Market

Η καινοτομία επιστρέφει στην Ελλάδα

Το ιδανικό περιβάλλον για τη γέννηση νέων ιδεών με τη συνδρομή του Κέντρου Καινοτομίας της Eurobank

62222-137653.jpg
A.V. Team
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
133941-305297.jpg

Την ώρα που η απαισιοδοξία μεγαλώνει και ο φόβος της απώλειας των νέων της χώρας αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα, κάτι φαίνεται να αλλάζει το τοπίο της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Το νεοσύστατο Κέντρο Καινοτομίας της Eurobank ξεκίνησε δυναμικά κι έχει ήδη θέσει ψηλά τον πήχη για το μέλλον. Η Διευθύντρια του Κέντρου, κα. Μαρία Λεοντίου, μιλά για τον Διαγωνισμό FinTech Hackathon «Beyond Hackathon», την πρώτη πρωτοβουλία του οργανισμού με στόχο να ενθαρρύνει την ανοιχτή καινοτομία στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (Financial Technology – Fintech) σε συνεργασία με την παγκόσμια κοινότητα των start-ups. Οι ομάδες που διακρίθηκαν, εκτός από χρηματικά έπαθλα είχαν την ευκαιρία να προωθήσουν ταχύτερα την αίτησή τους στο πρόγραμμα Startupbootcamp Fintech London και να αναπτύξουν περαιτέρω το προϊόν τους σε συνεργασία με την Eurobank. Πώς εξασφαλίζεται όμως η επιτυχία μιας νέας ιδέας σε ένα ασθενές οικονομικό περιβάλλον όπως το ελληνικό; Τι καινούργιο παρέχει το Κέντρο Καινοτομίας της Eurobank και πώς κρατάς τους νέους στη χώρα; Σε αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα απαντά η κα. Λεοντίου δίνοντας ελπίδα ότι η καινοτομία μπορεί να επιστρέψει στη χώρα.

Η καινοτομία επιστρέφει στην Ελλάδα

Η Διευθύντρια του Κέντρου Καινοτομίας της Eurobank, κα. Μαρία Λεοντίου

Τι κάνει ένα Κέντρο καινοτομίας; Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του στον οργανισμό;

Ο στόχος ενός Κέντρου Καινοτομίας είναι να δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον και τις συνθήκες, ώστε να «γεννώνται» νέες ιδέες και αυτές που αξίζουν να γίνονται πραγματικότητα. Ένα Κέντρο Καινοτομίας, δεν είναι παρά ένα «πολυεργαλείο» που μπορεί να παρακολουθεί συστηματικά τις σύνθετες ανάγκες της σύγχρονης εποχής και να απαντά δημιουργικά στον πελάτη, στον συνεργάτη και στο κοινωνικό σύνολο, ενεργοποιώντας ανθρώπους, εκπαιδευτικές δομές, χρηματοδοτικά εργαλεία και υποδομές. Δημιουργήσαμε λοιπόν ένα «όχημα» που συγκεντρώνει τις δεξιότητες, τη φρεσκάδα ιδεών και τη διάθεση που απαιτείται, ώστε το δικό μας «ταξίδι» στη νέα ψηφιακή εποχή, να επιτυγχάνει τη συστηματική καινοτομία και να συνεισφέρει ουσιαστικά στην αλληλεπίδρασή μας με τον πελάτη, στη συνεργασία με τους ανθρώπους μας και στην ευημερία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Έτσι συστάθηκε το Κέντρο Καινοτομίας της Eurobank, το οποίο αποτελεί ζωτικό κομμάτι της Γενικής Διεύθυνσης Group Digital Banking και καλείται να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα των ανθρώπων να παράγουν καινοτομία, μέσα από νέα προϊόντα και υπηρεσίες στο χώρο του FinTech. Είμαστε εδώ για να αναζητούμε και να αναδεικνύουμε το αδιαμφισβήτητο ταλέντο που υπάρχει εντός και εκτός του Οργανισμού μας.

