Market

Ηπατίτιδα C: Φέρνοντας στην επιφάνεια τη σιωπηλή νόσο

H ιογενής ηπατίτιδα C αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες στη χώρα μας εκτιμάται ότι 130.000 - 160.000 άνθρωποι έχουν ενεργή ηπατίτιδα C, το 80% των ανθρώπων αυτών δεν το γνωρίζει.

Η άγνοια αυτή αποδίδεται κυρίως στην ιδιαίτερη φύση της ασθένειας η οποία δεν εκδηλώνεται με χαρακτηριστικά συμπτώματα που ενεργοποιούν τον ασθενή να διερευνήσει περισσότερο την κατάσταση της υγείας του, μέσω επίσκεψης σε γιατρό και διεξαγωγής σχετικών εξετάσεων. Σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα είναι η λοίμωξη από τον ιό να εξελιχθεί σε χρόνια λοίμωξη με άμεση συνέπεια την εξέλιξη της εκάστοτε ηπατικής βλάβης. Επεξηγηματικά, η χρόνια λοίμωξη μπορεί να επιφέρει προοδευτικά επιδεινούμενη ηπατική ίνωση που μπορεί να καταλήξει σε κίρρωση του ήπατος και ενδεχόμενη εμφάνιση ηπατοκυτταρικού καρκινώματος.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» αναγνωρίζει ότι το όπλο απέναντι στην έλλειψη γνώσης είναι η ενημέρωση και ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Η ορθή πληροφόρηση για τη νόσο μπορεί να λειτουργήσει σαν ασπίδα για όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το εάν έχουν διαγνωστεί ή όχι. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν τη θεραπεία που μπορεί να φέρει την ίαση και να εμποδίσουν την εξάπλωση της ασθένειας. Στο γενικό πληθυσμό, με μία απλή εξέταση, οι αδιάγνωστοι ασθενείς μπορούν να ενημερωθούν για την κατάσταση της υγείας τους και να θωρακίσουν τους οικείους τους.

Εντοπίζοντας αυτή την ανάγκη, ο σύλλογος «Προμηθέας» διενεργεί ενημερωτικές εκστρατείες και προσφέρει δωρεάν εξετάσεις προσυπτωματικού ελέγχου για τον ιό στα κέντρα πρόληψης και εξέτασης «Checkpoint», συμβάλλοντας στην έγκαιρη διάγνωση και μακροπρόθεσμα ακόμα και στην εξάλειψη της νόσου.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται από το 2012 και είναι ο πρώτος σύλλογος ασθενών με νόσους του ήπατος. Μέσα από την εμπειρία μας ως ασθενείς παρέχουμε υποστήριξη στους ανθρώπους που ζουν με ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C ή άλλα νοσήματα του ήπατος, καθώς και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ηπατιτίδων.

Λ. Αλεξάνδρας 213Β, Αμπελόκηποι, 2110122102

hlpaprometheus@gmail.com