Market

Μιλάμε για την Αθήνα. Υπάρχει χώρος για δημιουργία στην κρίση;

Διαλέξεις για τις προοπτικές της Αθήνας και του ευρωπαϊκού Νότου στα «Soft Power Lectures. Πού πάει η ενέργεια μετά από δω;» του προγράμματος ACTOPOLIS

A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Υπό το πρίσμα της κατάρρευσης των θεσμών, η πόλη είναι ένα αντιπαράδειγμα του ευρωπαϊκού κράτους πρόνοιας», λένε οι επιμελήτριες του «The Soft Power Lectures Show». Το πρόγραμμα Actopolis, μια πρωτοβουλία του ινστιτούτου Goethe σε συνεργασία με ξένους φορείς, παρουσιάζει έναν κύκλο ομιλιών και παρουσιάσεων ανοίγοντας διάλογο με τους πολίτες για τις δυνατότητες και τις προκλήσεις που συναντά κανείς σε μία πόλη σαν την Αθήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει προγραμματιστεί η εκδήλωση «Soft Power Lectures. Πού πάει η ενέργεια μετά από δω;», που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 31 Μαΐου, στις 7 μ.μ. στο Γήπεδο Μπάσκετ του Παντείου Πανεπιστημίου. Εκεί θα παρουσιαστούν ντοκουμέντα από τις διαλέξεις-performances του project Actopolis, αλλά και έργα προσκεκλημένων καλλιτεχνών που συνθέτουν μια ιδιαίτερη αφήγηση για τον Νότο και τα υποκείμενα του.

Κύριες θεματικές της σειράς των «Soft Power Lectures» αποτέλεσαν, ο προβληματισμός σχετικά με το εγχώριο θεσμικό περιβάλλον, η επισφάλεια στην εργασία, οι μηχανισμοί του πεδίου της τέχνης και οι σχετικές παρουσιάσεις απευθύνονται τόσο σε καλλιτέχνες όσο και σε ενδιαφερόμενους κατοίκους της πόλης.

Actopolis, Goethe

© Michael Pappas

Η Ελπίδα Καραμπά και η Γλυκερία Σταθοπούλου, που επιμελήθηκαν την διοργάνωση επέλεξαν ως πλατφόρμα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου την Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών (ΠΑΤ). Συμμετέχοντες του προγράμματος Actopolis από το Αμβούργο και το Βουκουρέστι, θα είναι παρόντες στην τελική παρουσίαση προκειμένου να μελετήσουν το υλικό και τα έργα που θα παρουσιαστούν και να ανταποκριθούν στις δράσεις της ΠΑΤ μέσα από τις δικές τους πρακτικές.

«Η Αθήνα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα» διαπιστώνουν οι δυο επιμελήτριες. «Η πρωτεύουσα της Ελλάδας βρίσκεται στο επίκεντρο τόσο του προσφυγικού ζητήματος όσο και των οικονομικών προβλημάτων της Ευρώπης».

«Ταυτόχρονα, η Αθήνα, ειδικά μετά την κατάληψη της Πλατείας Συντάγματος και τους πολιτικούς μετασχηματισμούς που ακολούθησαν, γίνεται ένας εξωτικός χώρος όπου προβάλλονται οι δυναμικές προοπτικές της κρίσης. Βιώνει η Αθήνα αυτή τη στιγμή ένα Re-Branding ως πόλη δημιουργικών ενεργειών; Τί είδους δυνατότητες δράσης ανοίγονται για τους καλλιτέχνες, τους αρχιτέκτονες, τους ανθρωπολόγους ή τους κοινωνικούς επιστήμονες της πόλης; Πώς μπορούν να επωφεληθούν οι ίδιοι αλλά και η πόλη από αυτές τις ενέργειες;»

Κεντρικό ερώτημα της σειράς των διαλέξεων είναι «εάν μπορεί αυτό που ξεκίνησε ως εξωτικοποίηση της κρίσης να αποτελέσει κινητήρια δύναμη και να αξιοποιηθεί παραγωγικά σε ζητήματα όπως η μετανάστευση, ο εθνικισμός και τα κοινωνικά κινήματα;»