Τι ακριβώς παρέχει το Κέντρο στους τομείς καινοτομίας και επιχειρηματικότητας; Με ποιον τρόπο στηρίζει και προωθεί την καινοτομία;

Το πιο σημαντικό μας κεφάλαιο είναι οι άνθρωποί μας και φιλοδοξούμε η έννοια της ενδοεπιχειρηματικότητας σαν αντίληψη και πρακτική, να προσφέρει σημαντικά εφόδια και να αναδείξει νέα ταλέντα και δεξιότητες. Μέσα από τη συστηματική διερεύνηση για τον εντοπισμό καλών πρακτικών, νέων τεχνολογιών, προηγμένων λύσεων και διαδικασιών, θα μπορούμε να εξασφαλίζουμε τη διαρκή αναβάθμιση των εσωτερικών μας λειτουργιών και να δημιουργούμε ολοκληρωμένες δράσεις για την προώθηση ενός μοντέλου ανοικτής καινοτομίας στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στην ενίσχυση της νέας επιχειρηματικότητας, μέσα από τη συμμετοχή της Τράπεζας σε συνεργατικούς μηχανισμούς για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ολοκληρωμένων δράσεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Στόχος μας, να έρθουμε πιο κοντά στο περιφερειακό οικοσύστημα, να ενθαρρύνουμε την καινοτομία στο χώρο του FinTech και να παρέχουμε διαρκή υποστήριξη, μέσα από ενέργειες με ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αξιοποιώντας το δίκτυο των επαφών μας, τις υποδομές μας αλλά και κάθε αποδοτική μέθοδο και τεχνολογικό εργαλείο, προσπαθούμε να βρισκόμαστε εκεί σε κάθε ιδέα που αξίζει να γίνει επιχείρηση και χρειάζεται την υποστήριξή μας. Ξεκινήσαμε δυναμικά με το 1ο hackathon, και μέσα από μια σειρά δράσεων που όπως workshops, διαγωνισμούς, round tables, χορηγίες και meetups, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε έμπρακτα δίπλα στους νέους ανθρώπους και στις επιχειρηματικές προσπάθειες που προάγουν την καινοτομία.

Πού καινοτομεί η Eurobank (σε συνεργασία με τα Found.Ation και The Cube) σε σχέση με αντίστοιχες πρωτοβουλίες προώθησης ιδεών άλλων εταιρειών και οργανισμών;

Το Beyond Hackathon που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε πρόσφατα σε συνεργασία με το Found.ation και το The Cube, ήταν μια πρωτοβουλία του Κέντρου σε μια τεχνολογική συγκυρία που απαιτεί νέους τρόπους «επικοινωνίας» με το κοινό και «έξυπνους» τρόπους εξυπηρέτησης. Η συγκεκριμένη δράση ήταν η πρώτη από μία σειρά πρωτοβουλιών που θα συνδιαμορφώνονται μέσα από συνεργατικά σχήματα και θα ξεφεύγουν από τα στενά όρια της γενικής επιχειρηματικότητας, αναδεικνύοντας τις καινοτόμες ιδέες των νέων ανθρώπων που αξίζει να προχωρήσουν και με την υποστήριξή μας να εξελιχθούν σε καινοτόμα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Μέσα από το Beyond Hackathon και τη συνεργασία μας με το Found.ation και το The Cube, χτίσαμε μια ενέργεια που θεωρούμε ότι τοποθετήθηκε ακριβώς στην καρδιά του περιφερειακού οικοσυστήματος startups και της αναδυόμενης FinTech σκηνής. Το Found.ation υποστηρίζει νεοφυείς ομάδες στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες των Βαλκανιών όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα acceleration και συμβουλευτικής και το The Cube διαθέτει σημαντική εμπειρία στη διοργάνωση εκδηλώσεων για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η καινοτομία επιστρέφει στην Ελλάδα

Ο κος Θεόδωρος Καλαντώνης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Retail Banking της Eurobank, απονέμει το 2ο βραβείο στην ομάδα Xbots.

Πώς αποτιμάτε την έκβαση του διαγωνισμού;

Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες συσπείρωσης και προσέλκυσης ενδιαφέροντος ανθρώπων, που διαθέτουν τεχνογνωσία, εμπειρία και φρέσκες ιδέες ώστε να γεννηθούν νέα προϊόντα και υπηρεσίες, μέσα από τη δημιουργική συνεργασία αναδυόμενων αλλά και πιο εξελιγμένων οικοσυστημάτων όπως είναι αυτό του Ισραήλ, που τα επόμενα χρόνια προβλέπεται ότι θα έχουν σημαντικό ρόλο στη FinTech σκηνή. Έτσι, περισσότεροι από 150 Software Developers, Designers, Business Developers και Marketers από Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβενία, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισραήλ δήλωσαν συμμετοχή, για να ανταλλάξουν ιδέες και να δημιουργήσουν καινοτόμες λύσεις που μπορούν – και μέσα από το δικό μας φάσμα υποστηρικτικών ενεργειών- να γίνουν βιώσιμες επιχειρήσεις. Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς που οι θυγατρικές μας στις χώρες του εξωτερικού ενεπλάκησαν δημιουργικά στη διαδικασία, στηρίζοντας τη διοργάνωση και στρέφοντας ενεργά το ενδιαφέρον νέων ταλαντούχων ανθρώπων στη χώρα μας. Με αυτά τα δεδομένα, κάνοντας τον απολογισμό μας, θεωρούμε ότι η πρώτη μας ενέργεια ήταν ιδιαίτερα επιτυχής και σκοπός μας είναι να ακολουθήσουν πολλές ακόμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Ποιό το όφελος για τη Eurobank και πώς επωφελούνται από τις πρωτοβουλίες του Κέντρου η ελληνική κοινωνία και οικονομία;

