- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Χριστουγεννιάτικα γλυκά για όλη την οικογένεια με το νέο σου φούρνο
Η ευκαιρία να πειραματιστείς με γεύσεις, να γεμίσεις το σπίτι με μυρωδιές που θυμίζουν οικογενειακές στιγμές και να φτιάξεις γλυκά που θα μείνουν αξέχαστα
Κράτησε τη διάθεση ανεβασμένη και ετοιμάσου να φτιάξεις χριστουγεννιάτικα γλυκά που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους
Τα Χριστούγεννα είναι μαγεία. Είναι το άρωμα του φρεσκοψημένου γλυκού που πλημμυρίζει το σπίτι, οι χαρούμενες φωνές των αγαπημένων μας, τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια που τρεμοπαίζουν και η αίσθηση ζεστασιάς που γεμίζει την καρδιά μας. Είναι η εποχή που μας καλεί να χαλαρώσουμε, να γελάσουμε και – γιατί όχι – να δημιουργήσουμε στην κουζίνα.
Αν πρόσφατα απέκτησες καινούργιο φούρνο, τότε έχεις έναν παραπάνω λόγο να μπεις σε γιορτινή διάθεση. Γιατί τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο δώρα και διακοσμήσεις· είναι η ευκαιρία να πειραματιστείς με γεύσεις, να γεμίσεις το σπίτι με μυρωδιές που θυμίζουν οικογενειακές στιγμές και να φτιάξεις γλυκά που θα μείνουν αξέχαστα. Κράτησε τη διάθεση ανεβασμένη και ετοιμάσου να φτιάξεις χριστουγεννιάτικα γλυκά που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους. Βάλε μπρος την κουζινομηχανή σου προθέρμανε τον φούρνο και απόλαυσε.
Cheesecake με γεύση μελομακάρονο
→ Αν λατρεύεις τα μελομακάρονα αλλά θέλεις κάτι πιο δημιουργικό, αυτό το cheesecake είναι η απάντηση.
Υλικά:
Για τη βάση:
- 200 γρ. μπισκότα τύπου digestive
- 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 2 κουταλιές μέλι
Για την κρέμα:
- 400 γρ. τυρί κρέμα
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 100 γρ. μέλι
- Χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- Για το topping:
- Μελομακάρονα θρυμματισμένα
- Ξηροί καρποί της αρεσκείας σου
Εκτέλεση: Ανακάτεψε τα μπισκότα με το βούτυρο και το μέλι και άπλωσε το μίγμα σε φόρμα. Χτύπησε το τυρί κρέμα με το γιαούρτι, το μέλι, την κανέλα και το πορτοκάλι. Άπλωσε την κρέμα πάνω στη βάση και βάλε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες. Πριν το σερβίρεις, πασπάλισε με τα θρυμματισμένα μελομακάρονα και τους ξηρούς καρπούς.
Χιονόμπαλες καρύδας με λευκή σοκολάτα
→ Μικρές, γλυκές μπουκίτσες που θυμίζουν χιονισμένο τοπίο.
Υλικά:
- 200 γρ. λευκή σοκολάτα
- 1 φλιτζάνι τριμμένη καρύδα
- 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
- Αμύγδαλα για γέμιση
Εκτέλεση: Λιώσε τη λευκή σοκολάτα και ανακάτεψέ τη με το ζαχαρούχο γάλα και την καρύδα. Πλάσε μικρές μπάλες και βάλε ένα αμύγδαλο στο κέντρο κάθε μίας. Πέρασε τις μπάλες από επιπλέον καρύδα και άφησέ τες στο ψυγείο για 1 ώρα.
Κέικ πορτοκαλιού με σοκολάτα και καρύδια
→ Ένα αφράτο κέικ με αρώματα Χριστουγέννων, ιδανικό για το πρωινό των γιορτών.
Υλικά:
- 200 γρ. βούτυρο
- 250 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- Χυμός και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 150 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
Εκτέλεση: Χτύπησε το βούτυρο με τη ζάχαρη και πρόσθεσε τα αυγά ένα-ένα. Ρίξε το χυμό, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακάτεψε απαλά το αλεύρι. Πρόσθεσε τα καρύδια και τη λιωμένη σοκολάτα. Ψήσε στους 180°C για 45-50 λεπτά.
Μπισκότα χριστουγεννιάτικου δέντρου με ζαχαρόπαστα
→ Τα πιο χαριτωμένα μπισκότα που μπορούν να γίνουν και διακοσμητικά για το δέντρο.
Υλικά:
- 200 γρ. βούτυρο
- 150 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 αυγό
- 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
- 300 γρ. αλεύρι
- Ζαχαρόπαστα και χρώματα ζαχαροπλαστικής
Εκτέλεση: Χτύπησε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψουν. Πρόσθεσε το αυγό και τη βανίλια. Ρίξε το αλεύρι και ζύμωσε μέχρι να έχεις μια μαλακή ζύμη. Άνοιξε τη ζύμη και κόψε σε σχήματα χριστουγεννιάτικων δέντρων. Ψήσε στους 180°C για 10-12 λεπτά. Διακόσμησε με ζαχαρόπαστα και χρώματα της επιλογής σου.
Κουραμπιέδες με μαστίχα και αμύγδαλα
Οι κουραμπιέδες είναι από τα πιο κλασικά γλυκά των Χριστουγέννων, αλλά η μαστίχα τους δίνει μια ανατρεπτική νότα που θα εντυπωσιάσει.
Υλικά:
- 250 γρ. βούτυρο αγελάδας (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 100 γρ. άχνη ζάχαρη
- 1 κρόκος αυγού
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση: Χτύπησε το βούτυρο με την άχνη μέχρι να γίνει ένα αφράτο μίγμα. Πρόσθεσε τον κρόκο αυγού και τη μαστίχα. Ρίξε σταδιακά το αλεύρι και στο τέλος τα αμύγδαλα. Πλάσε μικρά μπαλάκια, άπλωσέ τα σε ταψί και ψήσε στους 180°C για 20 λεπτά. Όταν κρυώσουν, πασπάλισε με άχνη ζάχαρη.
3 συμβουλές για τέλεια αποτελέσματα:
- Προθέρμανε καλά τον φούρνο: Αυτό βοηθά στο ομοιόμορφο ψήσιμο.
- Μη βιαστείς με το ψήσιμο: Τα περισσότερα γλυκά χρειάζονται υπομονή για να ψηθούν σωστά.
- Χρησιμοποίησε φρέσκα υλικά: Ειδικά το βούτυρο και τα μπαχαρικά κάνουν τη διαφορά.