Market

49+1 λόγοι που κάνουν το σχολείο συναρπαστικό

49 όμιλοι στο Pierce και ένα μοναδικό εκπαιδευτικό περιβάλλον βοηθούν τα παιδιά να βρουν τον αληθινό τους εαυτό

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
126629-284740.jpg

Το σχολείο μπορεί να είναι συναρπαστικό. Στα σύγχρονα σχολεία η εκπαίδευση δεν εξαντλείται στις μακροσκελείς εξισώσεις των μαθηματικών, σε αρχαία κείμενα και σε παραγράφους ιστορίας για τις αφορμές και τα αίτια του Πελοποννησιακού πολέμου.

Αυτό που καλείται «ολοκληρωμένη εκπαίδευση» αποτελεί πια ενεργό κομμάτι της σχολικής ζωής. Ολοένα και περισσότερα γυμνάσια και λύκεια στην Ελλάδα αρχίζουν να αναγνωρίζουν τη σημασία των σχολικών ομίλων και της σφαιρικής ανάπτυξης της προσωπικότητας. Εξάλλου, με τους περισσότερους μαθητές να απασχολούνται έτσι κι αλλιώς με πλήθος εξωσχολικών δραστηριοτήτων, η ένταξη αυτών των δραστηριοτήτων στη σχολική ζωή μάλλον γλιτώνει τα παιδιά από περιττή κούραση και τους γονείς από εξαντλητικά δρομολόγια – από τα γαλλικά στο κολυμβητήριο, στο ωδείο και πίσω.

Για το Pierce, το γυμνάσιο και λύκειο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, οι όμιλοι δεν είναι καινούργια ιστορία. Εδώ και 140 χρόνια, από τότε που το σχολείο ξεκίνησε την εκπαιδευτική του πορεία, αποτελούν δυναμικό κομμάτι της σχολικής ζωής. Τι προσφέρει η συμμετοχή στους ομίλους; Επένδυση στο ταλέντο του κάθε παιδιού, ανάπτυξη της ξεχωριστής τους προσωπικότητας και εμπειρίες που βοηθούν μαθητές και μαθήτριες να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να εξελιχθούν ως μέλη της παγκόσμιας κοινότητας.

Οι όμιλοι στο Pierce διασφαλίζουν ότι κάθε μαθητής θα βρει το δικό του πεδίο έκφρασης, από τα γήπεδα και το θέατρο μέχρι τα εργαστήρια φυσικών επιστημών, τη ρητορική και την επιχειρηματικότητα. Επισκεφθήκαμε το Pierce και μοιραζόμαστε μαζί σας όλα όσα μας είπαν τα παιδιά ότι κάνουν τη σχολική τους ζωή ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Model United Nations: Ένας όμιλος ρητορικής που πραγματικά προετοιμάζει τους αυριανούς ηγέτες, μιας και τα μέλη του συμμετέχουν σε διεθνή τουρνουά προσομοίωσης των συνεδριάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Τα παιδιά ταξιδεύουν, γνωρίζουν μαθητές από όλο τον κόσμο και αναπτύσσουν επικοινωνιακές ικανότητες, αλλά και μαθαίνουν να επιχειρηματολογούν και να συνδιαλέγονται στα Αγγλικά. Όσοι συμμετέχουν, λένε πως είναι εμπειρία ζωής και συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται και μετά την αποφοίτηση.

Επιχειρηματικότητα - Junior Achievement: Ένας όμιλος που βάζει τα παιδιά από νωρίς στο πνεύμα της επιχειρηματικότητας. Στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού Junior Achievement, κάθε χρόνο τα μέλη του ομίλου, με την επίβλεψη καθηγητών και την υποστήριξη επαγγελματιών, δημιουργούν μία εικονική επιχείρηση… από την αρχή! Βρίσκουν όνομα και λογότυπο, ετοιμάζουν business plan και καμπάνιες ενημέρωσης, «χτίζουν» το προφίλ τους και δουλεύουν ομαδικά για έναν σκοπό. Ο όμιλος του Pierce έχει διακριθεί για τις πρωτοποριακές του επιχειρήσεις: πέρυσι, με την επιχείρηση Youthelp, στήθηκε μία ολόκληρη κοινωνική καμπάνια social crowd funding για τη συγκέντρωση πόρων για παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Το Youthelp κέρδισε τρία βραβεία στον διαγωνισμό Junior Achievement κι έγινε η πρώτη επιχείρηση μαθητών που διαγωνίστηκε μαζί με πραγματικές επιχειρήσεις και διακρίθηκε με το βραβείο Start upper στην κατηγορία Κοινωνικής Υπευθυνότητας. Φέτος, τα παιδιά ετοιμάζουν κάτι εξίσου πρωτοποριακό: ένα app που βοηθά τους νέους να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους, το Budg€e.