Στόχος μας στο Κέντρο Καινοτομίας είναι καταρχάς οι άνθρωποί μας να υποστηρίζονται από τον κατάλληλο συνδυασμό εκπαιδευτικών και τεχνολογικών εργαλείων, ώστε να παράγουν οι ίδιοι καινοτομία. Να δημιουργούμε τις συνθήκες εκείνες που εμπνέουν, ώστε να προκύπτουν νέες ιδέες, που με την υποστήριξή μας, θα μετατρέπονται σε πραγματικά προϊόντα και υπηρεσίες. Να ενθαρρύνουμε αλλά και να υποστηρίζουμε τον κόσμο μας, με κάθε πρακτικό τρόπο, να ανακαλύπτει νέα ταλέντα και δεξιότητες, να αισθάνεται και να βρίσκεται στα κέντρα των αποφάσεων με δημιουργικό τρόπο.

image

Τα τελευταία 3 χρόνια, σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία που «χτυπά» κυρίως τους νέους ανθρώπους, εντατικοποιήσαμε τις δράσεις μας που αφορούν στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Μέσα από Προγράμματα όπως το egg, που βοηθούν νέους και νέες να μεταβούν από τη σύλληψη μιας καινοτόμου ιδέας στην επιχειρηματική της αξιοποίηση αλλά και μέσα από βιωματικές διαδικασίες όπως τα hackathons, που αποτελούν παγκοσμίως μια εξαιρετικά επιτυχημένη μέθοδο δημιουργίας καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, τοποθετούμε τις βάσεις ώστε να δημιουργούνται νέες επιχειρήσεις με δυναμική προοπτική και θέση στο μέλλον, αξιοποιώντας σύγχρονους τρόπους προώθησης της οικονομίας.

Το Κέντρο Καινοτομίας απευθύνεται σε όλους τους επιστημονικούς και ακαδημαϊκούς κλάδους ή αφορά μόνο χρηματοπιστωτικές δράσεις;

Το Κέντρο Καινοτομίας, ως προς το όραμα, τους ευρύτερους στόχους αλλά και τις επιδιώξεις του, βαδίζει δίπλα – δίπλα με την πρωτοβουλία egg. Το egg επενδύει σε όλους τους τομείς της οικονομίας προσφέροντας επιχειρηματική κατάρτιση, εξοπλισμό και πρόσβαση σε διακεκριμένους μέντορες και καταξιωμένους ανθρώπους της αγοράς, ενώ το Κέντρο Καινοτομίας εστιάζει στο χώρο του FinTech, με στόχο τη δημιουργία σύγχρονων, καινοτόμων λύσεων που θα αντικαθιστούν σταδιακά ή θα αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες τραπεζικών οργανισμών. Το Beyond Hackathon, ήταν η πρώτη δράση προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα από την οποία δώσαμε ένα στίγμα για αυτές που θα ακολουθήσουν και θα κινούνται στον ίδιο στόχο: να προσφέρουμε άμεσα και με τον πιο διακριτό και μετρήσιμο τρόπο, σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους ανθρώπους την υποστήριξη που χρειάζονται στο δύσκολο δρόμο από τη σύλληψη μιας ωραίας ιδέας, μέχρι την μετατροπή της σε τελικό προϊόν και την είσοδό του στην αγορά.

Ήδη, μέσα από το εγχείρημα του egg, έχουν αποφοιτήσει 60 καινοτόμες επιχειρηματικές ομάδες και το Πρόγραμμα συνεχίζει με τον 4ο κύκλο του, φιλοδοξώντας να αυξάνονται διαρκώς οι καινοτόμες ιδέες που παίρνουν μορφή και εξελίσσονται σε επιτυχημένες επιχειρήσεις. Μέσα από αντίστοιχα προγράμματα και δράσεις, θέλουμε να έχουμε κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις που αφορούν στο χώρο του Fintech, αξιοποιώντας το διαθέσιμο ταλέντο και τις ευκαιρίες που είναι βέβαιο ότι θα παρουσιαστούν τα προσεχή χρόνια στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων.

