Market

Η μουσική Ομάδα ΡΟΔΑ παίζει Gurdjieff

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Ίδρυμα Γκουρτζίεφ, σε συνεργασία με την ομάδα ΡΟΔΑ, διοργανώνει μία συναυλία αφιερωμένη στον Έλληνα φιλόσοφο του Πόντου Γεώργιο Γεωργιάδη, τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, 20:30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31).

Θα παιχτούν έργα του Έλληνα φιλόσοφου του Πόντου, Γεώργιου Γεωργιάδη (1866-1949), γνωστού ως Γκουρτζίεφ. Τα έργα που θα παρουσιαστούν εντυπωσιάζουν με τον πλούτο, την ένταση και την ποικιλία του ύφους τους. Αναφέρονται σε παραδοσιακά τραγούδια, δερβίσικους χορούς, σε προσευχές και ύμνους από διάφορα μοναστήρια και ιερούς τόπους που είχε επισκεφθεί ο Γκουρτζίεφ.

Αναζητώντας απαντήσεις για ερωτήματα σχετικά με τη μοίρα της ανθρωπότητας και τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος μπορεί να την υπερβεί, ο Γκουρτζίεφ ταξίδεψε εκτεταμένα στην Ανατολή. Πίσω του άφησε ως κληρονομιά ένα στιβαρότατο φιλοσοφικό έργο, που γίνεται αντικείμενο διεξοδικής μελέτης από όλο και περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Στα ταξίδια του συνέλεξε ένα τεράστιο όγκο μουσικών μοτίβων και μελωδιών. Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, προσάρμοσε τη μουσική αυτή στο πιάνο και τη δυτική συμφωνική ορχήστρα με τη συνεργασία του μαθητή του Τόμας ντε Χάρτμαν.

Βασικός άξονας και στόχος της προσπάθειας της ΡΟΔΑ είναι η πρακτική των ιδεών που παρουσίασε ο Γκουρτζίεφ, αυτή που έγινε γνωστή ως «Εργασία πάνω στον Εαυτό».

Η μουσική υποστηρίζεται από συνεχές VIDEO ART σε γιγαντο-οθόνη και εντυπωσιακές οτπικο-ακουστικές εφαρμογές. Η ΡΟΔΑ αυτή τη φορά πειραματίζεται με τη σχέση κινηματογραφικής εικόνας και μουσικής, με στόχο την αναζήτηση πνευματικότητας στη σύγχρονη κοινωνία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Τάκης Πατερέλης πιάνο, φλάουτο, σαξόφωνο

Πία Πιεράκου πλήκτρα, φωνητικά

Δημήτρης Γασπαράτος κιθάρα, κρουστά, μπάσο, φωνητικά

Γιώργος Ντούνης κρουστά, φωνητικά

Γιώργος Ταμπάκης κιθάρα, ντιτζεριντού, κρουστά, φωνητικά

Ορφέας Περετζής Video Art, σκηνοθεσία

Καλλιτεχνική Διεύθυνση, Ενορχήστρωση: Μαρία Περετζή

Info: Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, 20:30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31).  Πληροφορίες: 210-28.36.763 / 210. 61.28.198. Είσοδος: 12 ευρώ.