Το πρόγραμμα Actopolis

Tο πρόγραμμα Actopolis αποσκοπεί να γίνει ένα υπερεθνικό εργαστήριο για τον καλλιτεχνικό ακτιβισμό και την πόλη του Αύριο. Απαντά στις προκλήσεις της σύγχρονης Ευρώπης και απαντά σε καλλιτέχνες, πολεοδόμους, αρχιτέκτονες, επιστήμονες που ασχολούνται με τον αστικό χώρο, καθώς και σε ακτιβιστές από τη Μαρντίν, την Άγκυρα, την Αθήνα, το Βελιγράδι, το Σαράγεβο, το Ζάγκρεμπ, το Βουκουρέστι και το Όμπερχάουζεν. Εκπρόσωποι όλων των κλάδων συνενώθηκαν το 2015 σε μια πλατφόρμα πέρα από εθνικά σύνορα και πολιτισμικές διαφορές και ανέπτυξαν ιδέες και προγράμματα δράσης, τα οποία θα πραγματοποιήσουν στις πόλεις τους μέσα στο 2016.

Actopolis, Goethe

© Michael Pappas

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες «οι ασταθείς οικονομίες, η αδυναμία των κρατικών θεσμών ή και η ολοκληρωτική αποτυχία τους, οι τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, όπως και η συνεχής μεταναστευτική και προσφυγική ροή καθορίζουν τη ζωή στις κοινωνίες των πόλεων του γεωπολιτικού χώρου που εκτείνεται από την Τουρκία και την Ελλάδα μέχρι και τα υπόλοιπα Βαλκάνια». Στόχος τους είναι να διερευνήσουν «πώς μπορεί ν’ αντιδράσει ο μεμονωμένος άνθρωπος σ’ αυτές τις ριζικές αλλαγές του χώρου που ζει, καθώς και το πώς αντιδρούν οι αστικοί χώροι;»

Σε κάθε πόλη εργάζεται αυτήν τη στιγμή μια ομάδα καλλιτεχνών, ειδικών του αστικού χώρου και ακτιβιστών για την υλοποίηση παρεμβάσεων στον αστικό χώρο της εκάστοτε πόλης. Για πολλούς από αυτούς τα θέματα που θίγουν δεν είναι μόνον η επικαιρότητα, αλλά και μέρος της προσωπικής τους εμπειρίας, όπως π.χ. τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί ή στην Πλατεία Συντάγματος. Προτείνονται εναλλακτικές ζωής στα αστικά κέντρα, πειραματικές δράσεις και παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο – πάντα σε ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία των πολιτών.

Το 2017 τα κατά τόπους αποτελέσματα θα συγκεντρωθούν σε μια έκθεση, η οποία θα περιοδεύσει σ’ όλες τις πόλεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα.


The Soft Power Lectures, Βίντεο αρχεία, 2016.

Σοφία Ντώνα

Soft Power Screening, 2016

Πάνος Σκλαβενίτης

Οι Ανδρείοι της Ηδονής, ΗDV, 17’, 2016

South, ΗDV, 11’, 2016

Daysign: Αφηγήσεις γύρω από τον ελληνικό ήλιο, βιβλίο, περιορισμένη έκδοση 50 αντίτυπα, 2016

Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου

Άσπα, ψηφιοποιημένο φιλμ Σούπερ 8, 4’, 2014

Η Άσπα ανάβει ένα τσιγάρο, βιβλίο, 2014

Fire Walker 2, ψηφιοποιημένο φιλμ Σούπερ 8, 3’, 2015

Ηλιοβασιλέματα, περφόρμανς για φιλμ & ήχο, 7’, 2016

Νίκος Αλεξόπουλος

Σειρά Φωτογραφιών ΠΑΤ, 2016

Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες

Στεφανία Αμπλιανίτη & Σταυρούλα Μωρακέα,

Κωστής Βελώνης

Άγγελος Κράλλης

Γιάννης Παπαδόπουλος

Θάλεια Ραυτοπούλου


Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθούν, αλλά και να σχολιάζουν τα προγράμματα όλων των πόλεων στο www.actopolis.net.

Είσοδος ελεύθερη

ACTOPOLIS - Ένα εγχείρημα του Goethe-Institut και του ιδρύματος Urbane Künste Ruhr

Σχεδιασμός/Σύλληψη: Angelika Fitz

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Katja Aßmann και Angelika Fitz

«The Soft Power Lectures. Πού πάει η ενέργεια μετά από δω;», Τρίτη 31 Μαίου, 19:00 , Γήπεδο Μπάσκετ-Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ιππώνακτος 36, Ν.Κόσμος

Σχεδιασμός / Επιμέλεια: Ελπίδα Καραμπά, Γλυκερία Σταθοπούλου

Κεντρική φωτογραφία: © Michael Pappas