Market

Φραπέ, ένα ποτήρι γεμάτο ζωή

Έχει προστατευτική δράση, είναι πιο ελαφρύς από τον φίλτρου, δεν πειράζει το στομάχι

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
129512-292873.jpg

Κάθε πρωί η ίδια ιστορία. Έχω βάλει το ξυπνητήρι μια συγκεκριμένη ώρα, χτυπάει, πατάω αναβολή, ξανακοιμάμαι εννιά λεπτά. Και ξανά. Και πάλι ξανά. Μετά σηκώνομαι αργά αργά και κάνω τα ίδια βήματα με κλειστά μάτια. Κουζίνα, σέικερ, ντουλάπι, λίγη ζάχαρη, Nescafe Frappe, λίγο νερό. Ανοίγω το πατζούρι, βγαίνω στο μπαλκόνι και χτυπάω το φραπέ, τσεκάροντας τη γειτονιά. Μετά ξανά μέσα, μεγάλο ποτήρι, αδειάζω το φραπέ, προσθέτω νερό, παγάκια και καλαμάκι και πάλι πίσω στο μπαλκόνι. Τώρα που καλοκαίριασε, μάλιστα, έχω διαρκώς το ίδιο όραμα: εμένα σε ξαπλώστρα στη θάλασσα, με το ένα πόδι σχεδόν μέσα στο νερό, εφημερίδα και φραπεδάκι.

Εκείνη τη μέρα είχα χθεσινή εφημερίδα αδιάβαστη στο τραπεζάκι του μπαλκονιού. Ήπια δυο καλές γουλιές από το φραπέ μου και το μάτι άνοιξε για τα καλά. Κι έπεσε σε ένα θέμα που μιλούσε για τον φραπέ, όπου διάβασα πράγματα που δεν τα ήξερα. Έγινε μελέτη, λέει, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στον ελληνικό πληθυσμό κι έδειξε ότι η κατανάλωση φραπέ δεν συνδέεται με κανένα δυσάρεστο συναίσθημα για το στομάχι. Ήταν μύθος, λοιπόν, ότι ο φραπέ πειράζει το στομάχι. Καλά, εγώ το ήξερα από προσωπική εμπειρία, αλλά τώρα το λέει και το πανεπιστήμιο, θα λέω στη μάνα μου κάθε φορά που μου λέει να μην πίνω πολλούς φραπέδες.

Μετά, ήπια μια γουλιά ακόμα και συνέχισα: Ο φραπέ, έλεγε το θέμα, αποτελεί σύμμαχο του οργανισμού. Η προστατευτική του δράση οφείλεται κατά κύριο λόγο στα αντιοξειδωτικά του. Μάλιστα, ο στιγμιαίος καφές έχει περίπου δύο φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από το μαύρο τσάι: Στιγμιαίος καφές 140 mg/100ml, πράσινο τσάι 120mg/100ml, μαύρο τσάι 72 mg/100ml, σύμφωνα με το Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Πλέον, είχα ξυπνήσει για τα καλά. Κι άλλα ωραία νέα για το ρόφημα που είχα δίπλα μου: Ο φραπέ είναι το ιδανικό τονωτικό, καθώς περιέχει μέτρια δόση καφεΐνης, όση χρειαζόμαστε για την τόνωση που ζητάμε. Μάλιστα, ίσως να περιέχει και λιγότερη καφεΐνη από έναν καφέ φίλτρου, ο οποίος ίσως τελικά να μην είναι τόσο ελαφρύς όσο νομίζουμε. Δείτε τι λέει το The Coffee Science Information Centre: Καφές φίλτρου (200ml) 115-175mg καφεΐνης. Στιγμιαίος καφές (200ml) 65-100mg. Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (200ml) 2-3mg. Ελληνικός καφές (50ml) 40mg. Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50ml) 0-1mg. Εσπρέσο (30ml) 30-40mg.

Ο φραπέ είχε τελειώσει. Θα έπινα σίγουρα έναν ακόμα στη δουλειά. Ίσως και το απόγευμα αν πήγαινα καμιά βόλτα. Κράτησα και την εφημερίδα για τους φανατικούς με την υγιεινή ζωή συναδέλφους και τον καφέ φίλτρου μονίμως στο χέρι τους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