Big Stories

Ούζο 12, το ούζο που αγαπήσαμε

Και 3 αθηναϊκά στέκια για να το απολαύσεις όπως σου αξίζει
Νατάσσα Καρυστινού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ιστορία του Ούζο 12 και πού θα το πιεις καλύτερα

Το καλοκαίρι είναι επιτέλους εδώ και μαζί του φέρνει ηλιόλουστες βόλτες, συναντήσεις με φίλους σε αγαπημένα στέκια, βραδιές κάτω από τα αστέρια. Γιατί να περιμένουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές, όταν μπορούμε να τις ζήσουμε μέσα στην πόλη μας, απόψε κιόλας; Σκεφτείτε το: τι χρειαζόμαστε στα αλήθεια από τις διακοπές μας; Στιγμές χαλάρωσης, αγαπημένα πρόσωπα, και λίγη ξέγνοιαστη διάθεση. Όλα όσα, δηλαδή, μας δίνει απλόχερα το αγαπημένο ποτό του ελληνικού καλοκαιριού: το ούζο.

Καλοκαίρι στην πόλη γιατί να μην αναζητήσεις το μεθυστικό άρωμα του Ούζου παρέα με εκλεκτούς μεζέδες. Η μεγάλη διαφορά αυτού του καθαρά ελληνικού ποτού σε σχέση με άλλα αλκοολούχα ποτά είναι ο τρόπος αρωματισμού. Στο ούζο, παραδοσιακά, η παραλαβή των αρωματικών ουσιών γίνεται φυσικά, με συναπόσταξη των σπόρων σε διάλυμα νερού και αλκοόλης, μία μέθοδος που ξέρει πολύ καλά να εφαρμόζει το Ούζο 12.

Ούζο 12, μια ιστορία που ξεκίνησε το 1880!

Η ιστορία του Ούζου 12

Η ιστορία του Ούζου 12 ξεκινάει το 1880 (!) από την Κωνσταντινούπολη. Εδώ αρχίζουν για πρώτη φορά οι αδελφοί Καλογιάννη να παράγουν ένα υψηλής ποιότητας ούζο. Καθώς πειραματίζονται με διάφορα μείγματα, διαφορετικές εκδοχές βγαίνουν στην αγορά. Μία παρτίδα, όμως, γίνεται ανάρπαστη: είναι το μείγμα από το βαρέλι με τον αριθμό 12. Να πώς πήρε το διάσημο ούζο την ονομασία του.

Το 1925 η οικογένεια Καλογιάννη μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη, και δεν περνάει πολύς καιρός μέχρι το Ούζο 12 να γίνει και εδώ γνωστό. Ωστόσο, η εταιρεία γιγαντώνεται όταν επεκτείνεται και στον Πειραιά. Το Ούζο 12 συσκευάζεται για πρώτη φορά σε μικρά δοχεία και ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα. Τη συνέχεια λίγο πολύ την ξέρουμε ή -καλύτερα- την ευχαριστιόμαστε (χρόνια τώρα!) στα ποτήρια μας.

Τι κάνει το Ούζο 12 τόσο μοναδικό;

Πρώτα από όλα τα αγνά υλικά του. Το Ούζο 12 παράγεται από υψηλής ποιότητας βότανα και μπαχαρικά, όπως σπόρια γλυκάνισου, μάραθου και αστεροειδή γλυκάνισο, όλα 100% φυσικά. Έπειτα είναι η διαδικασία της απόσταξης. Το Ούζο 12 ακολουθεί τις παραδοσιακές μεθόδους της διπλής απόσταξης, κάτι που βοηθά τα μπαχαρικά και τα βότανα να απελευθερώσουν όλα τα έντονα αρώματα και τις πικάντικες νότες τους στο ποτήρι. Τεράστιο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα παίζει, φυσικά, και η συνταγή. Το Ούζο 12 παράγεται με την ίδια συνταγή από το 1880, ακολουθώντας κατά γράμμα την αρχική μυστική συνταγή του βαρελιού Νο. 12.

3 στέκια για να απολαύσεις το Ούζο 12 όπως σου αξίζει

Ένα Ούζο 12 πίνεται παντού. Αρκεί να ανοίξεις το πώμα του και το καλοκαίρι σε τυλίγει. Όμως, όπως και να το κάνουμε η φιλοσοφία του ούζου θέλει παρέα! Να κάτσουμε όλοι γύρω από ένα τραπέζι με νόστιμους μεζέδες και γέλια πολλά. Αυτό πάει να πει καλοκαίρι! Ορίστε, λοιπόν, μερικές προτάσεις για να απολαύσεις το Ούζο 12 όπως πρέπει, με τα όλα του…

Δεξαμενή

Σε ένα από τα πιο ειδυλλιακά σημεία του κέντρου, η Δεξαμενή με τα τραπεζάκια της στον πεζόδρομο και τους ήχους της ταινίας από το διπλανό θερινό σινεμά, είναι από τα αγαπημένα στέκια του αθηναϊκού καλοκαιριού. Έλα με φίλους καλούς, βάλτε στη μέση του τραπεζιού τα λαχταριστά μεζεδάκια (οπωσδήποτε τα κεφτεδάκια!) και τσουγκρίστε με την ψυχή σας. Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι, 210 7224609

Τιτάνας

Μικρό στο μάτι, αλλά τεράστιο σαν ιδέα. Ο Τιτάνας είναι ένα καφενείο σαν εκείνα τα αθάνατα της ελληνικής επαρχίας, όμως δοσμένο στο σήμερα. Θα βρεις δεκάδες memorabilia των ιδιοκτητών του (όπως αρμόζει δηλαδή σε κάθε καφενείο που σέβεται τον εαυτό του) κι απλά μεζεδάκια που πάνε τέλεια με το ούζο σου. Το στέκι που πάντα ήθελες, δηλαδή. Σισμάνη 18, Νέος Κόσμος

Το Ουζερί του Λάκη

Εδώ και 40 χρόνια το διάσημο ουζερί της πλατείας Βικτωρίας νοστιμεύει τις μέρες μας με τους θαλασσινούς μεζέδες του. Πάντα θα βρεις ό,τι πιο φρέσκο και εκλεκτό, εννοείται και Ούζο 12. Πρόσφατα μάλιστα επεκτάθηκε και στο διπλανό κατάστημα, ζωντανεύοντας ακόμη περισσότερο τον πεζόδρομο της Ελπίδος. Ελπίδος 16, Πεζόδρομος Πλ. Βικτωρίας, 210 8213776

Στην υγειά μας!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου