Market

Θέλουν οι νέοι να φύγουν από τη χώρα μας;

Τι περιμένουν οι νέοι της Γενιάς Υ

2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Υπάρχει η ιδανική δουλειά στη σημερινή Ελλάδα; Τι περιμένουν οι νέοι της Γενιάς Υ;

Οι συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, δυσκολεύουν ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων, ειδικά των νέων να «κυνηγήσουν» τα όνειρά τους εντός των συνόρων. Ως αποτέλεσμα, το εξωτερικό φαντάζει μια δελεαστική επιλογή καθώς θεωρητικά προσφέρει περισσότερες επιλογές.

Τελικά όμως τι ισχύει;

Θέλουν οι νέοι να φύγουν από τη χώρα μας και να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό;

Η λεγόμενη Γενιά Υ (νέοι 18-35 ετών) είναι η μεγαλύτερη γενιά παγκοσμίως η οποία εξελίσσεται στη μεγαλύτερη εργασιακή δύναμη του πλανήτη.

Αναζητούν συνεχώς τη γνώση, είναι απαιτητικοί και διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν κάθε πρόσκληση, σε ένα αρκετά δύσκολο και ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον.

Σύμφωνα με την έρευνα «Καριέρα και Γενιά Υ» που διεξήχθη από το Εργαστήριο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το kariera.gr, η πλειοψηφία των νέων της Γενιάς Υ στην Ελλάδα, ιδανικά επιθυμεί να απασχοληθεί σε Ελληνικές, μεγάλου μεγέθους εταιρίες, του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με τους ίδιους τους νέους, επιθυμία τους είναι να εργάζονται για εταιρείες για τις οποίες νιώθουν υπερήφανοι. Εταιρείες που δίνουν ευκαιρίες απασχόλησης με δυνατότητες εξέλιξης.

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον είναι ανάμεσα σε αυτές τις εταιρείες. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους εργοδότες της χώρας, απασχολώντας 1.500 άτομα και προσφέροντας ουσιαστικές ευκαιρίες και τα κατάλληλα εφόδια για μια επιτυχημένη καριέρα. Με το 40% των εργαζομένων της να ανήκει στη Generation Υ, επενδύει στη νέα γενιά στηρίζοντας τα όνειρά της μέσα από το Graduate Trainee Program, ένα από τα μακροβιότερα προγράμματα προσέλκυσης αποφοίτων. Στόχος του, να αποτελέσει το «σκαλοπάτι» για το επόμενο βήμα για νέους αποφοίτους με ταλέντο και δεξιότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα αυτά τα χρόνια, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες έχουν σταδιοδρομήσει τόσο στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας υψηλόβαθμες θέσεις στην εταιρεία, όσο και στο εξωτερικό στις χώρες δραστηριοποίησης του Ομίλου Coca-Cola HBC.

Φέτος, νέοι και νέες που πρόσφατα ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους, αλλά και με σύντομη εργασιακή εμπειρία έως 2 έτη, καλούνται να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα μέσα από την ιστοσελίδα www.coca-colahellenic.gr/graduatetrainee μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Η διαδικασία επιλογής των συμμετεχόντων περιλαμβάνει στάδια αξιολογήσεων, τεστ δεξιοτήτων και δομημένες συνεντεύξεις, ενώ ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή όσων προκριθούν σε ολοήμερο Κέντρο Αξιολόγησης, όπου καλούνται να εργαστούν ατομικά και ομαδικά σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Η Κωνσταντίνα, Graduate Trainee, μεταφέρει την εμπειρία της από το πρόγραμμα:: «Η διαδικασία επιλογής αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία, ιδιαίτερα το στάδιο Κέντρου Αξιολόγησης. Μην έχοντας λάβει μέρος ξανά σε αντίστοιχη διαδικασία, η όλη εμπειρία ήταν καθηλωτική. Ένιωθα σε κάθε στάδιο ότι ήμαστε υπεύθυνοι για αποφάσεις οι οποίες θα επηρεάσουν την πορεία του προϊόντος είτε πρόκειται για θέματα παραγωγής είτε για επικοινωνία με κάποιον πελάτη. Αποτέλεσε μια προσομοίωση της καθημερινότητας της εταιρίας και η έκθεση των υποψηφίων σε μια τέτοια διαδικασία ήταν από μόνη της συναρπαστική. Όσον αφορά στο πρόγραμμα, η δομή του είναι τέτοια που o graduate trainee έχει έκθεση στο περιβάλλον της εταιρίας από την πρώτη ημέρα. Με την ανάθεση του project αναλαμβάνει ενεργό ρόλο και νιώθει ότι έχει την δυνατότητα να προσφέρει με τον δικό του τρόπο στην εξέλιξη της. Είναι τέτοια η δυναμική του προγράμματος και η καθημερινότητα δεν είναι ποτέ στάσιμη».

Όσοι επιλεχθούν θα ενταχθούν στη μεγάλη και δυνατή ομάδας της εταιρείας σε Ελλάδα και Κύπρο, ξεκινώντας μιας διαδρομή πλούσια σε γνώση και επαγγελματική εμπειρία, αποκτώντας εξοικείωση με τη δραστηριότητα και τη συνολική λειτουργία μιας δυναμικής εταιρείας.