Η καινοτομία επιστρέφει στην Ελλάδα

Ο κος Σωτήρης Συρμακέζης, Γενικός Διευθυντής & Group Chief Digital Officer της Eurobank, απονέμει το 1ο βραβείο στην ομάδα Counterfactual.

Υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των νέων να αναπτύξουν τις ιδέες τους στην Ελλάδα; Πώς μπορεί να ενθαρρυνθεί η δραστηριοποίησή τους στη χώρα;

Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία και μια μεγάλη πρόκληση για τους μεγάλους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις που θέλουν πραγματικά να ενθαρρύνουν και να ενισχύσουν τη νέα επιχειρηματικότητα. Στόχος μας είναι να τους δώσουμε την ευκαιρία να κατορθώσουν συνεργατικά και μέσα από ενέργειες που παράγουν ξεκάθαρα αποτελέσματα, να καταστήσουν τη διάθεση των νέων στη χώρα μας για «επιχειρείν», «ευκαιρία» αντί για «απειλή».

Σίγουρα παρατηρούμε το θερμό ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων που ακόμα και σ’ αυτές τις συνθήκες εμπνέονται, επιστρατεύουν τη δημιουργικότητά τους και «γεννούν» τις ιδέες τους στη χώρα μας, να επιθυμούν να τις υλοποιήσουν και στη χώρα μας. Από την άλλη πλευρά, έρχονται αντιμέτωποι με την αδιέξοδη πολλές φορές πραγματικότητα που τους αναγκάζει, είτε να σταματήσουν σε ένα πρώιμο στάδιο, είτε να καταφύγουν στο εξωτερικό. Τα επόμενα χρόνια, οι νέοι θα αναζητήσουν πολύ πιο συγκεκριμένα πλάνα και ιδέες σε τομείς που η χώρα μπορεί και έχει τις προϋποθέσεις να πρωταγωνιστήσει, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και ο χώρος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Δημιουργώντας μια θεματική εκδήλωση, όπως το Beyond Hackathon που απευθύνθηκε στο ευρύ και όχι μόνο σε startup κοινό, είδαμε στην πράξη ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τους νέους ανθρώπους να εξελίξουν συγκεκριμένες ιδέες σε συγκεκριμένες αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να κινηθούμε ως μεγάλοι οργανισμοί. Να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη σειρά δράσεων, οι οποίες θα ξεφεύγουν από την «ομπρέλα» της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και θα προσφέρουν την προοπτική δημιουργίας συνεργατικών σχημάτων με ξεκάθαρο επιχειρηματικό αποτέλεσμα. Είναι αυτονόητο, ότι ένα νέο και υγιές επιχειρηματικό μοντέλο, με καλό προϊόν και εξωστρεφή διάθεση, θα δημιουργήσει και τις νέες θέσεις εργασίας που τόσο χρειαζόμαστε.

Ποιο το όραμα και τα επόμενα σχέδια του Κέντρου Καινοτομίας;

Σκοπός μας είναι να διατηρούμε άμεση επαφή με όλες τις διεθνείς τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο του FinTech, να εντοπίζουμε την καινοτομία και τις φρέσκες ιδέες, να προσαρμόζουμε και να ενσωματώνουμε στις διαδικασίες μας κάθε καλή πρακτική, προϊόν ή υπηρεσία που θα ενισχύει το ανθρώπινο δυναμικό μας και θα ωφελεί τον τελικό πελάτη. Δημιουργικός μας στόχος είναι ταυτόχρονα η ουσιαστική και μετρήσιμη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους που είναι και το μέλλον μας. Να προσφέρουμε ως μεγάλος οργανισμός, σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους και νέες αυτά που χρειάζονται από τα εφόδιά μας, ώστε οι καινοτόμες ιδέες να παίρνουν μορφή και να βρίσκουν τον παραγωγικό τους στόχο.

Το όραμά μας σαν Κέντρο Καινοτομίας, συνδέεται με την καταλυτική μας συμβολή στη διαμόρφωση ενός εξελιγμένου χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Βαλκανική αγορά, ακολουθώντας τη διαχρονική μας δέσμευση για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ανθρώπων μας και αναπτύσσοντας ταυτόχρονα συνεργασίες με το εξωτερικό μας περιβάλλον και τα αξιόλογα οικοσυστήματα που συνθέτουν νέοι άνθρωποι με δημιουργικά μυαλά και υψηλές δεξιότητες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