Θεατρικός Όμιλος και English Drama Club: Μέσα από τους δύο αυτούς ομίλους, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τον κόσμο του θεάτρου και ασχολούνται με κλασικά και σύγχρονα έργα της ελληνικής και της παγκόσμιας σκηνής (δράμα, τραγωδία, κωμωδία). Όπως ανακαλύψαμε στο αρχείο του σχολείου, το Pierce έχει μεγάλη ιστορία στο θέατρο: από το 1900 οι μαθήτριες στη Σμύρνη ανέβαζαν θεατρικές παραστάσεις! 

image

Ελληνική Ρητορική και Forensics: Ο όμιλος των αυριανών «προέδρων», τα λεγόμενα «λογοαθλήματα» είναι νεοσύστατα στην ελληνική κουλτούρα, αλλά ιδιαίτερα σημαντικά για την ανάπτυξη κριτικής σκέψης, αλλά και την ικανότητα κριτικής σκέψης και επιχειρηματολογίας. Από το γνωστό πια σε όλους debate έως την εκφραστική ανάγνωση, το impromptu (αυθόρμητος λόγος) και το duetacting, οι μαθητές μαθαίνουν να εκφράζονται δημιουργικά, να επιχειρηματολογούν και να χρησιμοποιούν άριστα την ελληνική και την αγγλική γλώσσα.

Αθλητικοί όμιλοι: Οι απογευματινές αθλητικές δραστηριότητες στο Pierce αντανακλούν τη μακρά παράδοση που έχει το σχολείο στον αθλητισμό – η πρώτη γυναίκα άλλωστε που εκπροσώπησε την Ελλάδα σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν μαθήτρια του Pierce (η Πόλυ Λανιτού Καβουνίδου, το 1936). Σήμερα, οι μαθητές μπορούν να διαλέξουν ομαδικά αθλήματα, ή ακόμη και κολύμβηση, στίβο ή ξιφασκία. Το σίγουρο είναι ότι το σχολείο έχει τις ιδανικές εγκαταστάσεις για να κρατά νου και σώμα υγιέστατα!

image

image

Ο κατάλογος με τους ομίλους και τις δραστηριότητες στο Pierce είναι ατέλειωτος: Ρομποτική και Formula 1, ορχήστρα και χορωδία, δημιουργική γραφή και δημοσιογραφία… Εύκολο να βρεις κάτι να σου ταιριάζει, δύσκολο να διαλέξεις ποιο από όλα σε ενδιαφέρει πιο πολύ.

image

Τελικά, αξίζει όλη αυτή η πολυπραγμοσύνη, η ενασχόληση με πολλά ενδιαφέροντα; Αφήνουμε να δώσει την απάντηση η Αναΐς Πιτσάκη, μαθήτρια Α’ Λυκείου στο Pierce που ασχολείται με τον εθελοντισμό, το Model United Nations και το Junior Achievement:

«Το σχολείο δεν είναι μόνο να μεγαλώνεις σε ένα ζεστό περιβάλλον, για μένα κυρίως είναι να γίνεσαι σοφότερος. Το σχολείο μου, μου δίνει την υποστήριξη να αναπτυχθώ σαν μέλος της κοινωνίας, να εξερευνήσω τα ενδιαφέροντα μου, να εξελιχθώ. Μου δίνει την ελευθερία να σκέφτομαι out-of-the-box και να γίνομαι καθημερινά ο άνθρωπος που θέλω να είμαι.»

Περισσότερες πληροφορίες για τα προσφερόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα και τους ομίλους του γυμνασίου και λυκείου Pierce, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.pierce.gr.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