την γραφειοκρατία, να εφαρμόσει σωστά το νομικό σύστημα και να μειώσει τον δημόσιο τομέα, ώστε να προσελκύσει τελικά ξένες επενδύσεις. Ίσως το ισχυρότερο μήνυμα το έδωσε μία φοιτήτρια Καναδικής καταγωγής, που εξήγησε ότι ήρθε η ώρα να κινηθούμε πέρα από συζήτηση, κριτική και πικρία και επιτέλους να πάρουμε πρωτοβουλία να δράσουμε.